Silnik się nie uruchamia GF 1.8 FP.
Strona 1 z 1
Witam
Mam jakiś poważny problem z moją mazdą.NIe da się odpalić za pierwszym razem odpalila na 2s i zgasła.
Drugi raz było podobnie ale teraz wogóle nie reaguje.Z tego co zauważyłem to zapaliła się kontrolka
imobilizera i mryga 2 długie i 4 krótkie czyli kod 24.Co on moze oznaczac?Czyżby połączenie między ecu
a imobilizerem?Jestem w beznadziejnej sytuacji bo jestem za granica na autostradzie nie wiem co robić.Pomóżcie.
Pozdrawiam
Mam jakiś poważny problem z moją mazdą.NIe da się odpalić za pierwszym razem odpalila na 2s i zgasła.
Drugi raz było podobnie ale teraz wogóle nie reaguje.Z tego co zauważyłem to zapaliła się kontrolka
imobilizera i mryga 2 długie i 4 krótkie czyli kod 24.Co on moze oznaczac?Czyżby połączenie między ecu
a imobilizerem?Jestem w beznadziejnej sytuacji bo jestem za granica na autostradzie nie wiem co robić.Pomóżcie.
Pozdrawiam
- Od: 27 gru 2011, 18:42
- Auto: Mazda 626 1999 2l 115km benzyna
wygląda na uszkodzenie immobilizera – znalazłem tylko takie szczątkowe info na googlownicy
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
Spróbuj zrobić reset komputera klemą.
Jak nie pomaga poruszaj wtyczką immobilizera.
Co dokładnie oznacza kod 24 nie mam pojęcia, w workshopie nie znalazłem.
Jak nie pomaga poruszaj wtyczką immobilizera.
Co dokładnie oznacza kod 24 nie mam pojęcia, w workshopie nie znalazłem.
W uszach świst, w oczach mgła, a na liczniku 22
A to moja MAZDA 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM + LPG "Szampański"
A to moja MAZDA 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM + LPG "Szampański"
Podejrzewam, że zawiesił się komputer. Pomoże naprawa u dobrego, kumatego elektronika, lub wymiana całego "zestawu złodziejskiego", czyli komputer, immo, kluczyk. Bedzie bolało...
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Narazie nie dalo sie podlaczyc komputera.Czekam na drugi kluczyk ma przyjsc pocztą.
Gdzie znajduje sie caly sterownik i ten imobilizer?Tam gdzie nogi pasażera pod wykladziną?
Gdzie mogły puścić przewody?Jakaś wilgoć?
Gdzie znajduje sie caly sterownik i ten imobilizer?Tam gdzie nogi pasażera pod wykladziną?
Gdzie mogły puścić przewody?Jakaś wilgoć?
Odłączyłem wtyczkę od sterownika i było troszeczke wilogoci , może to ona powodowała jakieś zwarcie.
Ile czasu potrzeba na zresetowanie komputera po odłączeniu klem akumulatora?Samo odłączenie komputera od wtyczki resetuje go czy ma jakas baterie w srodku podtrzymującą kody błędów?
Ile czasu potrzeba na zresetowanie komputera po odłączeniu klem akumulatora?Samo odłączenie komputera od wtyczki resetuje go czy ma jakas baterie w srodku podtrzymującą kody błędów?
Odłączasz klemę od aku, wciskasz pedał hamulca na ok 30s i masz zresetowany komp.
Odłączyłem wtyczkę od sterownika i było troszeczke wilogoci , może to ona powodowała jakieś zwarcie.
Jeśli odłączyłeś wtyczkę od sterownika, to odłączyłeś od niego zasilanie, a tym samym zresetowałeś go. Nie ma żadnego podtrzymania pamięci w środku.
- Od: 14 kwi 2008, 19:17
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 '97 115 KM – była.
Jeszcze raz:
tadziomaru1 napisał(a):Podejrzewam, że zawiesił się komputer. Pomoże naprawa u dobrego, kumatego elektronika, lub wymiana całego "zestawu złodziejskiego", czyli komputer, immo, kluczyk. Bedzie bolało...
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
thomaz napisał(a):Komputer się nie zawiesił ale coś nie łączyło na płytce immobilizera.Wymienie na nową bo pewnie jakiś układ wysiada.
Płytka immo jest – moim zdaniem – sparowana z kompem i po wymianie nie dogada, auto Ci i tak nie odpali.
Mam komplet "złodziejski" z poprzedniego silnika 1,8 ale z 90km. Jeździłem kilka dni z tym kompem po swapie na 2.0 i madzia dawał radę:)
szerokości
grzech
grzech
Wymiana samego immobilizera jest możliwa bez ruszania komputera. Komputer trzeba wymienić, jeśli nie mamy żadnego kluczyka, np. w wyniku zagubienia. No chyba, że ktoś ma CODE WORD, wtedy utrata kluczyka nie jest problemem, bo nowy możemy sobie zaprogramować sami.
lucas83 napisał(a):Wymiana samego immobilizera jest możliwa bez ruszania komputera. Komputer trzeba wymienić, jeśli nie mamy żadnego kluczyka, np. w wyniku zagubienia. No chyba, że ktoś ma CODE WORD, wtedy utrata kluczyka nie jest problemem, bo nowy możemy sobie zaprogramować sami.
Zdradzisz jak to zrobić – zatem?
Robiąc swapa silnika nie trzeba by było wymieniać immo, tylko zostawić stare i przepiąć tylko kompa?
Jakoś tego nie widzę. W taki sposób mógłbym odjechać każdą mazdą mając w kieszeni własny moduł immo:)
szerokości
grzech
grzech
Zdradzisz jak to zrobić – zatem?
Wszystko jest w manualu
Robiąc swapa silnika nie trzeba by było wymieniać immo, tylko zostawić stare i przepiąć tylko kompa?
A po co wymieniasz immobilizer robiąc swap silnika na taki sam? No chyba, że wymieniasz na większa pojemność, wtedy z komputerem musi lecieć cały zestaw złodziejski.
Jakoś tego nie widzę. W taki sposób mógłbym odjechać każdą mazdą mając w kieszeni własny moduł immo:)
Zrobiłbyś tak mając jeszcze kluczyki pasujące do tej Mazdy
Strona 1 z 1