Mazda 626 1.8 kopci po odpaleniu
ja mam shella z polecenia z innego forum i jak narazie złego słowa powiedzieć nie mogę. w tej cenie nie ma oleju o lepszych właściwościach. wyciszył się silnik. następny jednak będzie chyba 0W40 ale też helix ultra. nie jestem przedstawicielem broń boże. sam zadawałem ostatnio podobne pytanie w paru miejscach i ten mi polecono.
oczywiście że mineralny najlepszy. do smarowania łańcucha w pile motorowej.
oczywiście że mineralny najlepszy. do smarowania łańcucha w pile motorowej.
Bo lepsze są zazwyczaj jako flagowe produkty. Z reguły zapewniają trwalszy klin smarny, szybciej docierają na zimno. A lepkość ta sama więc nic silnikowi się nie stanie. Może to będzie mobil 1 (nie mylić ze zwykłym) albo nadal Shell, chyba że valvoline synpower bo teraz nie znalazłem w moim sklepie
Bo zostawia błoto które powoduje że pierścienie przestają pracować? I to nie tylko w mazdach. Taki głupi przesąd panuje u nas że 150tys i jakiś półsyntetyk a potem szybko minerał bo piję olej i zgon gotowy. Miałem peugeota z dieslem z 1994 roku i 350tys. km i 5w40 miał. I każdy zdziwiony wielce że to już dawno na mineralnym jeździć powinno.
Narazie zmieniam na Shell Helix 10w40, nie chodzi o koszt, ale nie chcę tak gwałtownie przechodzić na syntetyka, bo przebiegu trochę już jest, a i delikatnie się miejscami "poci" już. Pojeżdzę trochę na tym i jak będzie wszystko dobrze to zaleję ten sam, ale 5w40.
- Od: 13 wrz 2015, 20:36
- Auto: Mazda 626 1.8 90km+gaz
1998r.
No mi się zbliża 250 tyś, ale zrobiłem tym samochodem +/– 70 tyś km, więc obstawiam, że jest oryginalny.
Przy ostatniej wymianie nalałem ciut za dużo oleju, więc nie wiem czy też to w pewnym stopniu nie przyczyniło się do tego dymienia, bo przed wymianą było wszystko dobrze, a teraz też dymi coraz mniej, jest dokładnie między max a min.
Przy ostatniej wymianie nalałem ciut za dużo oleju, więc nie wiem czy też to w pewnym stopniu nie przyczyniło się do tego dymienia, bo przed wymianą było wszystko dobrze, a teraz też dymi coraz mniej, jest dokładnie między max a min.
- Od: 13 wrz 2015, 20:36
- Auto: Mazda 626 1.8 90km+gaz
1998r.