Samochód posiada instalację BRC, wtryskiwacze od gazu są do 80kw, silnik ma 85 (116KM)

Po uruchomieniu zimnego silnika wszystko na początku jest ok, silnik chodzi na ssaniu i jedzie się całkiem normalnie, potem po ok 300m. mam górkę (w dół), którą pokonuję z opuszczonym pedałem gazu (ok 10-12 sekund), (zaraz za górką jest skrzyżowanie), po naciśnięciu hamulca i:
a) trzymaniu sprzęgła cały czas: obroty lecą na dół i silnik gaśnie;
b) podczas wrzucania luzu obroty lecą powoli w dół, po puszczeniu sprzęgła obroty lecą dalej na dół;
ratuje się krótkotrwałym dodaniem gazu tuż przed dojechaniem do skrzyżowania, dzięki temu silnik nie gaśnie. drugą strategią jest też bardzo powoli zjeżdżać z tego skrzyżowania z nogą na hamulcu, wtedy zjeżdżam dłużej i łagodniej dojeżdzam do skrzyżowania, silnik nie gaśnie, ale po ruszeniu silnik ma dużo mniej mocy. Jeśli zgaśnie silnik to pod odpaleniu się dławi, ma obroty poniżej 750.
Podczas dalszej jazdy aż do całkowitego ogrzania silnika podczas zmiany biegów obroty spadają szybciej niż normalnie (od razu mówię: IAC jest wystarczająco mocno odkręcony). Po ogrzaniu silnika do roboczej temperatury biegi zmienia się normalnie, obroty spadają w odpowiednim tempie, ale przy mocnym hamowaniu obroty i tak bardzo mocno spadają.
Tak samo na benzynie i gazie. Moim zdaniem spalanie benzyny jest zbyt wysokie (jeżdzę na benzynie tylko do momentu kiedy sekwencja się przełączy na gaz).
Po przełączeniu na gaz silnik oraz lewarek wpada w drgania, obroty falują o ok 50. Na benzynie nie czuć drgań. Po załączeniu klimatyzacji na gazie drgania lewarka znacząco wzrastają.
Co zostało zrobione....
Wymienione świece, wymieniona i wyregulowana przepustnica, wymieniona uszczelka kolektora, uszczelka przepustnicy, wymienione gumy za przepustnicą (były dziurawe), zmieniony akumulator, układ z płynem chłodzącym odpowietrzony i korek od niego ok. Oczywiście przepustnica i IAC ustawiony wg instrukcji z forum
Po puszczeniu gazu podczas jazdy i później delikatnym naciśnięciu go – wyczuwa się lekkie szarpnięcie, na benzynie jest tak samo, ale trochę mniej wyczuwalne.
Podczas badania spalin węglowodory są przekroczone – 4 krotnie.
Mała moc pod odpaleniu oraz dużo węglowodorów sugerują (wg mnie), że silnik jest zalewany.
Aktualnie obstawiam 3 teorie "Co to może być":
a) kable wysokiego napięcia – wizualnie wyglądają dobrze, NGK. Podmieniłem na inne od znajomego, które mają spory przebieg i nie było odczuwalnej różnicy, ale one może też są zużyte...? – tłumaczy drgania na gazie (większa wrażliwość silnika. – ale aż tak?) – kable ngk w sklepie kosztują 240zł, na allegro z przesyłką 190-200, można bez strach brać z allegro czy ktoś to niemile wspomina?
b) zawory/płytki do regulacji – tak proponuje gaziarz zrobić, mówi, że jest różnica między paliwami, bo jedno mniej chłodzi/nagrzewa płytki (skreśl niepoprawne), zabieg kosztowny i mało kto w moim mieście chce się tego podjąć.
c) reduktor jest mocno zasyfiony i przepuszcza gaz, a po rozgrzaniu syfu działa lepiej, przy mocnym hamowaniu syf sie przemieszcza i powoduje przepuszczenie gazu i zalanie silnika (ale nie tłumaczy to drgań na gazie), gaziarz odczepiając jedna rurkę na nagrzanym silniku psikając jakimś specyfikiem na tą rurkę twierdził, że reduktor jest ok. Zamierzam to sprawdzić wyjeżdżając do końca cały gaz w butli, wtedy nie będzie gazu, więc i wpływ reduktora będzie zniwelowany. wynik tego testu za 1-2 dni.
d)lejące wtryskiwacze benzyny – gaziarz mówi "raczej nie", ale tłumaczyłyby zalewanie silnika, podwyższone wyniki spalania, zwiększone zużycie benzyny, drgania na gazie, w moim mieście nikt nie sprawdza wtryskiwaczy, dostałem instrukcję jak je sprawdzić, boje się wyciągać listwę z wtryskiwaczami w obawie, że je uszkodzę, postaram się to sprawdzić na dniach
e) trochę luźny strzał – uszkodzony czujnik temperatury, podczas jazdy na zimnym silniku od pewnego momentu wskaźnik temperatury dość szybko się podnosi, gdy się na niego patrzy widac jak się podnosi – nie wiem czy to normalne – nagram filmik i wrzucę na forum
Więcej pomysłów nie mam, może Wy macie? Może pewne podejrzenie mogę wykluczyć? Proszę o wszelkie komentarze, każdy będzie przydatny oraz wskazówki, testy do zrobienia
Ps. Dziękuję za pomoc na gg lucasowi87, nie chcę go już sobą zamęczać