Witam wszystkich.Jestem tu nowy i jeśli problemy o których piszę były już gdzieś poruszane a ja ich poprostu nie znalazłem to proszę o przekierowanie do tego tematu.
A więc do rzeczy:
Auto kupione niedawno. Już podczas zakupu zauważyłem że coś nie tak jest z niskimi obrotami,mianowicie przy puszczeniu nogi z gazu(dojeżdżanie do skrzyżowania,wciśnięcie sprzęgła podczas jazdy,na postoju) silnik spada z obrotów tak że a się trochę zatrzęsie potem trochę obroty zafalują i się ustawiają na stałej wartości,problem ten nasila się przy włączonych światłach lub/i klimie. Silnik nigdy nie zgasł całkowicie,zawsze tylko przygasa mniej lub bardziej. Bylem na diagnostyce komputera i był tylko jeden błąd(może znaczący,nie wiem) zbyt niskie napięcie sterownika. Alternator chyba mogę wykluczyć bo diagnosta sprawdził ładowanie przy aku i wskazania były prawidłowe,kazał sprawdzić przewody masy karoserii ale są ok. Zapomniałem zapytać gościa jakie mu tam obroty pokazywało.
Na komputerze u gazownika jak sprawdzałem gaz obroty stały na 600. Czy to też nie za mało? Gazownik powiedział że mazdy tak mają bo silniki są doskonale wyważone i wyższe obroty nie są im potrzebne.
Z relacji diagnosty zrozumiałem że sterownik ma zasilanie prosto z alternatora.
a ja myślałem że z akumulatora, bo tak sobie myślę że jeśli by był z akumulatora to może przyczyną był by słaby akumulator.
Sam nie wiem.
Auto na postoju całe wibruje,nie wiem czy przyczyną są złe obroty czy może jeszcze poduszka któraś jest zużyta.
Auto zakupiłem dwa tygodnie temu,muszę je trochę ogarnąć.
Poprzedni właściciel poinformował mnie że przepływkę i krokowca sprawdzali i są ok,ale czy mu wierzyć?
Co o tym myślicie???
Bo ja nie wiem od czego zacząć, a nie chcę by magicy wypędzali mi kasę z kiszeni błędnymi podejrzeniami
Mazda 626. Problem za niskich obrotów i napięcia sterownika.
Strona 1 z 1
Laki276 napisał(a):Co o tym myślicie???
Bo ja nie wiem od czego zacząć, a nie chcę by magicy wypędzali mi kasę z kiszeni błędnymi podejrzeniami
Podstawowe pytanie. Na PB jest tak samo jak na LPG?
Jeżeli tak – świece i kable wn trzeba sprawdzić.
Jeżeli nie – zatankować najdroższy gaz z okolicy, jak to nie pomoże to... – masz tam valteki?;)
Generalnie takie niefajowe obroty to bolączka wielu mazd, zasnuta tajemną mocą drążącą kieszenie co bardziej wrażliwych użytkowników:)
Też mi czasem spadają obroty, czasem mazda ma takie dni że spadając gaśnie. Zauważyłem jednak, że u mnie jest to spowodowane m/in jakością lpg. Dziś np będzie gasła bo żona zatankuje "pod domem":)
Poza tym mam valteki i tu również gaziarze dopatrują się przyczyny niestabilnych obrotów.
Z kolei innym pomagają różne tajniki mechaniki – a to lewe powietrze, a to zasyfiona przepustnica a to regulacje zaworów itp.
Nie ma jednoznacznego lekarstwa
szerokości
grzech
grzech
Laki276 napisał(a):Z relacji diagnosty zrozumiałem że sterownik ma zasilanie prosto z alternatora.
a ja myślałem że z akumulatora, bo tak sobie myślę że jeśli by był z akumulatora to może przyczyną był by słaby akumulator.
A co to zmienia skoro to ten sam punkt ? Chyba nie mowisz ze ktos podpial ci sprzed regulatora napiecia ?;o
Laki276 napisał(a):Gazownik powiedział że mazdy tak mają bo silniki są doskonale wyważone i wyższe obroty nie są im potrzebne.
Obroty za male. Silnik jak silnik zadnych cudownych rozwiazan w nim nie ma.
-
Przemek323c
Diagnosta podłączył się pod gniazdo komputera i pokazał mu się ten błąd , a potem sprawdził miernikiem przy aku i tam jest właściwe ładowanie,a może przez to przygasanie napięcie spadło i błąd komp wyłapał?
Auto na PB i na LPG chodzi jednakowo,z gazem nie ma problemu, auto jest żwawe,rwie do przodu,tylko te przygasanie i niskie obroty:(
Irytuje mnie to bardzo,
To może faktycznie zaczne od tych świec i przewodów
A pytanko,czy jakby krokowiec źle działał to komp by to wyłapał czy to taka zabawa w ciu ciu babke?
A co z drganiami? szukać winy w poduchach czy to uboczny skutek zaniskich obrotów?
Dopisano 22 lis 2013, 12:07:
Ja jestem strasznym detalistą i lubię jak autko chodzi i wygląda tip top:)
Chciałbym tej madzi świetność przywrócić a ona niesforna jak kobieta,oczywiście nie każda,heh:)
Auto na PB i na LPG chodzi jednakowo,z gazem nie ma problemu, auto jest żwawe,rwie do przodu,tylko te przygasanie i niskie obroty:(
Irytuje mnie to bardzo,
To może faktycznie zaczne od tych świec i przewodów
A pytanko,czy jakby krokowiec źle działał to komp by to wyłapał czy to taka zabawa w ciu ciu babke?
A co z drganiami? szukać winy w poduchach czy to uboczny skutek zaniskich obrotów?
Dopisano 22 lis 2013, 12:07:
Ja jestem strasznym detalistą i lubię jak autko chodzi i wygląda tip top:)
Chciałbym tej madzi świetność przywrócić a ona niesforna jak kobieta,oczywiście nie każda,heh:)
- Od: 21 lis 2013, 23:44
- Auto: Mazda 626. silnik poj.2.0 136km.
rok prod.1998.
benz+lpg sekw.
Laki276 napisał(a):Auto na PB i na LPG chodzi jednakowo
To dobrze i źle.
Istnieje szansa, że problem leży w świecach, bądź kablach.
Świece , jak nie masz pewności, kiedy wymieniano to sobie wymień. Z kablami jest większy problem jak nie świecą w nocy bo nawet nieświecąc mogą niedomagać.
A jak Ci telepie silnikiem to na pewno chodzą nadal 4 gary? Sprawdź świece, czy któraś nie jest czarna.
To było to dobrze
Źle natomiast dlatego, że jak w/w masz na 100% sprawne to zaczyna się problem bo nie ma już tak oczywistej odpowiedzi jak powyższa dotycząca wn.
Przychodzi mi jedno do głowy – spot:)
Trzeba by zjechać się w kilka mazd z falującymi obrotami i jedną odważną do chwilowych przeszczepów.
Przekładając po kolei części odpowiedzialne za wolne obroty wykluczać po kolei części sprawne.
Czasochłonne ale oszczędne:)
szerokości
grzech
grzech
Niby ten koleś gadał że to wymieniał ale dziś zrobię test czy wgl kable właśnie czasem nie świecą, a świece obejrze jutro.
Chodzi na wszystich garach bo zdejmowałem fajki z każdego cylindra osobno i za każdym razem reagował,więc to wykluczam.
Ze spotem pomysł dobry ale czy realny

Chodzi na wszystich garach bo zdejmowałem fajki z każdego cylindra osobno i za każdym razem reagował,więc to wykluczam.
Ze spotem pomysł dobry ale czy realny

rok prod.1998.
benz+lpg sekw.
Temat był wielokrotnie poruszany,a dotyczy rozważania o nierównych, spadających obrotach, etc. Chyba wszystkie możliwe przyczyny w tamtych wątkach są wymienione.
Skoro masz 600obr, to za mało. Proponuje tanim kosztem, takową regulacje: Na ciepłym odpalonym silniku, regulujesz obroty na zaworze IAC do wartości 750obr. Później pojeździj, będziesz widział co się będzie dziać.
Skoro masz 600obr, to za mało. Proponuje tanim kosztem, takową regulacje: Na ciepłym odpalonym silniku, regulujesz obroty na zaworze IAC do wartości 750obr. Później pojeździj, będziesz widział co się będzie dziać.
W uszach świst, w oczach mgła, a na liczniku 22
A to moja MAZDA 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM + LPG "Szampański"
A to moja MAZDA 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM + LPG "Szampański"
Koledzy Koledzy posprawdzałem przewody świece itp i wszystko było ok.
I mnie taka myśl naszła i odpiąłem kostkę przepływomierza i co się stało... auto zaczęło chodzić ok. obroty się wyrównały,przestał przygasać,normalnie schodził do żądanej wartości bez uskoku, załączałem światła klime,ruszałem hamowałem i bez problemów,
Zadzwoniłem do mechanika i mu to opowiedziałem i usłyszałem tyle:"przepływka do wymiany"
Na mój głupi rozum też tak myślę, w tygodniu może uda mi się podmianę zrobić bo tak się złożyło że znajoma ma taką mazde i nawet nie wiedziałem,
I mnie taka myśl naszła i odpiąłem kostkę przepływomierza i co się stało... auto zaczęło chodzić ok. obroty się wyrównały,przestał przygasać,normalnie schodził do żądanej wartości bez uskoku, załączałem światła klime,ruszałem hamowałem i bez problemów,
Zadzwoniłem do mechanika i mu to opowiedziałem i usłyszałem tyle:"przepływka do wymiany"
Na mój głupi rozum też tak myślę, w tygodniu może uda mi się podmianę zrobić bo tak się złożyło że znajoma ma taką mazde i nawet nie wiedziałem,
rok prod.1998.
benz+lpg sekw.
Strona 1 z 1