gaśnie przy ruszaniu na małym gazie

Postprzez maniek070 » 4 gru 2012, 13:21

Nie wiem czy to jest normalne czy coś u mnie jest nie tak, generalnie w porównaniu z mazdą IV jest duża różnica, a rozchodzi się o to, że jak nie dodam odpowiednio dużo i odpowiednio wcześniej gazu, to przy ruszaniu po prostu zamula a czasem potrafi i zgasnąć, mam pytanie, czy takie coś jest normalne i musze się przyzwyczaić czy jednak jest coś na rzeczy? Pytanie może być błache ale naprawde mnie to czasem irytuje, bo wcześniejszą mazdą jakoś dużo łatwiej się ruszało, bez takich problemów, objaw taki jest zarówno na benzynie jak i na gazie, samochód jak po prawej,
dodam że z drugiej strony jak dam dużo gazu żeby nie zgasła to jest to dość rzwawe ruszanie, czasem z piskiem opon
Ostatnio edytowano 4 gru 2012, 22:47 przez maniek070, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 11 paź 2011, 19:47
Auto: 6, GH, 2.2 MZR, 2012r.

Postprzez siegu » 4 gru 2012, 19:06

Proszę o poprawne nazwanie tematu.
Moderator

Od: 27 sie 2007, 18:08
Auto: RX8 HP
626 GF FS
Infiniti M37x
Mitsubishi Colt Cz3

Postprzez maniek070 » 8 gru 2012, 12:41

może się ktoś wypowiedzieć? czy to może być wina sprzęgła?
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Postprzez umcyk » 8 gru 2012, 14:14

ja tez bardzo dlugo przyzwyczajalem sie do tej niedogodności. Wszystko zalezy jakim momentem przy najnizszych obrotach dysponuje dana jednostka. Ja jezdzilem wczesniej dieslem w pracy jak i prywatnie. Nauczony tym ze diesel rusza bez gazu zaduszalem mazdzioche co czesto konczylo sie obtrabieniem <dupa> :)
Ja wybrnalem z tego tak, ze w momencie zalapania sprzegla podtrzymuje gaz w granicach 1000-1200obr/min i jest spoko; trzeba sie tego nauczyc i z tym zyc
SZUKAM DODATKOWEJ PRACY – KAT "B" I "C" KURS NA PRZEWOZ RZECZY. POMOC W REMONTACH !! MEBLE NA WYMIAR !!
Moja wola jest by w wypadku nagłej śmierci, moje tkanki i narządy zostały przekazane do transplantacji ratując życie innym. Informuję także, że o swej decyzji powiadomiłem moją rodzinę i najbliższych, którzy w krytycznym momencie winni ją uszanować.
Forumowicz

Od: 6 paź 2007, 21:44
626 GF 2.0 115KM rok 2000
Pb + LPG

Postprzez maniek070 » 8 gru 2012, 19:25

Dzięki za odpowiedź. Jeździełem naprawde przeróżnymi samochodami i wiadomo że zawsze jest jakaś różnica no ale naprawde mam wrażenie że coś nie jest tak, ostatnio wymyśliłem że może to być wina sprzęgła (wcześniejszy właściciel to kobieta), albo nie wiem co, dodam że jak ruszę z 1, wrzuce 2, później solidnie zwolnie np przed progiem zwalniającym i próbuje dalej puścić sprzędło i jechać na 2 to wtedy się dusi i probuje zgasnąć, musze na hama wciskać 1 i dopiero jak się wrzuci to moge się rozpędzić i dalej na 2. Może brzmi to tak jak by to nie był problem, ale jednak jest i to duży, najbardziej mnie irytuje na światłach gdzie musze dać około 2500 obrótów żeby mi na 1 nie zgasł... inaczej się dusi
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Postprzez Mako » 9 gru 2012, 12:16

Moja 1.8 potrzebuje niewielkiego gazu na jedynce i zero gazu zeby poruszac sie na wstecznym. Tak jak bylo napisane wczesniej, wszystko zalezy od ilosci momentu przy niskich obrotach. Silnik FP o 90 koniach ma max momentu juz przy 2000 obr gdzie dwulitrowka max ma przy 4 tys. obr.
maniek070 cos musisz miec nie tak skoro zeby ruszyc z pod swiatel potrzebujesz wskakiwac na takie obroty.
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.

Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Forumowicz

Od: 31 paź 2007, 22:54
Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1