Kilka dni temu pas od kierowcy przestał się zwijać.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, czy jest wogóle możliwość naprawy takiego napinacza czy czeka mnie wymiana a jeżeli tak to ktoś spotkał się z nową częścią bo jak na razie znalazłem same używane.
Napinacz pasa bezpieczeństwa – nie zwija
Strona 1 z 1
Mi pasy się ciężko zwijały, tzn musiałem "popychać" pas aby się schował.. zdjąłem osłony(plastki słupka)
Okręciłem wszystkie mocowania pasa (10-15 min max) poszedłem do domu mydło i woda i szorowanie na całej długości, z 1 i 2 strony. Oczywiście pas rozwinąłem najpierw i przyczepiłem do szafki aby się zwijacz nie zamoczył czasami
wyszorowałem od razu żelazkiem pojeździłem z 2 stron na całej długości aby zwinąć suchy juz i móc go zaaplikować do auta.. operacja bardzo łatwa i szybka, zeszło max z godzinke i to wszystko robiłem jak było ciemno na dworku już
dodam że po wyprasowaniu popsikałem WD40 na zwijacz, na te zębatki itd.. efekt? pas sam się zwija tak jak Bozia nakazała

Okręciłem wszystkie mocowania pasa (10-15 min max) poszedłem do domu mydło i woda i szorowanie na całej długości, z 1 i 2 strony. Oczywiście pas rozwinąłem najpierw i przyczepiłem do szafki aby się zwijacz nie zamoczył czasami

Tylko że w moim przypadku nie ma żadnego minimalnego ciągnięcia ze strony napinacza – jak w 126p i wątpie żeby mycie pasa coś dało. Wiem że to pomaga jak pas zwija się słabo ale u mnie wogoóle się nie rusza.
- Od: 17 sty 2012, 09:26
- Auto: Mazda 6 GY 1.8 120KM LPG 2006
była 626 GF Hatchback 1998, 2.0 115KM
Napinacz rozkręciłem i sprężyna była pęknięta ale zostało to już naprawione. Jednak i tak mam zamiar kupić jakiś używany bo to jednak kwestia bezpieczeństwa.
Napinacz jest podłączony poprzez kostkę do instalacji elektrycznej, rozumiem że jest to napinacz pirotechniczny ?
Napinacz jest podłączony poprzez kostkę do instalacji elektrycznej, rozumiem że jest to napinacz pirotechniczny ?
- Od: 17 sty 2012, 09:26
- Auto: Mazda 6 GY 1.8 120KM LPG 2006
była 626 GF Hatchback 1998, 2.0 115KM
keendr napisał(a): jest to napinacz pirotechniczny ?
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
A mogę sobie go tak po prostu zdejmować jeśli chodzi o poduszki?

- Od: 7 wrz 2011, 01:45
- Auto: Mazda 626 GE 97 2.0i FS
626 GE 94 1.8 FP 230kkm
hehe super
a same zaczepy do pasów? bo mam jakieś takie niskie i czasem trudno łapią. Mogę je po prostu wymienić na inne? czy też jest tam jakiś czujnik napięcia?

- Od: 7 wrz 2011, 01:45
- Auto: Mazda 626 GE 97 2.0i FS
626 GE 94 1.8 FP 230kkm
Strona 1 z 1