Jak działa klimatronic?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Italiano » 24 lis 2007, 19:36

psiwak napisał(a):Natomiast w wewnętrznym obiegu klimatyzatora istnieje osuszacz ktorego zadaniem jest ewentualne usuniecie wilgoci z czynnika roboczego (chyba to miales na mysli)

Nie...miałem na myśli to że klimatyzator ma dwa tryby pracy....jako klimatyzator i osuszacz. Nie będe ci tłumaczył jak działa klimatyzator bo pewnie dobrze wiesz. Ale chyba nie jesteś pewny co do osuszacza. A to nic innego jak klimatyzator tylko że pracujący na "pół gwizdka" I właśnie tak on prawdopodobnie działa w funkcji ECON. I wierz że nie jest to żadna ściema.

psiwak napisał(a):Nie wiem co masz na mysli z tymi osuszaczami? Sciema itp

Co mam na myśli...to że wszystkie (a bynajmniej większość) osuszacze sprzedawane na "rynku" sie sprawdzają, a ty twierdzisz że to ściema.
W oczekiwaniu na nowy podpis...
Forumowicz

Od: 27 mar 2005, 00:40
Auto: Renault scenic 1.6 B
Ford Galaxy 2.0 170 KM
Renault Express 1.5 dci

Postprzez psiwak » 24 lis 2007, 20:56

Italiano napisał(a):Co mam na myśli...to że wszystkie (a bynajmniej większość) osuszacze sprzedawane na "rynku" sie sprawdzają, a ty twierdzisz że to ściema.

Nigdy tak nie twierdzilem ani nie napisalem.
Forumowicz

Od: 19 sie 2007, 20:47
Auto: 626 GF 2000r

Postprzez Italiano » 24 lis 2007, 21:00

psiwak napisał(a):Z tym osuszaniem powietrza to jakas sciema marketingowa

A to? Fakt że sie tyczy osuszacza w aucie ,a nie nazwijmy to domowego. Ale skoro są i działają dobrze domowe to czemu by nie miało być i sprawdzać sie w aucie? :)
Forumowicz

Ford Galaxy 2.0 170 KM
Renault Express 1.5 dci

Postprzez psiwak » 24 lis 2007, 21:21

Italiano napisał(a):
psiwak napisał(a):Z tym osuszaniem powietrza to jakas sciema marketingowa

A to? Fakt że sie tyczy osuszacza w aucie ,a nie nazwijmy to domowego. Ale skoro są i działają dobrze domowe to czemu by nie miało być i sprawdzać sie w aucie? :)

Zdanie wyrwane z kontekstu powinno czytac sie tak:
psiwak napisał(a):
Marcin26 napisał(a):Sprawa wyglada nastepujaco:
A/C ECO oznacza dokladnie troche slabsze chlodzenie z dodatkowym OSUSZANIEM POWIETRZA (ZMNIEJSZANIE WILGOTNOSCI POWIETRZA) tak podaje instrukcja do mazdy 6 w jez.niemieckim.

Z tym osuszaniem powietrza to jakas sciema marketingowa :) Z fizyki a dokladnie z przemiany termodynamicznej wynika to osuszanie powietrza a nie z trybu pracy klimy :) I tak naprawde problem lezy jak zrobic zeby dostarczyc chlodne i wilgotne powietrze.

Zeby zakonczyc temat bo chyba zbaczamy bez sensu :)
Chodziło mi o tekst ze tryb ECO chlodzi i dodatkowo osusza, tak jak by to osuszanie było jakims ekstra dodatkiem a przeciez nim nie jest.
Forumowicz

Postprzez Italiano » 25 lis 2007, 01:11

psiwak napisał(a):Zeby zakonczyc temat bo chyba zbaczamy bez sensu

Racja...ja tak w zasadzie nigdy nie używałem tego ECO....i raczej nie wiem jak dokładnie to funkcjonuje. Próbowałem pare razy sprawdzać ale jakoś nie widziałem znaczącej różnicy. :)
Forumowicz

Ford Galaxy 2.0 170 KM
Renault Express 1.5 dci

Postprzez bojownik » 25 sty 2008, 17:23

Witam, podepnę się pod temat.
Czy przekładka panelu klimatyzacji z manualnej na automatyczną jest możliwa w 626 GF 1.8 ? Czy też to wyższa szkoła jazdy?

Pozdrawiam.
Forumowicz

Od: 19 sty 2008, 19:08
Auto: VW B5(3B) 2.5 TDI V6 150KM AFB

Postprzez psiwak » 26 sty 2008, 12:26

bojownik napisał(a):...
Czy przekładka panelu klimatyzacji z manualnej na automatyczną jest możliwa w 626 GF 1.8? ...
Pozdrawiam.

Sam panel mozesz sobie przełozyc bez najmniejszego problemu, problem w tym ze nic to nie da. Uklad reczny rozni sie niezancznie od climatornica (silowniki itp), musialbys wymienic cala klime w kabinie chyba

Pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez bojownik » 28 sty 2008, 17:19

Dzięki, psiwak, łudziłem się, że sama przekładka panelu wystarczy.

Pozdrawiam.
Forumowicz

Od: 19 sty 2008, 19:08
Auto: VW B5(3B) 2.5 TDI V6 150KM AFB

Postprzez Soluks » 29 sty 2008, 01:18

z tego co wiem to w Xedosie jest inna instalacja elekrtyczna (kostki nie pasują wogóle jest ich wiecej – także rzeźba) co dalej rurki od czynnika są grubszego przekroku no i pewnie na tym się nie skonczy
Obrazek
http://www.youtube.com/watch?v=yormhej1TKs
Forumowicz

Od: 11 maja 2007, 21:30
Auto: Xedos 6 2.0 V6 CA KF

Postprzez xANDy » 3 lut 2008, 20:44

Klimatronik w GF wymagałby wymiany całego modułu klimatyzacji (tego, co jest za schowkiem) a do tego panel, kilka kabli i czujników, których w manualu nie posiadasz...
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Forumowicz

Od: 27 lis 2004, 21:42
Auto: Mazda 6, MZR-CD, 136KM