Cześć,
Trzy tygodnie temu wymieniałem w AZ Auto kable WN.
Dzisiaj podczas jazdy (po ostrym przyspieszeniu) wyskoczyła "fajka" z jeden ze świec. Ze wględu na miejsce, w którym to sie stało (ruchliwa 2-pasmówka) byłem zmuszony przejechać kilkaset metrów na 3 cylindrach. W międzyczasie zaczęła migać kontrolka Check Engine. Później na przemian świeciła sie na stałe i znów migała. Gdy w końcu zatrzymałem sie i docisnąłem fajkę do świecy i odpaliłem auto kontrolka wciąz sie świeciła chociaż silnik pracował juz poprawnie. Zapewne mechanik w AZ Auto niedbale to załozył.
I teraz pytania:
Czy to normalne, że z takiego powodu zaświeciła sie ta kontrola?
Czy to normalne, że teraz wciąż sie świeci?
Co należy zrobić, żeby zgasła: czy musze udac sie do serwisu na wykasowanie błędu czy może wystarczy reset kompa poprzez odłączenie klemy z aku (a może resetować komp w inny sposób)?
Auto – 626 GF 2001 benzyna 2.0
Z góry dziękuję za pomoc.
Witek
zapalenie Check Engine po wypięciu kabla WN
Strona 1 z 1
Tak wystarczy reset kompa, odloczyc akku i przytrzymac 20 sek pedal hamulca,pozdrawiam.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Od: 19 paź 2005, 19:59
- Auto: Audi A4 B5 2.6 V6
Wczoraj od rana (gdy zaczęła) do wieczora kontrolka swieciła sie
nonstop mimo kilkukrotnego uruchamiania silnika.
Dzisiaj rano po odpaleniu zgasła.
Nie resetowałem kompa ani nie byłem na wykasowaniu błedu w ASO.
To normalne?
Mam się tym przejmować czy przejść do porządku dziennego?
To normalne?
- Od: 18 wrz 2005, 00:29
- Auto: Aktualnie:
626 GF 4D 2.0 diesel '01 oraz MB W124 220E 2.2 benzyna '93
Wcześniej:
Octavia L&K 1.8 20V turbo '01
626GF 5D 2.0 benzyna (136KM) '01
BIGer napisał(a):Tak wystarczy reset kompa, odloczyc akku i przytrzymac 20 sek pedal hamulca,pozdrawiam.
Rozumiem, że należy odłączyć aku, następnie go podłączyć i dopiero wtedy przytrzymać pedał hamulca przez ok. 20 sek?
Na jak długo trzeba odłączyć aku?
Wcześniej:
Grzyby napisał(a):skasuj błędy i możeszVeetec napisał(a):przejść do porządku dziennego
OK, ale czy masz na myśli własnoręczny reset kompa czy wykasowanie błędów poprzez podpięcie do kompa w ASO?
Czy fakt, że kontrolka zgasła nie oznacza, że błąd sie wykasował?
Wcześniej:
Veetec napisał(a):Czy fakt, że kontrolka zgasła nie oznacza, że błąd sie wykasował?
nie
Veetec napisał(a):należy odłączyć aku, następnie go podłączyć i dopiero wtedy przytrzymać pedał hamulca przez ok. 20 sek?
nie – na odłączonym wciskasz hamulec (chyba że w GFce się w ten sposób nie da)
Grzyby napisał(a):Veetec napisał(a):Czy fakt, że kontrolka zgasła nie oznacza, że błąd sie wykasował?
nieVeetec napisał(a):należy odłączyć aku, następnie go podłączyć i dopiero wtedy przytrzymać pedał hamulca przez ok. 20 sek?
nie – na odłączonym wciskasz hamulec (chyba że w GFce się w ten sposób nie da)
Hmm, sorry, że tak sie dopytuję ale co to znaczy, że w GFce sie nie da?
Wcześniej:
Veetec napisał(a):Wczoraj od rana (gdy zaczęła) do wieczora kontrolka swieciła sie
To normalne?
zjawisko jest normalne,po ustąpieniu usterki(brakującego zapłonu) sterownik sam wyłączy MIL,po ok. trzech cyklach rozgrzewania silnika.nie potrzeba resetu kompa.
tadziol napisał(a):po ustąpieniu usterki(brakującego zapłonu) sterownik sam wyłączy MIL,po ok. trzech cyklach rozgrzewania silnika.nie potrzeba resetu kompa
ale mądra bestia – przy innych uszkodzeniach sygnalizowanych przez MIL też tak jest?
np. padła sonda, została wymieniona i co? samo się skasuje po jakimś czasie? W GE jest tak samo?
Grzyby napisał(a):W GE jest tak samo?
GE/europa nie ma MIL,ale komp każdorazowo po uruchomieniu silnika sprawdza poprawność sygnałów dochodzących z czujników w oparciu o dane fabryczne.Wymieniona padnięta sonda zaczyna być widziana przez komp,ale DTC nie zostaje usunięte,do tego potrzeba resetu.
Witam. mam pytanie świeci mi się kontrolka check engine co moze być przyczyną? Spalanie gazu trasa 12 litrów spokojna jazda. po zresetowaniu kompa check nie pali się przez jakieś 70 kilometrów czasem 50 kilometrów po czym znów się zapala i nie gaśnie. może to któraś sonda? i czy może ktoś wie czy sonda z silnika 1,8 GE 1994 rok pasuje do 2,0 GF 2001 rok
-
Mariuszjago
Strona 1 z 1