Wymiana świec w silniku FS

Postprzez maxim_wawa » 28 paź 2010, 20:53

niewiem ile jest w tym prawdy ale ja mam realnie negatywne odczucia po przejsciu z zuzytych juz troche NGK 0,8 na NGK 1,1 – oba modele niby w/g katalogu IC dedykowane do GF

o ile na Pb jest bez odczuwalnych zmian tak na LPG jest to naprawde odczywalny spadek kultury pracy i przyspieszenia

wiec chyba rzeczywiscie zmienjsze przerwe do 0,7 i zobaczymy co z tego bedzie
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE

PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI

KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
Forumowicz

Od: 5 sie 2008, 15:28
Auto: '03 VW Passat B5FL Vario 1.9 TDI 130KM Tiptronic Highline

Postprzez MarTnes » 29 paź 2010, 10:24

Używam u siebie platynowych NGK PZR6F. Rok temu jak zmieniałem świece to włożyłem BKR6E. I powiem wam, że to nie był zbyt dobry pomysł. Miałem wrażenie że silnik stracił an elastyczności zwłaszcza w dolnej partii obrotów. Wrzucałem 2 bieg i miałem np. 1500obr/min i czułem, że to nie jest to co wcześniej. Wiem, że to niskie obroty, ale silnik był bardziej ospały i miałem wrażenie lekkiego szarpania. Miesiąc tak wytrzymałem. Wymieniłem na platynowe i znowu było dobrze. Może dla kogoś co patrzy tylko, aby jeździć jak najtańszym kosztem nie ma to różnicy. Ale mnie to męczyło, i wolę kupić droższe świece, a przy tym samym jeździć na nich znacznie dłużej i lepiej :)
Forumowicz

Od: 27 gru 2008, 21:56
Auto: Mazda3 BP 2024, AT, Takumi, eSkyActiv-X

Postprzez Radex » 29 paź 2010, 14:27

MarTnes napisał(a): Może dla kogoś co patrzy tylko, aby jeździć jak najtańszym kosztem nie ma to różnicy. Ale mnie to męczyło, i wolę kupić droższe świece, a przy tym samym jeździć na nich znacznie dłużej i lepiej :)
nie koniecznie, nie jest to reguła.
sam sie o tym przekonałem bo w/w przez Ciebie świece wytrzymały u mnie około 30.000 km a dałem 64zł za sztukę. i co to za interes?
skoro BKR6E chodzą u mnie dobrze po zmniejszeniu przerw to moge je nawet wymieniać co 10.000km a wyjdzie mnie to na 30.000 km 27zł za sztukę a więc o ponad połowę taniej. a zobaczymy ile one wytrzymają....
u Ciebie akurat się to nie sprawdziło z jakichś przyczyn ale ja nie zauważyłem na tanszych swiecach ngk jakiegos szarpania czy zegos dziwnego, a po przejsciu z wyeksploatowanych juz platynowek jest o niebo lepiej
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia