Mazda 626 lewe powietrze pod kolektorem czuc spaliny
Strona 1 z 1
Witam mam maly problem z moja Madzia.Otoz slychac lewe powietrze pod kolektorem. Podejrzewam ze przez to samochod w korkach gasnie na benzynie oraz skacze na obrotach. Na gazie natomiast szarpie.Dodatkowo po przelaczeniu na benzyne czuc spaliny(tlumik sprawdzalem jest caly).A gdy go gasze to slychac taki strzal powietrza.Mial ktos moze taka podobna usterke? Wrzucam fotke gdzie slychac to powietrze.
- Od: 9 lut 2013, 18:06
- Auto: Mazda 626 V lift. silnik 1.8 16v 100km. 2000r.
wymień uszczelke
- Od: 23 kwi 2009, 18:25
- Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg
ronaldobuch napisał(a):....Mial ktos moze taka podobna usterke?.....

Tak wiem juz poczytalem i kupilem nowa uszczelke w sobote zamierzam ja zmienic, pytanie tylko czy dam rade czy jednak zaprowadzic do mechanika
Masz kanał w garażu ? Nie wyobrażam sobie tej roboty bez niego. Chociaż są tacy na forum, którym to się udało. Dojście z góry do śrub mocujących kolektor od dołu jest kiepskie. A... jest jeszcze podpora kolektora, też mocowana od tyłu silnika. Jak jednak się zdecydujesz samemu wymieniać uszczelkę i już wyjmiesz kolektor pamiętaj od dokładnym usunięciu starej. Przyda się do tego ostrze od nożyka do tapet i rozpuszczalnik.
Tak mam kanal w garazu dlatego spróbuje sam to naprawic. Wiec musze najpierw zdjac filtr powietrza z przepustnica, nastepnie podcisnienia i dalej kolektor? mam nadzieje ze od dolu jest w miare dostep. A co do rozpusczalnika to gdzies na forum ktos wlasnie napisal zeby nie przemywac tego rozpuszczalnikiem tylko nie pamietam dlaczego. Ale jak rozbiore to wtedy zobacze.
To użyć benzyny ekstrakcyjnej na pewno nie zaszkodzi a usunie reszki uszczelki. Ja tam przemywałem chociaż muszę przyznać, że nie pamiętam czym. Powodzenia.
można to zrobić i bez kanału wiem z autopsji 
- Od: 23 kwi 2009, 18:25
- Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg
Wiec wymienilem ta uszczelke -zeby zeskrobac stara uszczelke to tragedia!! Musialem caly kolektor wyjac zeby ja na warszacie skrobac.A tak to rozlozenie i zlozenie to 2h roboty. Co najlepsze nic to nie pomoglo
W okolicy kolektora dalej slychac lewusa, oraz dalej nie wkreca sie na wszystkich garach podejrzewam teraz ze to uszczelka od gazu w kolektorze. W piatek prowadze do gazownika napisze co bylo usterka jesli naprawia.
Czy przypadkiem nie dokręciłeś kolektora na przysłowiowego ....ama i nie zmiażdżyłeś uszczelki. Chociaż to chyba mało prawdopodobne ale...
Który element masz na myśli.
Może jeszcze raz zabierz się za diagnozę usterki. Woda na kolektor przy uruchomionym silniku i się dobrze przysłuchać.
PS
sprawdź uszczelnienie wtrysków
ronaldobuch napisał(a):.....podejrzewam teraz ze to uszczelka od gazu w kolektorze....
Który element masz na myśli.
Może jeszcze raz zabierz się za diagnozę usterki. Woda na kolektor przy uruchomionym silniku i się dobrze przysłuchać.
PS
sprawdź uszczelnienie wtrysków
a może słychać któryś z wężyków podciśnienia albo rozrząd?
sprawdź plecionke układu wydechowego, zazwyczaj tutaj robi się dziurka i czuć spaliny.
problem z przygasaniem i szarpaniem – sprawdź poziom płynu chłodniczego.
której generacji masz gaz?
sprawdź plecionke układu wydechowego, zazwyczaj tutaj robi się dziurka i czuć spaliny.
problem z przygasaniem i szarpaniem – sprawdź poziom płynu chłodniczego.
której generacji masz gaz?
Od wężyków zaczynalem rozrzad raczej ok, plyn chlodniczy w normie.Gaz jest holenderski kolteca. Aktualnie samochod stoi u mechanika jak odbiore napisze co bylo przyczyna
Dopisano 1 lut 2014, 09:50:
Odebralem samochod okazalo sie ze reduktor byl rozregulowany-wystarczylo tylko go wyregulowac naprawa tylko 50zl:D
Dopisano 1 lut 2014, 09:50:
Odebralem samochod okazalo sie ze reduktor byl rozregulowany-wystarczylo tylko go wyregulowac naprawa tylko 50zl:D
Strona 1 z 1