kompatybilność komputerów sterujących silnikami w GF-ach – Rozwiązane!

Postprzez lo » 19 maja 2008, 19:16

Witam wszystkich!

Śledzę forum od czasu gdy posiadam Mazdę, a do pierwszego postu skłoniła mnie pierwsza poważna awaria.

W pewnym momencie auto przestało zapalać, i mechanik (drugi z kolei) stwierdził, że zepsuta jest „końcówka mocy” w sterowniku komputera, i że należy wymienić cały komputer.

I teraz pojawia się problem: otóż od przeszło 2tyg próbuję znaleźć komputer z takimi samymi oznaczeniami jak mój, ale żaden nie jest identyczny.

Moje pytanie jest takie: czy jeśli kupię komputer o innym kodzie (mam na myśli naklejki na obudowie komputera), ale z tego samego modelu auta (i.e. ten sam silnik i rocznik), a elektronik „przegra” zawartość mojego komputera na tamten, to czy to będzie działać?

Komputer ma na obudowie kilka oznaczeń:
FSJ4 – 18 – 881 – A
RRB1
F5SB – 14A624 – AA
I napis FORD.

Dzięki za wszystkie wskazówki i porady!

ps – umieściłem go też na forum 626, nie jestem pewien, czy to właściwe miejsce.
Ostatnio edytowano 29 maja 2008, 10:17 przez lo, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Od: 19 maja 2008, 19:07
Auto: 626 GF, 2,0 (136km), rok 1998.

Postprzez lo » 29 maja 2008, 10:16

Usterka została naprawiona – dla zainteresowanych, potomnych, i buszujących po forum:

kompatybilność komputerów w 626 GF jest dość duża: kluczowe parametry przy szukaniu komputera to oczywiście model, rocznik, i producent komputera (może być Ford lub Mitsubishi) – BTW – komputer do GF'a 1,8 jest konstrukcyjnie identyczny jak do 2,0.

Komputery prawie zawsze będą miały różne numery, ale konstrukcyjnie – przy założeniu że to ten sam rocznik, model, i producent powinny być identyczne. Potrzebny jest jedynie elektronik, który "przegra" zawartość" z naszej jednostki na tę drugą, i zsynchronizuje immobilizer i kluczyki.

Ergo: gdy elektronik wie co robi, komputer może mieć inne numery identyfikacyjne, co znacząco skraca czas poszukiwań uszkodzonej jednostki.

Oczywiście istnieje ryzyko, że coś nie zadziała, ale kto nie ryzykuje...

Dla zainteresowanych podam szczegóły.

Pozdrowienia dla wszystkich czytających!
Początkujący

Od: 19 maja 2008, 19:07
Auto: 626 GF, 2,0 (136km), rok 1998.