Zabrałem się właśnie za montaż podgrzewania w lusterkach. Niestety nie da się wyjąć wkładu bez suszarki i śrubokręta. Całość wyjęcia 2 wkładów tak na spokojnie zajmuje ok. 30 min. (zgodnie z instrukcją powyżej). Wystarczy podgrzać ramkę w jej górnej części oraz część skrajną i wyjąć wkład z 3 narożników a z 4 już samo wyjdzie.Teraz czekam na przesyłkę mat grzewczych i dlatego postanowiłem lusterka zdemontować wcześniej (na wypadek W – jakby szkło pękło). Po zamontowaniu i złożeniu dam znać jak poszło i ile czasu to zajmuje.
P.s. Lusterka zdjąłem z auta (ok. 20 min. jak na 1 raz). Samemu można podgrzewać i posługiwać się nawet 2 śrubokrętami jednocześnie – wystarczy lusterko pomiędzy kolana i po sprawie.
No i właśnie skończyłem. Wszystko działa bez zarzutu, ciepło lusterek da się wyczuć dłonią (przy okazji wszystko wyczyściłem i nasmarowałem i działa ciszej).
Reasumując, ktoś o średnim pojęciu w elektryce i mechanice poradzi sobie bez trudu (trzeba mieć cierpliwość przy zdejmowaniu i wkładaniu szkieł w oprawki). Czasowo wygląda to mniej więcej tak:
– zdjęcie boczków i lusterek to ok. 30 min. na spokojnie, przy piwku.
– rozebranie lusterek i wyjęcie wkładów (a właściwie to odwrotnie
– czyszczenie wkładów, montaż mat i przewodów, złożenie lusterek (z lutowaniem, itp.) ok. 30 min.
– montaż lusterek w aucie i tapicerki drzwi (trzeba jeszcze wykonać łączenia przewodów i lutowanie z izolowaniem) – ok.40 min. Polecam przed montażem tapicerki spiąć przewody w celu przetestowania, czy ogrzewanie działa. A właściwie to należałoby sprawdzić maty, czy grzeją jeszcze przed przyklejeniem do wkładów – ja zaufałem sprzedawcy
Gdyby były pytania, co, jak to pisać – chętnie odpowiem.