626 [GF] Wymiana linki otwierania bagażnika POMOCY!

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez S3binho » 8 cze 2016, 14:33

Witam, szukałem na forum lecz nie znalazłem.
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć w jaki sposób wymienić urwaną linkę od otwierania klapy bagażnika? byłbym wdzięczny za jakiś opis ze zdjęciami.
Moje auto to Mazda 626 GF 98r. Mam nową linkę i wszystkie mechanizmy w razie czego :)

Dopisano 9 cze 2016, 14:04:

Nikt, nic?
Może chociaż ktoś wie, którędy ona jest poprowadzona i co trzeba zdemontować?
S3binho

Postprzez sebekle » 11 cze 2016, 19:59

trzeba zacząć rozbierać od dźwigni do klapy
Forumowicz

Od: 1 mar 2014, 02:28
Auto: Mazda 626 GF FS +automat+lpg 1998r.

Postprzez S3binho » 11 cze 2016, 20:28

Dzięki, już wiem wszystko <spoko> :D w poniedziałek się zabieram za naprawę <lol>
S3binho

Postprzez darkaman » 14 cze 2016, 21:58

Pewnego razu myślałem, że też będę musiał zająć się tą linką bo nie mogłem otworzyć klapy bagażnika ze środka mazdy i przez dłuższy czas otwierałem kluczykiem aż pewnego dnia zauważyłem, że linka a w zasadzie końcówka tej linki wyskoczyła przy samym zamku z takiego zaczepu. Po zahaczeniu końcówki wszystko wróciło do normy :)
Forumowicz

Od: 14 maja 2011, 17:44
Auto: Mazda 626 2.0 GF FS 98r. 115KM +LPG

Postprzez S3binho » 8 lip 2016, 14:59

Zerknę na to ale u mnie wygląda na urwaną, kumple się dobrali do bagażnika, jeden ciągnął za klapę drugi za dźwignie. Do wymiany dźwignia i linka :D Dzisiaj zamierzam to zrobić, może się uda, choć czuję, że będzie sporo rozbierania...
EDIT:
Wczoraj postanowiłem się za to zabrać, poszło całkiem sprawnie jak na moje zdolności manualne. <glupek2>
Trzeba było wymontować fotel kierowcy, linka pociągnięta jest zaraz obok progu, za tylną kanapą przechodzi na stronę pasażera (nie wiem czemu taki zrobili) i pod podłogą w bagażniku aż do zamka.
Z zamocowaniem nie było większych problemów, najgorzej było przeciągnąć pod kanapą bo tam mam przewody do wzmacniacza (też go musiałem wymontować żeby mieć dostęp do podłogi) ale obyło się bez uszkodzenia przewodów. <jupi> Zakładając linkę trzeba pamiętać, żeby najpierw założyć bębenek od strony dźwigni, później dopiero z tyłu przy zamku, najlepiej też zamek odkręcić dla ułatwienia dostępu. Zajęło mi to 2.5 godzinki i bez dodatkowych regulacji klapa ładnie się otwiera lekkim pociągnięciem, zamyka się też niemalże na dotyk :)
A co do mechanizmu to nie był uszkodzony tylko założyłem nowy plastik.
Szkoda, że zdjęć nie porobiłem.
Jak ktoś ma pytania co do wymiany, to chętnie udzielę odpowiedzi. <oczko>
S3binho

Postprzez ZdzichuZ » 23 kwi 2017, 17:52

Od pewnego czasu mam problem z otworzeniem bagażnika od zewnątrz. Ułamał się element mocujący cięgno do wkładu zamka. U mechanika w okolicy dosztukowali mi niby z innej 626 element łączący cięgno z wkładem, ale efekt po 2 m-cach jest taki jak widać na zdjęciach, czyli kiepski i z bagażnika korzystać za bardzo się nie da. Jeżeli dobrze rozumiem, aby to dobrze naprawić, będzie potrzebny bębenek zamka? Czy też może sam plastikowy element łączący bębenek z cięgnem?

EDYTA: Ustaliłem, że muszę kupić cały bębenek lub jego obudowę. Przypuszczam, że w hatchbacku i sedanie te elementy są takie same?
Załączniki
DSC00670.JPG
ZdzichuZ