Wymiana żarówek podświetlenia zegarów i klimatyzacji.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez ssylwester » 22 paź 2009, 11:48

Witam. To mój pierwszy post tutaj. Jestem świeżym posiadaczem uroczej 626 kombi z 1999r. Kupiłem ją przed tygodniem i niestety nie działa podświetlenie zegarów, podświetlone są tylko wskaźnik paliwa i temperatury, jak i część panelu klimatyzacji – nie świeci się pokrętło od sterowania zimnym i gorącym powietrzem (klima manualna).
Mam dwa, proste mam nadzieję pytania:
1. Jakie żarówki idą do oświetlenia zegarów a jakie do przełączników klimy?
2. Jak w jak najszybszy i najprostszy sposób wymienić owe żaróweczek (czy szczególnie na coś trzeba zwrócić uwagę)?

Dodatkowe pytanie to takie czy żarówki podświetlające kontrolki są identyczne jak te które oświetlają zegary?
ssylwester

Postprzez krogoth » 22 paź 2009, 23:02

1. Są 2 rodzaje na desce, jedne to napewno "Toshiba V2" czyli T1.5 /T5/ lub jak kto woli #74, drugie są teoretycznie inne ale z tego co pamietam i tak pasowały do siebie nawzajem i u mnie śmigają od roku :P

2.Śrubokręt w dłoń i jedziesz... musisz wyciągnąć calą deskę z zegarami i tak. Nie jest to skomplikowane śrubek nie masz za wiele. Możesz zajrzec do instrukcji serwisowej :) Ja to rozmontowywałem po kolei i sobie jakos poradziłem :) W sumie nie ma tam nic takiego co mozna niechcący popsuc... o ile robi się z głowa.

Dodatkowe: Według katalogu producenta czymś sie tam róznią, ale z tego so pamietam i tak mają podstawki identyczne typu "Twist lock"... Ale głową ręczył nie będe :)
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 16 lip 2009, 13:12
Auto: Mitsubishi Carisma GDI 1.8 – 140HP

Postprzez Matys507 » 24 paź 2009, 09:26

Ja wczoraj wymieniłem te żaróweczki od podświetlenia przycisków klimy i podświetlenia komputera podróżnego. Są to diody które należy włożyć w plastikowe kapturki. Te diody kupiłem na tej aukcji: http://www.allegro.pl/item757878414_zar ... okazj.html
Do podświetlenia przycisków klimy użyłem tych mini 3x7 a do komputera podroznego mini 4x10 ;) i Wszystko działa

Po pół roku diody do podświetlenia przycisków mi się spaliły, a dioda do podświetlenia komputera podróżnego dziala ok. Może jednak kupiłem jakieś nieodpowiednie diody.
Lukasz
Początkujący

Od: 16 wrz 2009, 17:30
Auto: Mazda 626 hatchback. 1999rok.
2.0 16V 136KM PB+LPG