Witam jestem świeżym właścicielem mazdy 626 2.0 2001r z LPG
Podczas jazdy na lpg czuje delikatne poszarpywanie przy delikatnym obcowaniem z pedałem gazu (jazda przy stałej prędkości, lub powolne przyspieszanie) na benzynie problem ten wogóle nie wystepuje, dodatkowo zapaliła mi się w niej kontrolka check engine, więc:
Zakupiłem najprostszy interfejs ELM 327 na BT i wpiąłem pod OBD2 przy nogach kierowcy, pokazało wszystkie błędy, bez problemu można było je skasować.
Błędy
Zbyt wysoka temperatura katalizatora oraz zbyt bogata mieszanka paliwa
Czy ktoś spotkał się z takimi dolegliwościami ?
Poszarpywanie lpg, błąd zbyt bogata mieszanka
Strona 1 z 1
Pierwszy błąd wynika z drugiego. Przyczyn może być kilka, wtrysk/wtryski, przepływomierz czy przestawiony zapłon (choć wtedy byłoby też tak na Pb) i pewnie jeszcze coś.
Ps. na przyszłość zakładaj tematy w odpowiednich działach
Ps. na przyszłość zakładaj tematy w odpowiednich działach
Przewody sprawdzałem w nocy, po popsikaniu wodą iskra nie przeskakuje nigdzie.
Obarczył bym instalacje lpg odrazu, ale przy mocniejszym bucie i wyższych obrotach jedzie sie idealnie
na trasie przy 80-120 (delikatnie ze stałą prędkością czuć poszarpywania)
przy 140 i szybciej jedzie sie idealnie, w mieście sytuacja podobna
słyszałem też , ze można zmniejszyć szczeliny na świecach, czy ktoś praktykował taką regulacje ?
Obarczył bym instalacje lpg odrazu, ale przy mocniejszym bucie i wyższych obrotach jedzie sie idealnie
na trasie przy 80-120 (delikatnie ze stałą prędkością czuć poszarpywania)
przy 140 i szybciej jedzie sie idealnie, w mieście sytuacja podobna
słyszałem też , ze można zmniejszyć szczeliny na świecach, czy ktoś praktykował taką regulacje ?
- Od: 30 maja 2016, 01:12
- Auto: Mazda 626 2.0 115km 2001r
Barteek20 napisał(a):Przewody sprawdzałem w nocy, po popsikaniu wodą iskra nie przeskakuje nigdzie.....?
Ostatnio tez dopadło mnie poszarpywanie. Psikanie na przewody nic nie wykazało ..... ale przeczyściłem styki przewodów ze świecami i aparatem. Ku mojemu zdziwieniu pomogło. Zobaczymy czy na długo bo moje kabe już trochę km zrobiły.
Barteek20 napisał(a):...słyszałem też , ze można zmniejszyć szczeliny na świecach, czy ktoś praktykował taką regulacje ?
Nie tylko można ale warto ( przy LPG ). Jak dobrze pamiętam to ustawia się szczelinę na 0,7 mm. Jednak dla pewności poszukaj na forum. Było kilka razy opisywane.
Strona 1 z 1