Klimatyzacja przestała działać
1, 2
W mojej Mazdzie 626 GF 1.8, 2000r. już jakiś czas temu (przed sezonem letnim) u mechanika dostrzegliśmy przeciek na cienkiej rurce, w miejscu małego uchwytu przykręconego blachowkrętem do nadkola.
Ów mechanik zaproponował zaklejenie tej maleńkiej dziurki specjalnym klejem. Miało być super fajnie – i było tylko przez kilka dni. Zaproponował mi wówczas specjalistę od spawania. Pojechałem do gościa, który chwalił się swoimi certyfikatami no i oczywiście zaspawał (przeciął rurkę, dopasował i zaspawał).
Pojechałem do tego pierwszego (miałem 50% taniej – 90 zł). No i dalej kicha.
Najbardziej prymitywnym sposobem, przy pomocy kawałka rozciętego wężyka od paliwa i dwóch opasek skręciłem to miejsce na którym był przeciek. Jeżdżę już dwa miesiące i jak na razie odpukać.
Mam do Was pytanie, czy znacie miejsce w którym sprzedają nowe rurki do klimy.
Na allegro znalazłem gościa, od którego kupiłem niechcianą część całości, (przy zamawianiu wysyłałem do niego fotkę rurki). Wymyślił on sposób na odebranie tejże i czekam na dziś – i nic.[/u][/b]
Ów mechanik zaproponował zaklejenie tej maleńkiej dziurki specjalnym klejem. Miało być super fajnie – i było tylko przez kilka dni. Zaproponował mi wówczas specjalistę od spawania. Pojechałem do gościa, który chwalił się swoimi certyfikatami no i oczywiście zaspawał (przeciął rurkę, dopasował i zaspawał).
Pojechałem do tego pierwszego (miałem 50% taniej – 90 zł). No i dalej kicha.
Najbardziej prymitywnym sposobem, przy pomocy kawałka rozciętego wężyka od paliwa i dwóch opasek skręciłem to miejsce na którym był przeciek. Jeżdżę już dwa miesiące i jak na razie odpukać.
Mam do Was pytanie, czy znacie miejsce w którym sprzedają nowe rurki do klimy.
Na allegro znalazłem gościa, od którego kupiłem niechcianą część całości, (przy zamawianiu wysyłałem do niego fotkę rurki). Wymyślił on sposób na odebranie tejże i czekam na dziś – i nic.[/u][/b]
- Od: 31 sie 2008, 15:22
nowe rurki, to tylko w ASO
koszt jednej waha się od 120 do 800...
natomiast samo lutowanie/spawanie jak zwał tak zwał jest bardzo dobre i wytrzymałe, pod warunkiem, że demontujesz element i zawozisz samą rurkę, sam zawiozłem z 30 rurek klientów do gościa – od jednej bierze ok. 10 zł, więc się opłaca
zawsze bez problemu...
więc nie wiem dlaczego u Ciebie były problemy...
natomiast kleju raczej nie polecam
natomiast samo lutowanie/spawanie jak zwał tak zwał jest bardzo dobre i wytrzymałe, pod warunkiem, że demontujesz element i zawozisz samą rurkę, sam zawiozłem z 30 rurek klientów do gościa – od jednej bierze ok. 10 zł, więc się opłaca
natomiast kleju raczej nie polecam
- Od: 4 cze 2008, 11:20
- Auto: Mazda 626 GD FE3 89'
Właśnie wróciłem z ASO Mazda w Szkocji.Nabili mi uklad z barwnikiem...sprawdzili latarka, zrobili kosztorys i zaśpiewali 670 funtów:( chyba będę jeździł z otwartym oknem w lecie...Prawie na każdej części jakieś nieszczelności.Nie znam się na tym niestety.Wie ktoś ile kosztuje zamontowanie nowej klimatyzacja do Mazdy 6 z 2004 roku w Polsce?
- Od: 15 sie 2008, 03:08
- Auto: Mazda 6 TS 2.0 2004 5DR
3000 zł
ale lutowanie poszczególnych elementów to okło 10 zł za sztukę, dolicz do tego nawet nowy osuszacz, oringi i robociznę, ponowne nabicie – wg mnie max 700 zł 
U mnie tez – jak już chyba pisałem- była dziura w rurce. Wspawali nowy kawałek i o.k.
A ostatnio to miałem jednak dziurawy skraplacz (chłodnice klimatyzacji).
Koszt wymiany razem z ponownym nabiciem – 300zł.
Uwazam,że to bardzo tanio, zwazywszy ze najtansza chłodnica na allegro kosztuje 200zł.
Test próżniowy wykazał pełna szczelnosc i na razie jest o.k.
A ostatnio to miałem jednak dziurawy skraplacz (chłodnice klimatyzacji).
Koszt wymiany razem z ponownym nabiciem – 300zł.
Uwazam,że to bardzo tanio, zwazywszy ze najtansza chłodnica na allegro kosztuje 200zł.
Test próżniowy wykazał pełna szczelnosc i na razie jest o.k.
- Od: 11 kwi 2009, 19:57
- Auto: 626 GF 2.0 85kW 2000r
rafi cena 300 zł, to na 100% było wyjęcia i polutowanie twojej chłodnicy za 20 zł potem włożenie i nabicie ponownie, chyba że robiłeś u brata/kuzyna, nikt za darmo nie pracuje, a tymbardziej nie dokłada, więc łudzić się nie ma co
wg mnie powinno to być i tak 230 zł max, no ale i tak to mniej niż nowa chłodnica za 300 plus nabicie
tak więc miłego chłodzenia 
wg mnie powinno to być i tak 230 zł max, no ale i tak to mniej niż nowa chłodnica za 300 plus nabicie
Hej Panowie! Właśnie jestem po sprawdzeniu szczelności układu (nowo załadowany czynnik chłodzący skończył się po 4 dniach) – nieszczelna chłodnica. szukałem czegoś na internecie – ceny są od 250,– zł w górę. Koledzy możecie napisać gdzie kupowaliście chłodnice? Może macie jakiś sklep internetowy godny polecenia? Mazda 626 GF 2001 2.0D
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Od: 18 sie 2009, 17:55
Pytanie co do X6.Przestała działac klima na zasadzie takiej,ze wlaczajac A/C wzrastaja obroty ale 0 chlodzenia.Pojechałem nabic .Wydalem 300świniaków i nadal nic.Stwierdzili,ze nie dochodzi do sprezarki prad.Zostawielem to na jakis czas po czym pojechalem do serwisu zajmujacego sie klimą.Odkrecil korek stwierdzil nie ma czynnika...zajrzeli pod chlodnice klimy i stwierdzili,ze do wymiany gdyz cala pordzewiala i obryzgana w oleju.I teraz czy po wymianie i nabiciu (cena 250) bedzie gicior czy wpierw lepiej jechac na jakas diagnoze (ok 150) i sprawdzic uklad?
Kupilem tanio, władowałem w nią juz ze 4000zł do tego jeszcze silnik do zrobienia...i będzie jak nowa!
<br>Moja Madzia http://filippo80.fotosik.pl/albumy/678419.html

- Od: 18 sty 2008, 16:31
- Auto: Xedos 2.0 V6 CA KF
A czy przed napełnieniem sprawdzano szczelnośc?
Po co napełniac dziurawą klimę?
Wszystko o czym piszesz zrobisz w jednym, "normalnym" serwisie klimatyzacji:
wymiana chłodnicy (skraplacza), test szczelności i napełnienie podczas którego bedzie wiadomo czy układ (wraz ze sprezarka) działa prawidłowo czy nie.
Mnie taka akcja w 626GF, wraz z wymianą chłodnicy kosztowała – jak napisałem wyżej – 300zł
Po co napełniac dziurawą klimę?
Wszystko o czym piszesz zrobisz w jednym, "normalnym" serwisie klimatyzacji:
wymiana chłodnicy (skraplacza), test szczelności i napełnienie podczas którego bedzie wiadomo czy układ (wraz ze sprezarka) działa prawidłowo czy nie.
Mnie taka akcja w 626GF, wraz z wymianą chłodnicy kosztowała – jak napisałem wyżej – 300zł
witam mam mazde premacy dizla nie zalancza mi sie wentylator klimatyzaci czy jak nie ma freonu to tak moze byc ze wetylator sie nie zalancza w lato chlodzila ale slabo
-
jacekm33
Słyszałem kiedyś, że sprężarka się nie załącza kiedy nie ma freonu ale nie wiem czy to prawda. U mnie przy bardzo małej ilości freonu w układzie, nadal się załączała. Wentylator także.
Proponuje jechać do serwisu klimatyzacji, podłączyć pod agregat do sprawdzania i napełniania układ i wszystko się wyjaśni.
Inna opcja: czekać aż wypowie się ktoś lepiej znający się na rzeczy.
Proponuje jechać do serwisu klimatyzacji, podłączyć pod agregat do sprawdzania i napełniania układ i wszystko się wyjaśni.
Witam ponownie.Niestety musialem wymienic skraplacz wraz z osprzetem...wszystko bylo przerdzewiale.Najwidoczniej poprzedni wlasciciel mojej Mazdy nie interesowal sie wogole serwisem klimatyzacji.Dostala sie wilgoc do srodka i wszystko zgnilo.Troche mnie kosztowala ta przyjemnosc(625 funtow) ale nie zaluje:) Pozdrawiam wszystkich mazdowiczow:) i pamietajcie o serwisowaniu klimatyzaji regularnie:) Taniej wyjdzie:)
- Od: 15 sie 2008, 03:08
- Auto: Mazda 6 TS 2.0 2004 5DR
rafi201 napisał(a):Słyszałem kiedyś, że sprężarka się nie załącza kiedy nie ma freonu ale nie wiem czy to prawda. U mnie przy bardzo małej ilości freonu w układzie, nadal się załączała. Wentylator także.
do pewnego momentu sie załącza potem już nie jak jest bardzo mało czynnika
MojA KoCHanKa ZaLoTniE MruCzY JaK JĄ PrzYcisNE
WYPOSAŻENIE GASTRONOMII, SKLEPÓW I MAGAZYNÓW, MEBLE, CHŁODNICTWO, KLIMA, KOLEKTORY, PISAĆ NA PW
PrOjEkTy AUTO CAD wykonuję....
MoJa KoCHaNKa
WYPOSAŻENIE GASTRONOMII, SKLEPÓW I MAGAZYNÓW, MEBLE, CHŁODNICTWO, KLIMA, KOLEKTORY, PISAĆ NA PW
PrOjEkTy AUTO CAD wykonuję....
MoJa KoCHaNKa
- Od: 6 sty 2009, 18:55
- Auto: MaZdALeNa XEDOS 6 CA KF
1, 2