Ogranicznik przednich drzwi

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez KZZK » 7 sty 2012, 16:27

Witam,

Niestety w lewych przednich drzwiach mam uszkodzony ogranicznik w związku z czym drzwi same się zamykają, co – nie ukrywam – jest denerwujące. Niestety trudno znaleźć jest ogranicznik do GF'ki akurat do tych drzwi.

Czy istnieje możliwość zastąpienia go innym ogranicznikiem? Czy w GF są one symetryczne i będzie pasował ten od przednich prawych drzwi? Albo czy można zastąpić go ogranicznikiem przednich lewych drzwi ale np. od modelu GE?

Dzięki za odpowiedzi ;)
Forumowicz

Od: 21 sie 2011, 22:46
Auto: '97 626 GF
1.8/90KM

Postprzez lasic100 » 7 sty 2012, 17:00

Podobno można użyć ogranicznika właśnie z drzwi przednich pasażera – wystarczy go odwrócić.
Forumowicz

Od: 22 lip 2010, 22:17
Auto: Mazda 626GW 2001r. 2.0 FS + LPG red. Alaska, Hana2000 czerwona, LPGTech

Postprzez lucas83 » 7 sty 2012, 20:26

Potwierdzam :) Sam u siebie jakiś czas temu wymieniałem. Pasują zamiennie, ale tylko z przednich drzwi. Od tylnych niestety nie pasują. Aha, i trzeba szukać od GF, ponieważ te od GE nie pasują.
Forumowicz

Od: 14 kwi 2008, 19:17
Auto: Mazda 626 GF 2.0 '97 115 KM – była.

Postprzez KZZK » 7 sty 2012, 20:54

Ok, dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń ;)

W takim razie mam jeszcze jedno pytanie związane z nimi, a właściwie z ich wymianą. Nie przyglądałem się dokładnie ich mocowaniu, ale zdaje się, że aby je wymienić konieczne jest rozbrojenie drzwi, usunięcie tapicerki. Czy mam rację? Jeżeli tak, to czy macie może jakieś wskazówki jak się do tego zabrać, żeby niczego nie popsuć? ;)
Forumowicz

1.8/90KM

Postprzez lucas83 » 7 sty 2012, 23:03

Wymiana jest prosta jak budowa cepa. Pierwszy raz to u siebie robiłem i zajęło mi to jakieś 20 minut. Zdjęcie tapicerki jest konieczne, ale to żadna filozofia, wszystko ładnie zdejmuje się i zakłada jak klocki lego niemalże :) Jak masz elektryczne szybki, to musisz wyjąć panel sterujący, on jest tylko wpięty, nie jest przykręcony. Trzeba go podwadzić od strony przycisku do blokowania szyb i już wyjdzie sam dalej. Odpinasz wtyczki i gotowe. Później demontujesz wszystkie plastikowe i metalowe wkręty z tapicerki (z tego co kojarzę, to 3 plastikowe są z przodu tapicerki, jeden plastikowy w okolicach zamka drzwi, jeden metalowy jest pod taką zaślepką i jeden przy miejscu na panel sterujący szybami. Później delikatnie podwadzasz tapicerkę od dołu, odpinasz ją w stronę na zewnątrz auta (tam są cztery plastikowe klipsy). Jak to odepniesz, to delikatnie ją przesuwasz do góry, bo trzyma się na takim haku. Voila. Teraz odkręcasz głośnik i odpinasz jego wtyczkę. Następnie wybijasz taki metalowy trzpień, na którym trzyma się ogranicznik. Teraz odkręcasz dwie śruby, którymi przykręcony jest do drzwi, wkładasz rękę do dziury po głośniku, wyciągasz go, wkładasz nowy i montujesz wszystko w odwrotnej kolejności. Cieszysz się ciszą i luksusem zamykania drzwi :) Uff...Dasz radę, powodzenia!
Forumowicz

Od: 14 kwi 2008, 19:17
Auto: Mazda 626 GF 2.0 '97 115 KM – była.

Postprzez KZZK » 8 sty 2012, 18:37

Dzięki za tak szczegółowy opis :)

Ogranicznik już zamówiony. Na allegro był cały jeden do przednich drzwi. Czekam na paczkę i zdam relację z naprawy :P
Forumowicz

1.8/90KM