Regulacja oświetlenia kokpitu nie działa – powody awarii?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez sagittario » 12 lut 2009, 23:31

Witam, problem pojawil się byc może z powodu wymiany przeze mnie oswietlenia żarówek zegarów i pozostałych przycisków na diody. Zaznaczę że w pewnym momencie przy wymianie jednej z diod przypadkowo zrobilem zwarcie i wywalilo mi bezpiecznik i od tego czasu – nie jestem na 100% pewien – przestała mi działać regulacja oświetlenia. Co może być przyczyną? Gdzie szukać winy? jakieś inne bezpieczniki?
Dzieki za odpowiedzi
sagittario

Postprzez kierownik » 13 lut 2009, 10:52

ale w ogóle nie działa regulacja? cały czas się świeci, czy nie ?
do tego dochodzi problem, że diody chyba przy za niskim napięciu w ogóle nie świecą, więc nie wiem czy to Ci się sprawdzi z regulacją podświetlania.
Forumowicz

Od: 18 gru 2005, 02:26
Auto: służbowe

Postprzez ravlos » 13 lut 2009, 17:56

pewnie to tkwi w diodach które założyłeś zmień na żarówki i problem zniknie
Piłeś? Nie jedź! Nie piłeś? Wypij!
Forumowicz

Od: 8 lut 2007, 20:31

Postprzez sagittario » 13 lut 2009, 20:05

Świecić to sie świecą, a jeśli chodzi o diody to założyłem t8. Gdy jedna z diod była dioda t10 to wtedy regulacja jeszcze działała ( co prawda niejednakowo: zegary które miały jedna diode t8 słabiej sie regulowały w porównaniu do np. wyświetlacza temperatury).
sagittario