Klimatyzacja 626 GF – montaż, pytania, problemy.
automatyczna klima w trybie auto wlasnie przelacza tryby pracy to jej zadanie a problem mozesz miec z czujnikiem temperatury przed chlodnica sprawdz jak nie bedzie chciala zaskoczyc jaka jest temperatura zewnetrzna pokazywana poprzez nacisniecie przycisku amb na panelu klimy jak pokaze ponizej -4 to znaczy ze masz problem z czyjnikiem temp prawdopodobnie zkorodowane zlacze przeczysc je.
Historia;) --->323F 1.6 16v 91r.-->323F 1.8 16v 92r.-->626 2.0 FS 16v GW 98r.;–)-->w przyszłosci ?
domingez napisał(a):Podepnę się pod temacik. Przebrnąłem przez wątek, ale nie znalazłem podobnego zachowania klimy jak w przypadku mojej madzi. Otóż klima (tronic) nabita i podobno szczelna nie chce zaskoczyć, a jeśli już to załącza się tylko w temperaturach do 20 st. ( na zewnątrz ). Podczas upałów nie chce zaskoczyć. Zauważyłem również, że potrafi (klima) sama przełączać sposób wentylacji kabiny, choć zdarzyło się to tylko raz. Wszystkie bezpieczniki całe ( pod maską i w kabinie ). Wygląda mi to na jakąś usterkę elektryki, ale orłem w tych tematach nie jestem więc zwracam się o pomoc fachowców z forum. Pozdrawiam.
prawdopodobnie masz przeladowany uklad i czujka wysokiego cisnienia wywala, ewentualnie sprawdz czy wentylator zalacza sie na postoju podczas pracy. Jesli nie to nie ma odbioru ciepla i wywala wysokie cisnienie. Jesli chodzi o przelaczanie to moze przez przypadek sam cos nacisnales i wylaczylo to tryb AUTO. Tylko na AUTO zmieniaja sie: sila nawiewu i kierunek przeplywu powietrza
SZUKAM DODATKOWEJ PRACY – KAT "B" I "C" KURS NA PRZEWOZ RZECZY. POMOC W REMONTACH !! MEBLE NA WYMIAR !!
Moja wola jest by w wypadku nagłej śmierci, moje tkanki i narządy zostały przekazane do transplantacji ratując życie innym. Informuję także, że o swej decyzji powiadomiłem moją rodzinę i najbliższych, którzy w krytycznym momencie winni ją uszanować.
Moja wola jest by w wypadku nagłej śmierci, moje tkanki i narządy zostały przekazane do transplantacji ratując życie innym. Informuję także, że o swej decyzji powiadomiłem moją rodzinę i najbliższych, którzy w krytycznym momencie winni ją uszanować.
umcyk napisał(a):domingez napisał(a):Podepnę się pod temacik. Przebrnąłem przez wątek, ale nie znalazłem podobnego zachowania klimy jak w przypadku mojej madzi. Otóż klima (tronic) nabita i podobno szczelna nie chce zaskoczyć, a jeśli już to załącza się tylko w temperaturach do 20 st. ( na zewnątrz ). Podczas upałów nie chce zaskoczyć. Zauważyłem również, że potrafi (klima) sama przełączać sposób wentylacji kabiny, choć zdarzyło się to tylko raz. Wszystkie bezpieczniki całe ( pod maską i w kabinie ). Wygląda mi to na jakąś usterkę elektryki, ale orłem w tych tematach nie jestem więc zwracam się o pomoc fachowców z forum. Pozdrawiam.
prawdopodobnie masz przeladowany uklad i czujka wysokiego cisnienia wywala, ewentualnie sprawdz czy wentylator zalacza sie na postoju podczas pracy. Jesli nie to nie ma odbioru ciepla i wywala wysokie cisnienie. Jesli chodzi o przelaczanie to moze przez przypadek sam cos nacisnales i wylaczylo to tryb AUTO. Tylko na AUTO zmieniaja sie: sila nawiewu i kierunek przeplywu powietrza
ciekaw jestem czy czujnik nasłonecznienia działa – jesli nie to mogą sie różne hocki dziać
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
niech kolega sprawdzi co mowilem a wtedy zajmiemy sie czujka naslonecznienia
SZUKAM DODATKOWEJ PRACY – KAT "B" I "C" KURS NA PRZEWOZ RZECZY. POMOC W REMONTACH !! MEBLE NA WYMIAR !!
Witam, mam problem. W czasie pracy klimatyzacji (mazda 626,1997r. 2,0) pojawiają się dziwne odgłosy, mam na myśli "skrzeczenie" co może być tego powodem ?

-
mazdaa626
Witam ponownie. Co do przeładowania układu to maszyna wtłoczyła do układu 650 gram gazu po odessaniu 60 gram, oczywiście wymiana oleju przy okazji. Jeśli już klima zaskoczy, to wentylator na postoju hula aż miło, nie muszę wysiadać z auta, bo widzę po spadających na chwilę obrotach silnika. Dziś rano wyjeżdżałem do roboty to klima chodziła jak szatan, a po południu nie chciała zagadać 
- Od: 28 kwi 2008, 14:48
- Auto: 626 2.0 16v FS 1998 kombi
w manualu masz sposob jak zdiagnozowac klime poszukaj jest na forum
Historia;) --->323F 1.6 16v 91r.-->323F 1.8 16v 92r.-->626 2.0 FS 16v GW 98r.;–)-->w przyszłosci ?
Jeśli to czujnik temperatury, to jest ich aż 5 do sprawdzenia. W manualu (strona U-43) jest piękny opis, jak tego dokonać. Nie jest to skomplikowane i da się to zrobić za jednym zamachem.
- Od: 14 kwi 2008, 19:17
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 '97 115 KM – była.
Udało mi się dostać do manuala w wersji angielskiej i niestety równie dobrze mógłby być po ugrofińsku. Potrzebny jest woltomierz i odpowiednia kombinacja klawiszy na panelu sterowania klimą... Tyle chyba wywnioskowałem z obrazków 

- Od: 28 kwi 2008, 14:48
- Auto: 626 2.0 16v FS 1998 kombi
potrzebna jest zworka w gniezdzie diagnostycznym poczytaj lub uzyj translatora
Myślę, że tak, gdyż "kody" pokazywane przez woltomierz będą zapewne pojawiającym się napięciem 12V. Jeśli zatem w to miejsce podłączymy diodę LED, otrzymamy wtedy efekt w postaci iluminacji 
- Od: 14 kwi 2008, 19:17
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 '97 115 KM – była.
lucas83 napisał(a):diodę LED
OT
tak z formalnego punktu widzenia nie ma diód LED – LED to Light Emitting Diode
stwierdzenie "Dioda LED" to tak jakby napisać "dioda świecąca dioda"
EOT
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE