Szczęście z posiadania madzi trwało tydzień. Teraz piszę, by dowiedzieć się co mnie czeka i ile przyjdzie mi wydać. No i czy warto brnąć?
Madzia ma przebieg 169 kkm i była w stanie ogólnym na tyle dobrym, że się skusiłem
A problem jest taki:
1. Odpalam zimny – wszystko ok. nic nie kopci, obroty lekko powyżej 1000
2. Ciepły silnik – obroty biegu jałowego spadają poniżej 3 kreski czyli tak ok 650 i pracuje nierówno – drgawki odczuwalne. To samo na benzynie i na gazie.
3. Przy zdjęciu nogi z gazu tuż przed cvałkowitym zatrzymaniem obroty spadają do ok 1000, krótkie zawahanie (może sekunda) spadek do ok 300 i po ułamku sekundy powrót na ok 650 (poniżej 3 kreski) – i drgawki oczywiście.
4. Na poziomie ok 650 obroty cały czas stabilne.
5. Na wyższych obrotach wszystko w porządku. Może nie rakieta ale przyspiesza dość sprawnie (choć nie mam porównania do innych egzemplarzy)
A teraz moje i nie tylko moje próby diagnozowania:
1. Odłączanie kolejno fajek od świec – brak reakcji silnika po zdjęciu fajki z 1 cylindra. Iskra jest, bo słychać "strzelanie".
2. Zamiana świec miejscami a później też przewodów – niestety po zamianach to samo, czyli silnik nie reaguje po zdjęciu fajki z 1 cylindra. Czyli nie świece i nie przewody.
Reasumując:
– raczej nic z wysokim napięciem,
– raczej nie aparatura wtryskowa, bo na gazie i na benzynie to samo, a gaz ma swoje własne wtryskiwacze,
– raczej nie komputer, bo gaz ma swój oddzielny komp, a na gazie jest to samo.
Wychodzi, że coś poważniejszego – gniazda, zawory, pierścienie. Skłaniam się do problemów z głowicą, bo nie kopci, a jak gdzieś tu na forum przeczytałem zużyte pierścienie powodują błękitne obłoczki na zimnym silniku. Auto na gazie jeździ prawie od początku żywota.
Czy jeśli to np wypalone gniazda zaworów, to do remontu głowica, czy też i dół silnika. Chcę pojeżdzić jeszcze ze 4 lata, ale jak mi wyjdzie generalka całego silnika, to się poważnie zastanowić trza nad sprzedażą.
Na jakie wydatki powinienem się przygotować?
Moje szukanie na forum nie przyniosło rezultatów, ale jeśli już ktoś widział podobny problem proszę o link do wątku.