Odcinka na 4 biegu? prędkość maksymalna na którym biegu?
Strona 1 z 1
Witam, można na 4 biegu pojechać z prędkościa taką aby obroty podchodziły pod czerwone pole w naszych GF-kach? albo do ilu obrotów na 4 można ją kręcić,do ilu obr będzie szła.?
Ostatnio edytowano 7 cze 2012, 22:13 przez Marko91, łącznie edytowano 1 raz
nie no nie chodziło tak dokładnie o to... może inaczej, jechałem na 4, 160 albo 180 nie pamietam już dokładnie
i obroty były ponad 5 tys i zdaje się że nie chciała dalej jechać już, zdaje się ponieważ to było po długiej prostej w mieście bez ruchu akurat i nie było dalej drogi żeby dłużej dusić czy 5 wrzucać, i takie moje zastanowienie czy np nie powinny iść obroty nawet na 4 w strone czerwonego pola a nie stawac po 5tys.
ogólnie czy na 4 powinienem dojechać do V-max auta
czy np żeby osiągnąć V-max powinienem na 5 pojechać już 
ale ulica 4 pasmowa i przez 4 km żadnych aut ani nic więc przez 1.5km pozwoliłem sobie na 1 w życiu takie piracenie w mieście
no ale na autostradzie kiedyś zobaczę jak to jest, chciałem wiedzieć jak pod względem "książkowym" powinno to wyglądać, w oponach miałem 2.2 w Instrukcji napisane dla prędkości powyżej 160km/h trzeba zwiększyć cisnienie o 30Kpa, tez miało to znaczenie no ale zobaczymy. 
Teoretycznie powinno pójść, teorie będziesz miał jak w miejscu na cegłach auto podniesiesz, mniej różnych strat, ale i tak troszkę wolniej będzie się wkręcał na 5 biegu jak na pierwszym.( na piątce z cegieł to w 3 sekundy do odcinki pójdzie
)
W warunkach drogowych opór wiatru wraz ze wzrostem prędkości, opory toczenia, etc. czyli nie możliwe, na trójce jeszcze bym się zgodził, lub na czwórce jak jest nowe auto( osobiście wątpię żeby poszło do odcinki)
Ogólnie pojazd(czytaj nasze mazdy) nie posiadają urządzenia czy elektroniki, które by blokowały obroty do odcięcia.
To nie WRC czy motocykle wysokoobrotowe
Mi fazer tylko 1,2,3 idzie do odcięcia, 4 z górki ale prędkość już trochę naciągana. 
Edit:
Powinieneś na piątce, więcej pójdzie(chyba że silnik nie ma już takiej sprawności). Mi na 4 idzie 180km/h może jeszcze z 5km by poszedł, dalej na piątce sprawnie sobie przyspiesza. Mam przelot powietrze zdławiony przez mixer lpg, wiec u mnie też to ma wpływ.

W warunkach drogowych opór wiatru wraz ze wzrostem prędkości, opory toczenia, etc. czyli nie możliwe, na trójce jeszcze bym się zgodził, lub na czwórce jak jest nowe auto( osobiście wątpię żeby poszło do odcinki)
Ogólnie pojazd(czytaj nasze mazdy) nie posiadają urządzenia czy elektroniki, które by blokowały obroty do odcięcia.
To nie WRC czy motocykle wysokoobrotowe

Edit:
Marko91 napisał(a): ogólnie czy na 4 powinienem dojechać do V-max autaczy np żeby osiągnąć V-max powinienem na 5 pojechać już
Powinieneś na piątce, więcej pójdzie(chyba że silnik nie ma już takiej sprawności). Mi na 4 idzie 180km/h może jeszcze z 5km by poszedł, dalej na piątce sprawnie sobie przyspiesza. Mam przelot powietrze zdławiony przez mixer lpg, wiec u mnie też to ma wpływ.
W uszach świst, w oczach mgła, a na liczniku 22
A to moja MAZDA 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM + LPG "Szampański"
A to moja MAZDA 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM + LPG "Szampański"
Ja kiedyś zrobiłem taki eksperyment na autostradzie, przy 190km/h wrzuciłem piąty bieg i dalej nie szedł , wrzuciłem znowu czwórkę i dociągnąłem do 210km/h czyli właściwie powyżej prędkości maksymalnej ale musiałem wiele km przejechać żeby się tak rozpędzić 
- Od: 5 sty 2012, 20:08
- Auto: E39 M57D30 02'
Ostatnio miałem okazję się przejechać trochę na autostradzie i wyszło na to, że ani na 4, czy 5 nie chciała jechać więcej jak 180km/h na prostej drodze. Wydaje mi się, że ten silnik powinien ciut więcej pocisnąć i tak też słyszałem. Nawet jeśli jadę autostradą to normalnie jeżdżę przepisowo i ekonomicznie ale testowo chciałem sprawdzić "vmax". Na gazie i benzynie wynik taki sam. Kable, świece, cewka wymienione. Na niższych biegach raczej dobrze przyspiesza.
Mam tak jak wyżej podano wyczyścić przepływkę czy coś jeszcze sprawdzić ?
Pozdrawiam
Mam tak jak wyżej podano wyczyścić przepływkę czy coś jeszcze sprawdzić ?
Pozdrawiam
Na 4 biegu jechałem 194km/h (gps), odcięcia nie było jeszcze,więcej juz nie piłowałem,spróbuje innym razem, ale wskazówka doszła właściwie do czerwonego pola. Generalnie, cięzko to osiągnąć, pochyłośc jezdni wskazana. Słyszałem przypadek od jednego z forumowiczów że udało mu się 200 na 4 biegu. Czyli w FSie 5 bieg to już nadbieg economy 
har7ok napisał(a):Zazdroszczę Wam Panowie, u mnie przy V > 100km/h włączają się czujniki siedzące na kanapie.

lasic100
na PB spróbuj czy to samo
5 bieg w FS'ie to już economy, możesz go wrzucić na prostej płaskiej drodze przy 50 km/h i dociągnie do 180-205 km/h (w zależności od stanu silnika, pogody i drogi). Ja do "odcinki" odważyłem się podciągnąć motor i sprawdzić czy jest odcinka na 2 biegu i to po 2 latach użytkowania wozu. Przy 105-108 km/h przy +/– 6800 obrotów się włączyła (abyśmy się zrozumieli "odcinka" która się włącza to nie np. odcięcie paliwa i stop, tylko taka blokada przytrzymująca obroty, w przypadku FS'a na +/– 6800 ob/m i nie idzie obrotomierza zamknąć, zabezpieczenie przed przekręceniem). Dociągnąłem kiedyś na 4 biegu do 200 km/h , na obrotomierzu było 6500 ob/m [założyłem sobie że na 4 biegu jadę do pierwszej czerwonej kreski obrotomierz i bieg na 5 zmieniłem zaraz jak wskazówka obrotomierza doszła do pierwszej kreski czerwonego pola – te 6500 ob/m]. Oprócz licznika miałem gps więc +/– miarodajny wynik. Po zmianie na 5 miałem +/– 4800 ob/m ale przez 1,5-2 następne minuty jazdy przyspieszyłem może o 2-3 km, obroty na 5 biegu jak ślimak powolutku się podnosiły.

Strona 1 z 1