Nie działa bzyk swiateł i kontrolka pasów ?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez szakalaka » 31 paź 2006, 02:45

Witam

Przeszukałem forum i nic mi to nie dało (dodam że jestem nowym posiadaczem madzi 626 lecz już całkowicie w niej zakochanym) nie działa mi brzęczyk od nie wygaszonych świateł również kontrolka nie zapiętych pasów odpala mi się i po chwili gaśnie nawet jak pasów nie zapnę :(. Poradźcie jak możecie co mogę z tym felerem zrobić.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 1 lis 2006, 10:23 przez szakalaka, łącznie edytowano 2 razy
Lepsza jest mała pomoc niż wielkie współczucie :)
Początkujący

Od: 23 paź 2006, 18:44
Auto: Mazda 626GF/GW DITD 98r Kombi

Postprzez Grzyby » 31 paź 2006, 08:14

Polecam zapoznać się z tym tematem i zastosować do niego
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=4304
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez xANDy » 31 paź 2006, 10:19

Może byś się podzielił jakoś modelem auta (silnik, rocznik) ale pomimo tej niewiedzy można powiedzieć spokojnie, że GFka nie ma kontrolki "nie-zapiętych" pasów...
Brzęczyk jest na jednym bezpieczniku z oświetleniem kabiny i chyba postojowymi (sprawdź najpierw to), może padł sam brzęczyk? (w zalezności od rocznika może być w szafie albo obok).
Kontrolki na szafie masz dwie – jedna po lewej (czerwona) a druga (pomarańczowa) po prawej. Obie odpowiadają za gotowość elektroniki i po selfteście gasną. Prawa to PODS – czyli poduchy pasażera, czerwona to ogólna od całości systemów bezpieczeństwa (pasów i jasków).
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Forumowicz

Od: 27 lis 2004, 21:42
Auto: Mazda 6, MZR-CD, 136KM

Postprzez szakalaka » 1 lis 2006, 10:36

Grzyby sorrki za niewłaściwie ??? napisany post lecz uwierz mi że się staram (już lepiej nie pisać żadnych postów niż się stresować)

xANDy Madzia jest z grudnia 1998r silnik pojemności 1998 (tak jest w papierach) diesel GF/GW 101KM Kombi .
Piszesz że "że GFka nie ma kontrolki "nie-zapiętych" pasów" lecz taka kontrolka mi się zapala i po około sekundzie gaśnie.
Jeżeli brzęczyk jest na jednym bezpieczniku z oświetleniem kabiny i postojowymi , to bezpiecznik jest dobry bo to mi działa (co do bezpieczników to nie wiem który od czego jest :( a paru w ogóle nie ma )
W szafie ???

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

PS. Może ktoś zna jakiegoś dobrego "znachora" od Mazd w Opolu lub okolicach?
Początkujący

Postprzez KOVI » 1 lis 2006, 12:58

To co ci się zapala to kontrolka gotowości czy też działania całegro układu – kontrolki od "niezapiętych pasów' nie ma, więc zostaw już też temat lub zacznij się martwić jak ci ta kontrolka nie zgaśnie :D
Z brzęczkiem nie pozostajeci nic innego jak poszukać przepalonych bezpieczników lub dotrzeć do "brzęczka" <lol> , czasem zdarza się, że to śmieszne urządzenie reaguje na zmiany temperatury.
Forumowicz

Od: 25 lut 2006, 23:40
Auto: 626 GF 98' 2.0 115KM – full

Postprzez Robert M » 4 lis 2006, 15:18

Spodkałem się z podobnym problemem w swojej GF z 99r > mnie pomogla wymiana bezpiecznika pod kolumną kierownicy z prawej strony kolo nóg / bezpiecznik 15 umiejscowiony od dołu 2 rząd środkowa pozycja > z tego co poamiętam/
Problem pojawił sie wtedy gdy elektronik podpinał mi gniazdo iso /likwidując orginalną wtyczke radia> zapomniał o 2 masach i żle je podpioł ,tak że paliły cały czas ten bezpiecznik i nie miałem brzęczyka przy otwartych drzwiach pojazdu na włączonych światłach oraz co gorsza brak podświetlenia deski zegarów.
Pozdrawiam ,mam nadzieje że troszke pomogłem
Początkujący

Od: 24 paź 2006, 15:22
Auto: Mazda 626 GF DiTD 16V 101KM

Postprzez szakalaka » 8 lis 2006, 16:05

Wczoraj padła mi (przepaliła się) żarówka podsufitka w kabinie dzisiaj udało mi się ją kupić zamontowałem ją i OOO zaczoł działaś sygnał nie wyłączonych świateł :). Więc byłem cały w skowronkach i po pół dniu działania znowu cisza, prawdopodobnie jakbym go znalazł i może trochę poruszał lub przeczyścił styki było by OK. . Tylko niestety nie wiem dalej gdzie on jest :(
xANDy napisz jak możesz coś więcej o tej szafie (ponieważ nie wiem o co chodzi)
może ktoś może wysłać mi fotkę instruktarzową gdzie owego buczka znajdę.

PS. Jak działał to słychać było dżwięk gdzieś po prawej stronie kierownicy

Pozdrawiam
Początkujący

Postprzez xANDy » 8 lis 2006, 16:28

Szafa czyli zestaw zegarów (to z niemieckiego). Odkręcasz dwie śrubki takie jakby prawie w pionie u góry platikowej osłony instrumentów. I wyciągasz tę osłonkę. Potem masz chyba trzy albo 4 śruby (także krzyżakowe) i wyciągasz całą "szafę". Przy okazji radzę spuścić kierownicę, bo inaczej prawie nie daje się wyjąć zegarów.
Jeśli masz wersję przed liftingiem to sprawa jest prosta – rozkręcasz szafę w całości (od tyłu osłonka, z przodu też zdejmujesz całość) – brzęczyk jest gdzieś na niej – na 95%.
Jeśli masz model po liftingu, to szafy nie rozbierzesz niestety, i nie wiem gdzie jest brzęczyk zamontowany.

PS. nie daję głowy że ten brzęczyk jest w "szafie" ale chyba tak – rozbierałem ich kilka i nie pamiętam w której sztuce był w którym miejscu (pomieszało mi się ze starości <lol> ).
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Forumowicz

Od: 27 lis 2004, 21:42
Auto: Mazda 6, MZR-CD, 136KM

Postprzez szakalaka » 8 lis 2006, 17:36

Wielkie dzięki jutro rano bede walczył:)

Mam Madzie przed liftingiem więc może jakoś znajde :)
Pozdrawiam

xANDy udało się rozkręciłem "szafe" :) i znalazłem buzera ma symbol TMX-12S 98F tylko nie wiem czy jest sprawny czy nie ?? może wiesz jak to sprawdzić ?

Gdzie ewentualnie mogę takiego kupić??
Początkujący