Jazda na 1 bez gazu – Szarpanie
Strona 1 z 1
mialem wiele aut i 80% z nich sie tak zachowywało – plynnie jechały tyle te w ktorych sprzeglo bylo juz slabe i te ktore moment obrotowy mialy przynajmniej 3x wiekszy od 626 i mase o polowe nizsza ... ew. jeden jedyny automat 
pytanie czy masz ten objaw jak trzymasz obroty noga na ok 1000
pytanie czy masz ten objaw jak trzymasz obroty noga na ok 1000
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
ogladałem GF-ke i miała owe zachowanie
normalnie ejchała się zbierała ale tak z ciekawości przy 5km/h wrzuciłem 1 i tyrpało troche autem/obrotami. Moze wystarczyło by srubkę podkrecic od wolnych obrotów ale sądze ze to nic poważnego i autem można się interesować. 
4 sztuki które znam na bieżąco maja to samo z czego w 1.8 jest to bardziej odczuwalne może z racji świeżego sprzęgła bądź mniejszej mocy auta
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE
Często przyczyną takiego zachowania jest któraś z poduszek silnika, tzn uszkodzona. Czasami uszkodzenie można łatwo zweryfikować poprzez wrzucenie 1 lub 2 na zgaszonym silniku, podniesienie maski i "pchać-ciagnąć"(bujać )
auto, tak żeby przeniesienie z kół było odczuwalne już na silniku. Jeśli silnik ma duże odchyłki , lata przód tył to jest przyczyna.
Jeśli np podczas dynamicznego przyspieszania, bezpośrednio po zmianie biegu tak jakby zabuja autem,takie chwilowe szarpanie to z reguły poduszka. Wiedząc ze posiadamy sprawne sprzęgło.
Aż z ciekawości sprawdzę zaraz u siebie jak jest na jedynce bez gazu, przy okazji odpalę na benzynie, bo z 2 dni z LPG staruje
EDIT
Sprawdziłem, jeśli masz na myśli takie szarpanie jak u mnie, tzn tak jak by chwile auto ciągnęło, chwile luźno się toczyło. to u mnie też to występuje. Ale nie jeździłem jeszcze benzyniakiem, które by tak nie miało.

Jeśli np podczas dynamicznego przyspieszania, bezpośrednio po zmianie biegu tak jakby zabuja autem,takie chwilowe szarpanie to z reguły poduszka. Wiedząc ze posiadamy sprawne sprzęgło.
Aż z ciekawości sprawdzę zaraz u siebie jak jest na jedynce bez gazu, przy okazji odpalę na benzynie, bo z 2 dni z LPG staruje

EDIT
Sprawdziłem, jeśli masz na myśli takie szarpanie jak u mnie, tzn tak jak by chwile auto ciągnęło, chwile luźno się toczyło. to u mnie też to występuje. Ale nie jeździłem jeszcze benzyniakiem, które by tak nie miało.
W uszach świst, w oczach mgła, a na liczniku 22
A to moja MAZDA 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM + LPG "Szampański"
A to moja MAZDA 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM + LPG "Szampański"
W mojej madzi też występuje szarpanie, tak jak to opisał Marko91.
Ale nie sądzę żeby to było coś normalnego. Jeździłem różnymi benzyniakami innych marek i w żadnym nie zauważyłem czegoś podobnego.
Ale nie sądzę żeby to było coś normalnego. Jeździłem różnymi benzyniakami innych marek i w żadnym nie zauważyłem czegoś podobnego.
ja mam ditd i nie mam żadnego szarpania na żadnym biegu, sądzę że te szarpanie bierze się z małego momentu obrotowego silnika w stosunku do masy auta, jednakże poduszki silnika i skrzyni które służą już kilka lub kilkanaście lat mogły "zmięknąć" przez co silnik będąc na wolnych obrotach na pierwszym biegu buja się na nich zamiast trzymać się w ryzach
- Od: 24 lut 2008, 12:20
- Auto: *626 GW 2.0 TurboRF 98r.
* Toyota Avensis Verso 2.0 PB+LPG automat Exlusive 04r.
* było C8 2.2 PB+LPG Exlusive 03r
* było Meriva B 1.4 PB+LPG (fabryczny) 120KM 16r.
* było Astra 4 sedan 1.4 PB+LPG (fabryczny) 140KM 16r.
W dieslach to nie występuje a na pewno nie powinno natomiast w benzyniakach tak po prostu jest. Jeśli ustawi się obroty biegu jałowego powiedzmy na 1000 obr/min to nie ma czegoś takiego. Jeżdżąc autem mającym ok 300 HP nie ma czegoś takiego że szarpie. Więc po prostu za mały jest moment obrotowy silnika no i obroty za małe. U mnie występuje to tylko momentami a nie cały czas, pozdrawiam 
Marko91 napisał(a): Jeśli ustawi się obroty biegu jałowego powiedzmy na 1000 obr/min to nie ma czegoś takiego.
Potwierdzam!
U mnie tez w silniku 1.8 cos takiego wystepuje, a raczej wystepowalo. Nauczylem sie juz dostosowac do samochodu i juz tak nierowno nie rusza. Oczywiscie dla osoby ktora by pierwszy raz wsiadla do takowego samochodu wydawalo by to sie dziwne, mi juz nie przeszkadza i raczej nie jest to jakis wiekszy problem badz powazna usterka, ten typ tak ma.
mzebrows napisał(a):U mnie szarpanie ustało. Przyczyną było prawdopodobnie jedno z poniższych:
zabrudzona przepustnica, zabrudzony IAC, zabrudzony EGR.
pewnie z górki jechałeś
ja mam czystą przepustnicę i IAC a EGR zaślepiony i mam to – tentyp takma
szerokości
grzech
grzech
,grzech_z napisał(a):mzebrows napisał(a):U mnie szarpanie ustało. Przyczyną było prawdopodobnie jedno z poniższych:
pewnie z górki jechałeś
Testowałem na płaskim odcinku, tym samym co zawsze. Coś musi być na rzeczy.
U mnie też tak szarpie, ale bardziej na dwójce, jedynką tak wolno nie jadę
Czasami nawet szarpnie jak przyśpieszam. Możliwe, że to poduszki bo gałka skrzyni biegów też mi lata, ale póki co się tym nie przejmuje, gazu więcej i jedziemy 
mzebrows napisał(a):,grzech_z napisał(a):mzebrows napisał(a):U mnie szarpanie ustało. Przyczyną było prawdopodobnie jedno z poniższych:
pewnie z górki jechałeś
Testowałem na płaskim odcinku, tym samym co zawsze. Coś musi być na rzeczy.
Wczoraj zrobiłem kolejny test, żeby się upewnić że nie piszę bzdur. I okazało się, że jak jadę na samej 1 to jest to szarpanie. Samochód porusza się jak żaba;) Teraz już sam nie wiem, czy wtedy jakoś inaczej to sprawdzałem czy problem po prostu wrócił.
Dzisiaj zrobilem kolejny test i chyba wiem w czym rzecz. Jak silnik jest zimny to szarpania na 1 nie ma
Na ciepłym silniku obroty leca w dol a potem komputer podbija je do gory i tak w kółko co owocuje szarpnieciami. Ale kiedys miałem tak takze na 2 biegu a obecnie po wspomnianych zabiegach tylko na 1.
Ostatnio edytowano 21 wrz 2015, 17:18 przez mzebrows, łącznie edytowano 1 raz
będzie latać bo jest połączona ze skrzynią, nazwie to, na sztywno, poprzez takie pręty, w zasadzie rurki,Sonek napisał(a):Możliwe, że to poduszki bo gałka skrzyni biegów też mi lata,
gdyby było to na linkach wtedy by tego nie było,
mimo wszystko warto poduszki sprawdzić
- Od: 24 lut 2008, 12:20
- Auto: *626 GW 2.0 TurboRF 98r.
* Toyota Avensis Verso 2.0 PB+LPG automat Exlusive 04r.
* było C8 2.2 PB+LPG Exlusive 03r
* było Meriva B 1.4 PB+LPG (fabryczny) 120KM 16r.
* było Astra 4 sedan 1.4 PB+LPG (fabryczny) 140KM 16r.
alk80 napisał(a):mimo wszystko warto poduszki sprawdzić
pisał ktoś o objawach wywalonych poduszek – słychać to od razu w budzie
z żabami da się żyć, choć i ja wolę czerwone pole na drugim i trzecim biegu – od czasu do czasu
szerokości
grzech
grzech
Strona 1 z 1