Kody błędów – AIR BAG
Chyba wstawiają gdzieś rezystor, ale trzeba (chyba) rozebrać fotel 
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Nie nie , dłubie sie podobnie jak w starszych modelach ale jeszcze nie wiem co z czym ( u mnie wszystko działa – jak padnie to rozkminię )
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
witam
Mam taki problem miałem uszkodzona tesme airbagu w kierownicy , kupilem tasme i wielce uradowany ze kontrolka air bagu zgasnie założylem , a tu kiszka zmienil sie tylko kod mrugania kontrolki na 51- wewnętrzny bezpiecznik Monitora Diagnostyki , nie wiem co to jest ? moze ktos wie ? bede wdzięczny
Mam taki problem miałem uszkodzona tesme airbagu w kierownicy , kupilem tasme i wielce uradowany ze kontrolka air bagu zgasnie założylem , a tu kiszka zmienil sie tylko kod mrugania kontrolki na 51- wewnętrzny bezpiecznik Monitora Diagnostyki , nie wiem co to jest ? moze ktos wie ? bede wdzięczny
Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek
- Od: 27 sty 2006, 23:08
- Auto: mazda Millenia 2.3 miller
zapytaj newbie...
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
Przeczytałem cały wątek i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie co zrobić z kodem 45 ? Czy sposób z przecięciem kabelków działa również w tym wypadku ? A może ktoś wie co oznacza ten konkretny kod błędu ?
-
magic32
Jestem od niedawna posiadaczem Mazdy 6 diesiel i po tygodniu użytkowania wyskoczył mi bład 48 systemu poduszek powietrznych. Sytuacja jest taka ze jak nikt nie siedzi na fotelu pasażera to jest ok. Jezeli jednak usiądzie na nim osoba powyzej 50 kg zapala sie kontrolka fotelika dziecięcego sygnalizująca wyłaczenie poduszki pasażera a na desce mruga czerwona kontrolka airbagów sygnalizująca błąd 48. Z poprzednich postów zorientowalem się że jest to błąd wykrywania fotelika dzieciecego. Kiedy podjechałem do nowo otwartego serwisu mazdy w Łodzi i poprosiłem o wyłaczenie fotelu pasażera z systemu postawili oczy i oswiadczyli ze mogą zczytac kod i skasować ode mnie 170zł.
Proszę o jakąs radę jak konkretnie w tym modelu poradzic sobie z odłaczeniem lub zasymmulowaniem obecnosci pasazera aby poduszki były aktywne. Być moze jest ktos z Łodzi lub okolic kto zna sie na rzeczy i potrafi to zrobić
-
dzejdzej
Dzejdzej... Czy korzystałeś może z takiego cuda jak szukajka? Chyba nie...
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... %20poduszką%20powietrzną&start=0
Prawie identyczny problem.
Pozdrawiam.
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... %20poduszką%20powietrzną&start=0
Prawie identyczny problem.
Pozdrawiam.
Problem w podanym linku może identyczny ale rozwiązanie żadne
Dlatego proszę o namiary osoby lub zakładu w Łodzi lub okolicy, który pomoże mi usunąc w/w usterkę (Mazda 6 rok 2002) gdyż po moich złych doświadczeniach z pseudo fachowcami boje sie ryzykowac uszkodzeniem całego systemu działania poduszek w tym aucie. Pozdrawiam!
-
dzejdzej
dzejdzej – widzisz – uzupełnij swój profil bo właśnie dzięki temu ludzie skuteczniej pomagają. Nie twierdzę, że bez tego to niemożliwe – ale nie wszyscy czytają wszystkie posty. Jak ktoś nie doczyta tego powyższego to nigdy nie poda Ci serwisu/mechanika/osoby, bo nie wie, że jesteś z okolic Łodzi.
Problemy z poduszką sa póki co nierozwiązane – więcej mamy pytań niż odpowiedzi
ale miejmy nadzieję, że to będzie się zmieniać.
Problemy z poduszką sa póki co nierozwiązane – więcej mamy pytań niż odpowiedzi
bartkus napisał(a):Witam mam Mazde 626 od pewnego czasu zaczely swiecic kontrolki air bag czerwona miga kod nr 48Wiem ze jest tosensor w fotelu pasazera bo jak ktos na nim siedzi to kontrolki zachowuja sie prawidlowo
MAM TO SAMO....
newbie napisał(a):W skrócie, trzeba zrobić "zubożenie" systemu SRS o PODS (Passenger Occupation Detection System). A robi się to zewnętrznie konfigurując jednostkę sterującą poduszek.
newbie napisał(a):eeeee tam, wystarczą szczypce do cięcia i trochę izolacji
Ostatnio edytowano 21 maja 2009, 17:06 przez MACIEKbm, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 29 mar 2007, 17:01
- Auto: MAZDA 626 DITD 1999r
To zależy czy masz osprzęt elektroniczny przed czy po liftingu. Bo jeśli przed – to instrukcję masz opisaną kilka stron wcześniej. A jeśli po – to na forum nie wiemy jak to zrobić – tylko newbie, ale z nim to już osobiście... 
xANDy napisał(a):To zależy czy masz osprzęt elektroniczny przed czy po liftingu
Mam przed... Instrukcje czytałem... I spróbuję to zrobic. Tylkozastanawiam się bo...Problem ten pojawia się sporadycznie...+/– 7 na 1O uruchomien poduszki uzbrajają się...Może coś innego..Może reset kompa pomoże.. Nie wiem???
xANDy Dzięki za to że zawsze pomagasz mi rozwiązac moje problemy z Madzią..
Ostatnio edytowano 24 kwi 2007, 11:34 przez MACIEKbm, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 29 mar 2007, 17:01
- Auto: MAZDA 626 DITD 1999r
MACIEKbm – wyłącz caps, i przepisz swój post na zwykłe literki....
Czyli 7 na 10 odpaleń nie masz uzbrojonej żadnej poduszki ani napinaczy pasów
Poza tym – to też zależy od temperatury i wilgotności. Reset kompa nie pomoże. Przy grzebaniu w tych kablach radzę odłączyć akumulator zawczasu.
PS. nic nie wiem na temat pomagania TOBIE w rozwiązywaniu Twoich problemów z madzią... może jakoś tak przypadkiem...
Czyli 7 na 10 odpaleń nie masz uzbrojonej żadnej poduszki ani napinaczy pasów
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Poza tym – to też zależy od temperatury i wilgotności. Reset kompa nie pomoże. Przy grzebaniu w tych kablach radzę odłączyć akumulator zawczasu.
PS. nic nie wiem na temat pomagania TOBIE w rozwiązywaniu Twoich problemów z madzią... może jakoś tak przypadkiem...
Witam mam ten sam problem kod 48, ale nie mogę odnaleźć sterownika poduszek. Jeśli to możliwe to określcie w miarę dokładnie gdzie on się znajduje i jak wygląda. Mam ręczna klimatyzację-powinna być pod nagrzewnicą, ale go nie widzę. Z góry dzięki.
- Od: 12 lip 2005, 08:34
- Auto: 626 GF 1.8 16v 98 r.
szasza2 – kilka stron wcześniej sam pisałem...... poczytaj uczciwie...
Na prawo od pedałów, zdejmujesz klapkę (klips), lądujesz z głową na podłodze (lewym uchem do wycieraczki) i znajdziesz.... SRS ma szeroką niebieską wtyczkę, PODS ma taką małą jednorzędową, chyba czarną z pięcioma czy sześcioma kablami – powyżej pierwszej puszki. Drugą wyciągasz, w pierwszej przecinasz, izolujesz......
PS. ten sposób działa TYLKO w wersjach okablowania przed liftingiem!
MACIEKbm – jakie masz zegary – czarne, "równopłaskie" czy lampki od np. migaczy są jakby "wpuszczone"?
Na prawo od pedałów, zdejmujesz klapkę (klips), lądujesz z głową na podłodze (lewym uchem do wycieraczki) i znajdziesz.... SRS ma szeroką niebieską wtyczkę, PODS ma taką małą jednorzędową, chyba czarną z pięcioma czy sześcioma kablami – powyżej pierwszej puszki. Drugą wyciągasz, w pierwszej przecinasz, izolujesz......
PS. ten sposób działa TYLKO w wersjach okablowania przed liftingiem!
MACIEKbm – jakie masz zegary – czarne, "równopłaskie" czy lampki od np. migaczy są jakby "wpuszczone"?
Co za precyzyjny opis....xANDy napisał(a):Na prawo od pedałów, zdejmujesz klapkę (klips), lądujesz z głową na podłodze (lewym uchem do wycieraczki) i znajdziesz.... SRS ma szeroką niebieską wtyczkę, PODS ma taką małą jednorzędową, chyba czarną z pięcioma czy sześcioma kablami – powyżej pierwszej puszki. Drugą wyciągasz, w pierwszej przecinasz, izolujesz......

Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Zmianę?? rozszerzenie to jeszcze ale zmianę??Jaksa napisał(a):moze czas na zmianę profesji

Nie lubisz mechaniki .....xANDy napisał(a):rozszerzenie to jeszcze ale zmianę
Może być, lubię ale nie kosztem powołania.Jaksa napisał(a):Nie lubisz mechaniki .....