Panel środkowy – jak zdemontować.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez nooknookie » 28 lut 2012, 16:03

(klimatronik) Panowie, a żeby wymienić oświetlenie pod wyświetlaczem (zniknęło mi podswietlenie przycisków od regulacji nawiewu, sily dmuchawy i włącznika A/C) to trzeba demontować panel i wyciągać cały moduł z wyświetlaczem? Jeśli tak to jak najprościej laikowi dokonać takiego demontażu? (omijając warsztat :P )
Początkujący

Od: 8 cze 2011, 12:37
Auto: Mazda 626 98' 2.0 136HP :–)
201000km w dup...

Postprzez gslaw » 28 lut 2012, 16:26

na poczatek popukać panel lekko ręką, dalej sprawdzić czy jakimś cudem nie wypięła sie kostka z kablami z tyłu klimatronika, a jak nie to trzeba wymotować sterownik i zobaczyć co się dzieje w środku.

żeby wymontować sterownik trzeba zdjąć panel maskujący, odkręcić śruby mocujące od sterownika, chyba są pod tymi zaślepkami bocznymi, wypiąć kabel z tyłu i sterownik masz w dłoni. Dalej to trzeba do środka zajrzeć czy nie trzeba oświetlenia wymienić – tego niestety już ćwiczyłem.
Forumowicz

Od: 3 cze 2011, 01:04
Auto: 626 gf 2001 2.0 136km

Postprzez lucas83 » 28 lut 2012, 23:17

żeby wymontować sterownik trzeba zdjąć panel maskujący, odkręcić śruby mocujące od sterownika, chyba są pod tymi zaślepkami bocznymi,

Po pierwsze nie trzeba zdejmować panela środkowego, a po drugie tam nie ma żadnych śrub mocujących, ponieważ panel trzyma się na zatrzaskach.
Forumowicz

Od: 14 kwi 2008, 19:17
Auto: Mazda 626 GF 2.0 '97 115 KM – była.

Postprzez gslaw » 29 lut 2012, 11:17

u mnie chyba był zamocowany na dwóch śrubach – pamiętam, że musiałem coś odkręcać żeby wyciągnąć moduł klimatronika.
Forumowicz

Postprzez lucas83 » 29 lut 2012, 13:27

Ktoś zrobił jakieś druciarstwo ;)
Forumowicz

Od: 14 kwi 2008, 19:17
Auto: Mazda 626 GF 2.0 '97 115 KM – była.

Postprzez darrrio » 2 lis 2012, 18:10

zeby wymienic zarowki w panelu A/C nei trzeba go wycoagac
trzeba zdemonotwac to co jest nad nim, wycisknac przyciski A/C i ogrzewania szyby do przodu i pod spodem sa gniazda zarowek T5 takie jak w popielniczce tylko trzeba miec chude paluchy zeby tam siegnac

Panowie,
to jeszcze raz w kwestii podświetlenia panela a/c, bo nie mam pewności czy rozumiem:
dzięki instrukcjom od Was (dzięki! : ) dobrałem się do panela i teraz widzę to, co na zdjęciu
Obrazek
Pytania:
1. Co to znaczy "wycisnac przyciski A/C i ogrzewania szyby do przodu"?
2. Czy możliwe że nie ma oświetlenia bo kostka ze zdjęcia poniżej powinna być gdzieś wpięta?
3. Jeśli tak, to gdzie? a jeśli nie to może ktoś wie co to za kostka (jest za panelem środkowym)?
Obrazek
Początkujący

Od: 22 paź 2012, 19:56
Auto: Mazda 626GW 2.0 TD '99

Postprzez VeryCoolMan » 2 lis 2012, 21:52

darrrio napisał(a):Pytania:
1. Co to znaczy "wycisnac przyciski A/C i ogrzewania szyby do przodu"?

Witaj !
To znaczy że po bokach tych przycisków są zatrzaski które musisz cieniutkim śrubokrętem delikatnie naciskać "od strony wewnętrznej nie z przodu panelu :P " i jednocześnie wypychać przycisk do przodu.

Gdy już będziesz po operacji demontażu obydwu, ukażą Ci się oprawki żaróweczek a po ich wyciągnięciu z gniazda żaróweczki z zielonymi kapturkami które wymieniasz :) a kapturki przekładasz na nowe "uwaga delikatna robota" :)

darrrio napisał(a):Pytania:
2. Czy możliwe że nie ma oświetlenia bo kostka ze zdjęcia poniżej powinna być gdzieś wpięta?

Nie, nie możliwe ponieważ jest to przewód masowy przykręcony śrubą poniżej popielniczki do metalowej konstrukcji kokpitu :)
Obrazek
Obrazek
マツダ永遠に
Forumowicz

Od: 10 lip 2006, 14:10
Auto: Xedos 9 TA 2,5v6

Postprzez gslaw » 8 lis 2012, 19:58

witam,

czy ktoś może rozkładał panel klimatronika żeby naprawić podświetlanie przycisków?
Jakiś czas temu przestał mi się podświetlać przycisk od obiegu wewnętrznego. Jakie żarówki tam wchodzą?
Czy naprawa jest skomplikowana? Trzeba coś lutować czy wymienia się tylko żarówkę na nową i po sprawie?

BTW
padło mi też podświetlanie w przyciskach od komputera oraz świateł przeciwmgielnych i pokrętła regulacji wysokości reflektorów (chociaż tu nie jestem pewien czy pokrętło ma podświetlanie bo jak madzie kupiłem to pokrętło już się nie świeciło) to samo z pokrętłem regulacji natężenia oświetlenia deski rozdzielczej.
Jak wyciągnąć te przyciski z deski rozdzielczej? jakie żarówki tam wchodzą?

z góry dzięki za odpowiedź
Forumowicz

Postprzez maxim_wawa » 8 lis 2012, 21:01

panel klimatronika ma tyłu gniazda żarówek

co do podswietlen to komputer ma w środku i trzeba otworzyć jego "plecy"

przyciski maja tez gniazda żarówek
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE

PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI

KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
Forumowicz

Od: 5 sie 2008, 15:28
Auto: '03 VW Passat B5FL Vario 1.9 TDI 130KM Tiptronic Highline

Postprzez darrrio » 8 lis 2012, 21:02

do VeryCoolMan: wielkie dzięki :) w sobotę zabiorę się do roboty i zdam raport po

darrrio napisał(a):
Pytania:

VeryCoolMan napisał(a):
Nie, nie możliwe ponieważ jest to przewód masowy przykręcony śrubą poniżej popielniczki do metalowej konstrukcji kokpitu

tutaj nie bardzo zrozumiałem – ta kostka jest od przewodu masowego? może jednak powinna być gdzieś wpięta?
Początkujący

Od: 22 paź 2012, 19:56
Auto: Mazda 626GW 2.0 TD '99

Postprzez VeryCoolMan » 8 lis 2012, 22:51

darrrio napisał(a): ta kostka jest od przewodu masowego? może jednak powinna być gdzieś wpięta?

Zgadza się jest to wolna kostka z masą nie jest nigdzie podpięta, no chyba że ktoś jej użył jako masę do radia ;)
Obrazek
Obrazek
マツダ永遠に
Forumowicz

Od: 10 lip 2006, 14:10
Auto: Xedos 9 TA 2,5v6

Postprzez maxim_wawa » 9 lis 2012, 10:21

VeryCoolMan napisał(a):
darrrio napisał(a): ta kostka jest od przewodu masowego? może jednak powinna być gdzieś wpięta?

Zgadza się jest to wolna kostka z masą nie jest nigdzie podpięta, no chyba że ktoś jej użył jako masę do radia ;)

wlasnie do tego ona słuzy – niektore odbuiorniki nie maja masy w kostce tylko osobny przewód
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE

PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI

KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
Forumowicz

Od: 5 sie 2008, 15:28
Auto: '03 VW Passat B5FL Vario 1.9 TDI 130KM Tiptronic Highline

Postprzez bebek » 24 sie 2014, 13:54

Witam
Proszę pomóżcie. Gdzieś na forum widziałem fotorelację z wymiany żarówki w panelu klimatyzacji manualnej. Nie mogę jej teraz znaleźć. Pomocy.
Pozdrawiam

Już znalazłem dla potomnych tu
Początkujący

Od: 29 lip 2013, 08:52
Auto: Mazda 626 GF 2000 r.
1.8 benzyna / LPG