Dobre przyspieszenie , slaba elastycznosc...
Strona 1 z 1
Witam jestem nowy wiec moze kilka slow o mazdzie a wiec od ok 3 miesięcy jestem posiadaczem Mazdy 626 V 2.0 115 km HATCHBACK . Mazda sprowadzalem na wlasne reke z niemiec. Stan karoseri jak i silinka jak najbardziej na +. Zagazowana po miesiacu pobytu w polsce w znanym juz na forum autoryzowanym serwisie Staga "AUTOFLESZ". Wczoraj testujac przyspieszenie samochodu od 0-100 byłem bardzo zadowolony wynik oscylowal srednio w granicach 10 sekund czyli mniej wiecej tyle ile deklaruje producent lecz postanowilem przetestowac elastycznosc 60-100 na IV biegu i niestety okazalo sie ze mazdziorka przyspiesza slabo bo az 14 sek. nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje na 3 biegu wyprzedzanie w pelnym zakresie obrowtow od 80 do 150 idzie dosyc sprawnie ale wlasnie na tym 4 i 5 biegu jakby ktos kotwice zaciagnal . Na 5 nie sprawdzalem elastycznosci ale porownujac do rodzicow Focusa II 2.0 145km to jest kiepsko. W czym moze tkwic problem wiem ze to troche jedno wyklucza drugie poniewaz dobre przyspieszenie powinno isc w parze z dobra elastycznoscia lecz na 4 i 5 biegu jest jakby cos nie tak , albo poprostu ten typ tak ma. Prosze o jakies sugestie . Dziekuje z gory za odpowiedz.
- Od: 21 gru 2014, 22:12
- Auto: Mazda 626 2.0 115 '00
Moj tez jest mul. Ale juz lata i przebieg swoje zrobily, tez jest slabo na 4 i 5 biegu. fiat siena 1.6 lepiej jechal. Trzeba mocno cisnac na nizszych biegach. czasem sie zastanawiam czy to nie wina przytkanego kata lub jakiegos innego syfu w silniku, ale troche szkoda funduszy w testowanie niektorych rozwiazan z wydechem itd..
Dokładnie jak klakiel pisze. To samo u mnie. Na 4 wyprzedzam dopiero w okolicach 100km/h, poniżej za słabo z elastycznością. I zgadza się te 3 tys. obrotów to się dopiero rozkręca, a przy 4 tys. już bryka 
- Od: 13 lut 2014, 14:48
- Auto: Mazda 626 GF 1,8 '98
mazdziora626 napisał(a):elastycznosc 60-100 na IV biegu
Przy takiej prędkości do wyprzedzania japońskim autem zapina się dwójkę, a nie czwórkę
Moje poprzednie autko (patrz opis po prawej) miało dokładnie tak samo.
porownujac do rodzicow Focusa II 2.0 145km to jest kiepsko.
Focus ma 145km i 190nm, Twoja Mazda 116km i 170nm.
Dla porównania u mnie FS 2.0 136 km.
60-100 na 4.biegu, na LPG 2 gen mam około 10-11 sec.
- Od: 16 wrz 2011, 00:45
- Auto: Sprzedam opony: viewtopic.php?f=5&t=190412
Mazda 626 GF 1999r,
Exclusive
2.0 FS 136KM + LPG.
W sumie dawno nie zaglądałem , macie racje ostatnio obczailem ze nawet jak chce sie bardzo szybko i sprawnie wyprzedzic to przy predksoci 70-80 mozna spokojnie zalaczyc 2 bieg i idzie jakby jej sie turbina zalaczała. Z elastycznoscia na 4 biegu poradzilem sobie okazalo sie ze troche przewody mialy przebicia na gazie mimo ze byly to nie duzo jezdzone nkg. Wygladalo to tak iz czasmi autko nie wiedzialo jakby czy przyszpieszzac czy nie, jakby tracilo moc na ulamek sekudny. Kupilem oryginalne przewody do mazdy (fakt faktem ze wydalem 450 zl) ale po tym zabiegu na 4 biegu nagle przyspiesza o 2 sekundy szybciej czyli granice 12 sekund .Może nie jest to jakaś ogromna roznica ale ogolnie plyniej przyspiesza z dolnych obrotow ,lepiej sie wkręca. A jeśli chodzi o elastycznosc , dynamike to co gdyby to mazdy wrzucic skrzynie biegów od 2.5 v6 biegi tam sa przynajmniej o te 15-20 km/h krotsze ale zostawiajac przy tym piaty bieg od fs.
Edit
Przypomniało mi sie że ostatnio tez robilem pomiar cisnienia na cylindrach i wyszlo po 15 na kazdym takze silnik wydaje mi sie zdrow jak ryba : – )
Edit
Przypomniało mi sie że ostatnio tez robilem pomiar cisnienia na cylindrach i wyszlo po 15 na kazdym takze silnik wydaje mi sie zdrow jak ryba : – )
- Od: 21 gru 2014, 22:12
- Auto: Mazda 626 2.0 115 '00
Strona 1 z 1