Dymi po zmianie oleju w silniku.

Postprzez Redoo » 6 lis 2008, 10:15

Hugo :P ;)
Śmierć Jezdzi Szybko!!!My Jezdzimy Jeszcze Szybciej:)
Forumowicz

Od: 29 cze 2004, 12:09
Auto: Mazda 626 GE 2.0 16v.LPG.

Postprzez nosek86 » 20 gru 2011, 14:46

przewałkowałem te wasze wszystkie posty...i...im dalej czytałem tym mniej wiedziałem....

viewtopic.php?f=125&t=105059&start=40#wrap

kupiłem GW 2,0 115km 232 000km udokumentowany, LPG od 60kkm,

i tak jak pisałem przed zakupem odpalona z prostownika – stała w komisie 2 miesiące – po ok 5 sekundach pracy zaczęła dymić na niebiesko. Chmura wielkości auta, przepalił się olej i czysto.
Przed zakupem stacja kontroli gdzie pracuje kumpel – czystość spalin 42% normy. siarka w normie, CO w normie, CO2 ideał.... chociaż lekko tak "przykopcała" stargowałem 2000zł i kupiłem...

Troszkę zastanawia mnie fakt ,że aż taka słaba jest. wycisnąłem z niej po zakupie 160 i dalej nie miała ochoty iść, do setki to wieki... może to moje odczucie jako ,iż omege mam 2.5v6 wg. mnie straszny muł. Hamulce sprawdzone nie trzymają.

po wymianie uszczelniaczy ( wymieniane delikatnie bez demontażu głowicy na ściągniętych wałkach rozrządu. ) i oleju na Castrol 10w40 dymi jak lokomotywa ale NA BIAŁO... nie mam pojęcia jaki olej był wcześniej wlany – stary i brudny...

z rozkminiania waszych elaboratów pierwsze co sie mi nasuwa to że:

1) co mam wlać 5W30 i przestanie kopcić? Co ma olej do białego dymu....
2) wg. mnie strzelona uszczelka pod głowicą i ciągnie wodę do jednego cylindra
3) poszukam co to ten zawór PVC może ciągnie wode przez dolot... nie wiem o co chodzi na razie
4) pierścienie? pierścienie mam w omedze strzelone i kopci przy każdym dodaniu gazu na brązowo/niebiesko ot pali olej – ni jak ma się to do białego dymu w dodatku w takich ilościach....
5) dorzucę fotkę jak ustawiłem rozrząd – silnik chodzi równo bez szarpnięć ale może jest jednak krzywo i przez to ma... eee ale żeby od rozrządu tak dymił? nie ma bata ciągnie wodę...
– wg. książki znaki na wałkach I/E mają być w pion na znaki...tyle że u mnie pokrywa cała jest zdejmowana i znaków nie ma... były ustawione do środka na siebie z tym iż E ( prawy – przedni ) o jeden ząbek wyżej od I... ustawiłem je na równo.

Zorbie filmik jak zjadę dziś do domu i wrzucę na YT... rano jak odpaliłem pochodziła z minutę – czas na zdrapanie lodu z szyb – w tym czasie ogródek spowiła "gęsta mgła" rodem z horroru.. :)

Jak na razie się śmieje bo w porównaniu z tym co przeszedłem z omegą i kosztami w jej przypadku z mazdą jest to niewinna zabawa... :P mam nadzieje że uda się problem rozwiązać. Po świętach ustawiłem się z gościem na uszczelkę pod głowicą, nie chciałbym zrobić znów czegoś nie potrzebnego... wiem przydało by się pooglądać chociaż pierścienie – ich koszt to znów nie taka tragedia chyba. tylko... jeśli to zrobię a ona dalej będzie "lokomotywić" to wyjdę z siebie i nie będę już taki miły.

Więc może ktoś z was zrobił z mazdy z powrotem mazdę <faja> i napisze co było nie tak że przez chwilę była parowozem? <glupek2> <glupek2>
Początkujący

Od: 7 wrz 2010, 09:57
Auto: Mazda 626 GW 2,0+LPG 1999

Postprzez 89matthew89 » 20 gru 2011, 15:51

Nie polecałbym zalania 5W30 może ci rozszczelnić całkiem silnik .
Wszystko się okaże jak mechanik głowice zdejmie ale z wypowiedzi na forum w różnych wątkach wynika że w 80% przypadków to winna pierścieni i po ich wymianie problem znika.
Ja mam przebieg 247kkm i tez coś tam białego rano wyleci z rury i po 30sek. spokój ale nie na tyle by remont był nagle potrzebny, zalewam olejem 10W40 Castrol przy następnej zmianie zaleje Valvoline 10W40 ktoś pisał ze pomógł mu ten olej w sprawie białego dymku + przeczyszczenie zaworka PCV :)
Ale i tak już zbieram powoli pieniądze na generalny remont :D
Forumowicz

Od: 4 lip 2009, 19:15
Auto: 626 GF 97' 2.0 16V
LPG->BRC<–

Postprzez łysy83 » 20 gru 2011, 16:02

89matthew89 napisał(a):przeczyszczenie zaworka PCV
:|
a nie EGR
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=59617&hilit=%C5%82ysy
Forumowicz

Od: 25 maja 2008, 20:26
Auto: CA B6 95'+gazBRC Blos
Subaru OBK EJ251 01'

Postprzez 89matthew89 » 20 gru 2011, 16:09

mowie to co na forum czytałem kiedyś :)
przeczyszczenie EGR tez nie zaszkodzi
Forumowicz

Od: 4 lip 2009, 19:15
Auto: 626 GF 97' 2.0 16V
LPG->BRC<–

Postprzez motylek322 » 20 gru 2011, 17:27

Przepraszam ale czegoś tu nie kumam. Pytający czyli nosek86 pisze, że dymi mu na biało a w odpowiedziach czytam, że to wina pierścieni olejowych. Zawsze myślałem, że jak biały dym do spala płyn chłodzący a jak niebieski to olej. To co nosek86 ma wymieniać pierścienie czy uszczelkę pod głowicą. Inna sprawa, że jak gdzieś dostaje się płyn chłodzący, to powinno byś "masełko" pod korkem wlewu oleju, powinny też być ślady oleju w płynie chłodniczym.
Forumowicz

Od: 8 sty 2008, 11:41
Auto: 626 GW 1999 1,8 kat

Postprzez tadziomaru1 » 21 gru 2011, 00:19

motylek322 napisał(a):Przepraszam ale czegoś tu nie kumam. Pytający czyli nosek86 pisze, że dymi mu na biało a w odpowiedziach czytam, że to wina pierścieni olejowych. Zawsze myślałem, że jak biały dym do spala płyn chłodzący a jak niebieski to olej. To co nosek86 ma wymieniać pierścienie czy uszczelkę pod głowicą. Inna sprawa, że jak gdzieś dostaje się płyn chłodzący, to powinno byś "masełko" pod korkem wlewu oleju, powinny też być ślady oleju w płynie chłodniczym.

Poniekąd dobrze kumasz. Było o tym dymieniu na forum wiele pisane, a i tak ludzie nie wiedzą co jest grane.
Poraz kolejny o dymieniu:
Jak biały dym, to nic takiego, para wodna z podgrzewanego wydechu, dlatego dymi po chwili od odpalenia.
Jak dymi na biało po rozgrzaniu i "cały dzień", to bierze płyn chłodzący, czyli uszczelka pod głowicą do wymiany.
Jak dym ciemniejszy, niebieski, to bierze olej, albo przez pierścienie, albo przez usczelniacze zaworów, albo tu i tu. Amen.
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Forumowicz

Od: 15 lis 2009, 12:17
Auto: była 626 GF, będzie 6 GH zastępczaki:
Honda Accord 2,0
Honda Civic 1,4
HONDA CBR 1000RR FIREBLADE 171KM

Postprzez noxes » 21 gru 2011, 00:22

tadziomaru1 napisał(a):albo przez pierścienie, albo przez usczelniacze zaworów, albo tu i tu. Amen.

a i tak trzeba robic i to i to.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Forumowicz

Od: 19 gru 2009, 22:23
Auto: AUDI A4 B6 1.8T

Postprzez tadziomaru1 » 21 gru 2011, 00:24

noxes napisał(a):a i tak trzeba robic i to i to.

<ok>
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Forumowicz

Honda Accord 2,0
Honda Civic 1,4

Postprzez nosek86 » 21 gru 2011, 11:53

tadziomaru1 napisał(a): Poraz kolejny o dymieniu:
Jak biały dym, to nic takiego, para wodna z podgrzewanego wydechu, dlatego dymi po chwili od odpalenia.
Jak dymi na biało po rozgrzaniu i "cały dzień", to bierze płyn chłodzący, czyli uszczelka pod głowicą do wymiany.
Jak dym ciemniejszy, niebieski, to bierze olej, albo przez pierścienie, albo przez usczelniacze zaworów, albo tu i tu. Amen.

panowie dymi. dymienie dymieniu nie równe! nie przejmowałbym się gdyby po odpaleniu z tłumika leciała para wodna czyt. biały dymek tracący się od razu... Mnie się DYMIŁO jak z lokomotywy – po minucie dymu ok 50m3! zasłany gęstą mgłą parking na 10 aut......

najciekawsze to to że dziś przestało.... płyn w chłodnicy idealnie max , olej idealnie czysty nadal i nadal max.....
Początkujący

Postprzez maxim_wawa » 21 gru 2011, 13:28

nosek86 napisał(a):
tadziomaru1 napisał(a): Poraz kolejny o dymieniu:

panowie dymi. dymienie dymieniu nie równe! nie przejmowałbym się gdyby po odpaleniu z tłumika leciała para wodna czyt. biały dymek tracący się od razu... Mnie się DYMIŁO jak z lokomotywy – po minucie dymu ok 50m3! zasłany gęstą mgłą parking na 10 aut......

najciekawsze to to że dziś przestało.... płyn w chłodnicy idealnie max , olej idealnie czysty nadal i nadal max.....

wystarczy ze osad z chlodnicy zatkał ci nieszczelność – ale nie spodziewal bym sie trwałego efektu
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE

PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI

KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
Forumowicz

Od: 5 sie 2008, 15:28
Auto: '03 VW Passat B5FL Vario 1.9 TDI 130KM Tiptronic Highline

Postprzez tadziomaru1 » 21 gru 2011, 19:50

Albo... Wypalał mu się układ wydechowy <co?> :|
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Forumowicz

Honda Accord 2,0
Honda Civic 1,4

Postprzez nosek86 » 21 lut 2012, 09:57

hmm chyba już pisałem w innym dziale... napisze i tu

NAPRAWIŁEM... nie kopci... nie bierze oleju... nie bierze wody... jest dużo żwawsza...jestem lżejszy o 2700....

głowica – szlify, docieranie gniazd ( olej się przelewał przez zamknięty zawór....232kkm przebiegu) zawory, uszczelniacze, prowadnice

uszczelka pod głowicą

pierścienie – niby wymiar trzymały ale były wklejone w tłoki – zapieczone na maxa...

Panewki – jako jedyne okazały się dobre....

Także jak wam kopci już mocno – jak wspomniany parowóz – polecam szukanie drugiego silnika – taniej wyjdzie...

Wczoraj robili mi łożysko bo któreś wyło.. wymienili tył lewy i przód lewy... zapłaciłem tylko 150zł z dobrego serca ( nic nie chcieli ) bo okazały się dobre... diagnoza poszła na to ,że to skrzynia wyje... wg. mnie wymiana łożysk zniwelowała 90% wycia. Następna do wymiany skrzynia.
Początkujący

Postprzez noxes » 21 lut 2012, 11:02

nosek86 napisał(a):Następna do wymiany skrzynia.

sprawdź lepiej w niej olej.
nosek86 napisał(a):jestem lżejszy o 2700....

ooo duuużo poszło i rozrząd nie robiony.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Forumowicz

Od: 19 gru 2009, 22:23
Auto: AUDI A4 B6 1.8T

Postprzez nosek86 » 21 lut 2012, 20:25

nosek86 napisał(a):Następna do wymiany skrzynia.

sprawdź lepiej w niej olej.

poza tym... zaraz po zakupie wymieniłem wszystkie płyny,
noxes napisał(a):
nosek86 napisał(a):
ooo duuużo poszło i

oraz przewody hamulcowe, pompę wody, rozrząd wraz z rolkami, świece, kable, wszystkie uszczelki w silniku....

także wiedz iż poszło znacznie znacznie więcej.... bo jeszcze kpl zimówek 1000zł aluski z oponami letnimi te już używki ) kolejny tysiak.... ogólnie dałem za łupe 8000 a już włożyłem ponad drugie tyle...

Dziś padły wycieraczki.... bezpiecznik ok... przekaźnik coś tam tyka... reakcji zero...

a mówiłem żonie żeby wyłożyć 20 i wziąć Dacie Duster w leasing lepiej... to nie przyoszczędziłem...
Początkujący

Postprzez maxim_wawa » 21 lut 2012, 20:50

nosek86 napisał(a):Dziś padły wycieraczki.... bezpiecznik ok... przekaźnik coś tam tyka... reakcji zero...

wez miernik w lapki i zobacz czy dochodzi napiecie na kostke silnika wycioeraczek – masz na wierzchu
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE

PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI

KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
Forumowicz

Od: 5 sie 2008, 15:28
Auto: '03 VW Passat B5FL Vario 1.9 TDI 130KM Tiptronic Highline

Postprzez tadziomaru1 » 21 lut 2012, 21:26

nosek86 napisał(a):
a mówiłem żonie żeby wyłożyć 20 i wziąć Dacie Duster w leasing lepiej... to nie przyoszczędziłem...

Albo trzeba było dołożyć jeszcze ze 3, nie kupować okazji i teraz miałbyś ładniejszą i wszystko to w co wpakowałeś kasę OK.
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Forumowicz

Honda Accord 2,0
Honda Civic 1,4

Postprzez grzech_z » 22 lut 2012, 09:34

tadziomaru1 napisał(a):Albo trzeba było dołożyć jeszcze ze 3, nie kupować okazji i teraz miałbyś ładniejszą i wszystko to w co wpakowałeś kasę OK.

Piszesz o nowej Dacii – oczywiście? Bo z mazdą to jakiej kasy by nie dał to i tak jak używka to nie wiadomo czy ci pierścienie zaraz nie polecą. Moim zdaniem nosek po prostu przy zakupie sporo przepłacił.
szerokości
grzech
Forumowicz

Od: 5 gru 2011, 11:08
Auto: 626; 99r; 2.0; 136KM

Postprzez lucas83 » 22 lut 2012, 10:19

Bo z mazdą to jakiej kasy by nie dał to i tak jak używka to nie wiadomo czy ci pierścienie zaraz nie polecą.

E tam, piszesz tak, jakby każda używana Mazda była zła ;) W każdym używanym aucie może coś polecieć. Można zmniejszyć szansę na wtopę, jeśli przy zakupie auta wyłączymy emocje i _dokładnie_ je obejrzymy/sprawdzimy. Nawet jakbyśmy mieli poświecić temu kilka godzin. W końcu to nasze ciężko zarobione pieniądze i powinniśmy nauczyć się je szanować.
Forumowicz

Od: 14 kwi 2008, 19:17
Auto: Mazda 626 GF 2.0 '97 115 KM – była.

Postprzez grzech_z » 22 lut 2012, 10:40

lucas83 napisał(a):E tam, piszesz tak, jakby każda używana Mazda była zła ;) W każdym używanym aucie może coś polecieć. Można zmniejszyć szansę na wtopę, jeśli przy zakupie auta wyłączymy emocje i _dokładnie_ je obejrzymy/sprawdzimy. Nawet jakbyśmy mieli poświecić temu kilka godzin. W końcu to nasze ciężko zarobione pieniądze i powinniśmy nauczyć się je szanować.

Jak się przeora forum (dymienie itp.) to potem takie wnioski same się nasuwają:)
Można też jak ja – kupić jak najtaniej by sobie wyremontować. W zasadzie madzie znam już prawie na wylot więc mógłbym serwis otworzyć :D W życiu tyle nie zrobiłem przy aucie co przez ostatnie dwa miesiące :) Mam nadzieję, że po złożeniu magdalenka da mi odetchnąć i zacznie jeździć bo moto czeka w kolejce na przegląd a wiosna niedaleko <tazz>
szerokości
grzech
Forumowicz

Od: 5 gru 2011, 11:08
Auto: 626; 99r; 2.0; 136KM