Witam. To mój pierwszy post tutaj. Jestem świeżym posiadaczem uroczej 626 kombi z 1999r. Kupiłem ją przed tygodniem i niestety nie działa podświetlenie zegarów, podświetlone są tylko wskaźnik paliwa i temperatury, jak i część panelu klimatyzacji – nie świeci się pokrętło od sterowania zimnym i gorącym powietrzem (klima manualna).
Mam dwa, proste mam nadzieję pytania:
1. Jakie żarówki idą do oświetlenia zegarów a jakie do przełączników klimy?
2. Jak w jak najszybszy i najprostszy sposób wymienić owe żaróweczek (czy szczególnie na coś trzeba zwrócić uwagę)?
Dodatkowe pytanie to takie czy żarówki podświetlające kontrolki są identyczne jak te które oświetlają zegary?
Wymiana żarówek podświetlenia zegarów i klimatyzacji.
Strona 1 z 1
1. Są 2 rodzaje na desce, jedne to napewno "Toshiba V2" czyli T1.5 /T5/ lub jak kto woli #74, drugie są teoretycznie inne ale z tego co pamietam i tak pasowały do siebie nawzajem i u mnie śmigają od roku
2.Śrubokręt w dłoń i jedziesz... musisz wyciągnąć calą deskę z zegarami i tak. Nie jest to skomplikowane śrubek nie masz za wiele. Możesz zajrzec do instrukcji serwisowej
Ja to rozmontowywałem po kolei i sobie jakos poradziłem
W sumie nie ma tam nic takiego co mozna niechcący popsuc... o ile robi się z głowa.
Dodatkowe: Według katalogu producenta czymś sie tam róznią, ale z tego so pamietam i tak mają podstawki identyczne typu "Twist lock"... Ale głową ręczył nie będe
2.Śrubokręt w dłoń i jedziesz... musisz wyciągnąć calą deskę z zegarami i tak. Nie jest to skomplikowane śrubek nie masz za wiele. Możesz zajrzec do instrukcji serwisowej
Dodatkowe: Według katalogu producenta czymś sie tam róznią, ale z tego so pamietam i tak mają podstawki identyczne typu "Twist lock"... Ale głową ręczył nie będe

- Od: 16 lip 2009, 13:12
- Auto: Mitsubishi Carisma GDI 1.8 – 140HP
Ja wczoraj wymieniłem te żaróweczki od podświetlenia przycisków klimy i podświetlenia komputera podróżnego. Są to diody które należy włożyć w plastikowe kapturki. Te diody kupiłem na tej aukcji:
http://www.allegro.pl/item757878414_zar ... okazj.html
Do podświetlenia przycisków klimy użyłem tych mini 3x7 a do komputera podroznego mini 4x10
i Wszystko działa
Po pół roku diody do podświetlenia przycisków mi się spaliły, a dioda do podświetlenia komputera podróżnego dziala ok. Może jednak kupiłem jakieś nieodpowiednie diody.

Do podświetlenia przycisków klimy użyłem tych mini 3x7 a do komputera podroznego mini 4x10
Po pół roku diody do podświetlenia przycisków mi się spaliły, a dioda do podświetlenia komputera podróżnego dziala ok. Może jednak kupiłem jakieś nieodpowiednie diody.
Lukasz
- Od: 16 wrz 2009, 17:30
- Auto: Mazda 626 hatchback. 1999rok.
2.0 16V 136KM PB+LPG
Strona 1 z 1