Połączenie alternatora
Strona 1 z 1
Witam jak w temacie,wie ktoś może jak wygląda połączenie przewodów L i S idących z alternatora?Powodem pytania jest ciągłe miganie całego oświetlenia(wymienione alternatory , nowe masy aku-silnik-karoseria,poprawione masy w komorze silnika)Autko z 1998 roku benzyna 1.8.Pozdrawiam
- Od: 6 gru 2012, 20:43
- Auto: mazda 626gw 1998 1800cm
pb+lpg vialle 225tyskm
Napięcie stałe w granicach 14,5V.Wymieniłem alternator na używany,nowe masy pod maską,podłączyłem bezpośrednio z akumulatora żarówkę przednią i także mruga podczas pracującego pojazdu.Sam już nie wiem co to może być.Proszę o wszelkie wskazówki co mam jeszcze sprawdzić.Pozdrawiam.
pb+lpg vialle 225tyskm
Bardzo mało to prawdopodobne, aby były takie problemy przez akumulator(inne objawy by były i dziwi mnie, że podczas mrugania napięcie stoi, nie ma wahań), aczkolwiek możliwe.
Proponuje pożyczyć inny aku od kogoś w celu wyeliminowania potencjalnego problemu z aku.
Proponuje pożyczyć inny aku od kogoś w celu wyeliminowania potencjalnego problemu z aku.
W uszach świst, w oczach mgła, a na liczniku 22
A to moja MAZDA 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM + LPG "Szampański"
A to moja MAZDA 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM + LPG "Szampański"
Witam i dzięki za zainteresowanie Gregor.Aku założę jutro od drugiego autka ale zastanawia mnie jeszcze to połączenie wtyczki L S.L idzie do lampki a u mnie jak odłaczyłem wtyczke z alternatora lampka ładowania i tak się zaświeciła(chyba że + dochodzi do żarówki z obu stron a masę ma z płytki wskaźników)Jeszcze jedno czy to na pewno LiS czy PiD?W książce manual są oznaczenia wtyczki jako PiD a to mogłoby znaczyć że alternator posiada zewnętrzny regulator?Jutro jadę oddać kupiony alternator i wezmę kolejny(już trzeci)A i tak myślę że może skoro posprawdzałem masy to może przeczyszczę też +(te od bezpieczników do alternatora i stacyjki).Jeśli tak dalej będzie to demontaż alternatora zajmnie mi poniżej 5 minut:)PS.u mnie radio wyłączone i oświetlenie też pulsuje.Czy u Was kontrolka akumulatora zapala się dopiero po 2,3 sekundach od przekręcenia zapłonu?Pozdrawiam
pb+lpg vialle 225tyskm
samuraj napisał(a):L idzie do lampki a u mnie jak odłaczyłem wtyczke z alternatora lampka ładowania i tak się zaświeciła(chyba że + dochodzi do żarówki z obu stron a masę ma z płytki wskaźników)
Może w płytce wskaźników jest podpięcie przewodu z alternatora do masy przez jakąś rezystancję. Wtedy po odpięciu alternatora kontrolka by świeciła.
samuraj napisał(a):W książce manual są oznaczenia wtyczki jako PiD a to mogłoby znaczyć że alternator posiada zewnętrzny regulator?
Ze schematów, jakie posiadam, wynikałoby, że regulator jest wbudowany w alternator.
Jeśli dobrze rozumiem, oświetlenie miga bez przerwy, nawet na biegu jałowym. Zacząłbym od pomiarów napięcia na konkretnym odbiorze (np. właśnie żarówce) – między + i masą tego konkretnego dziwnie zachowującego się odbioru. Być może należałoby użyć miernika wskazówkowego – lepiej pokazałby ew. zmiany. Rozumiem, że napięcie będzie zmieniało wartość. Jeżeli tak, zmierzyłbym napięcie między zasilaniem odbioru a: masą auta (gdzieś na śrubie przy blacharce), silnikiem (choćby pokrywa zaworów) oraz minusem akumulatora. Jeżeli napięcie nadal się zmienia, masę mamy w porządku.
Teraz, aby sprawdzić plus, wpiąłbym miernik między masę odbioru (chociaż niekoniecznie, bo przed chwilą wykluczyliśmy feler w masie), a końcówkę zasilającą bezpiecznika 30A IG KEY lub 100A MAIN (pewnie w skrzynce pod maską). Nie mam auta pod ręką, więc nie wiem, jak jest z dostępem. Jeżeli napięcie nadal się zmienia, po prostu po kolei odcinałbym obwody bezpiecznikami, aby wykluczyć wpływ któregokolwiek na skoki napięcia.
A jak i to nie pomoże, będę myślał później
Artur
Witam ,dałem alternator (3)do sprawdzenia i okazało się że niestabilne napięcie(mierzyli oscyloskopem bo analogowy miernik nic nie wyłapał).Jutro jadę po kolejny ,w końcu zostanę mistrzem wymiany:)jeżeli chodzi o kategorię czasową.A pro po migania, jest ciągle tylko zrobiłem jeszcze taki eksperyment:plus do żarówki bezpośrednio z b+ alka (pomijam przekaźnik i włącznik zespolony)minus do aku -i na pracującym silnika każda żarówka miga, więc raczej ewidętnie regulator.Pozdrawiam .
pb+lpg vialle 225tyskm
Witam,oddałem autko do warsztatu i problemem chyba jest awaria sterownika .Zobaczę co mi fachowiec posprawdza i dam znać.
Edit: siegu
Witam ,problem rozwiązany- uszkodzony akumulator,po wymianie światło nie mruga.Temat do zamknięcia pozdrawiam
Edit: siegu
Witam ,problem rozwiązany- uszkodzony akumulator,po wymianie światło nie mruga.Temat do zamknięcia pozdrawiam
pb+lpg vialle 225tyskm
Strona 1 z 1