Zerwana linka bagażnika – naprawa

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez janek » 26 gru 2005, 21:47

W pierwszy dzień świąt postanowiłem się trochę poruszać i na chwilę odejść od stołu. Wziąłem się za naprawę zerwanej linki otwierania bagażnika. Po wymontowaniu linki-ok. 15 minut-stwierdziłem, że zerwany jest koniec linki od strony bagażnika. Była zerwana tylko sama zawleczka-przystąpiłem do sporządzenia własnej. Wywierciłem wiertłem 2 w śrubie 8 (długość ok 25) otwór, przez który przełożyłem koniec linki i dokręciłem śrubą. Linkę zamontowałem i wyregulowałem-na końcu w bagażniku jest mocowanie końcówki pancerza, która ma 3 kolejne pozycje – 1 pozycja powodowała, że po zamknięciu klapy przełączał się przycisk cancel i bagażnik się blokował-idealną pozycją była nr. 2
Nie jest to może oszałamiająca naprawa – czas ok 45 minut-ale dzięki niej trochę zaoszczędziłem (kasy i nerwów):
-dorabianie linki do pancerza-ok. 150zł
-szrot – ok. 50-100zł (trudno znaleźć zapasowe – GF)
a o oryginale nie będę wspominał :]

(poprawione) :D

Edit Grzyby:
Dziękuję ;)
Ostatnio edytowano 27 gru 2005, 19:27 przez janek, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 6 wrz 2005, 17:51
Auto: 626GF 1998 2.0 16v

Postprzez Xavier » 24 kwi 2006, 10:29

janek napisał(a): Była zerwana tylko sama zawleczka-przystąpiłem do sporządzenia własnej. Wywierciłem wiertłem 2 w śrubie 8 (długość ok 25) otwór, przez który przełożyłem koniec linki i dokręciłem śrubą.

Można chyba zastosować zacisk od zwykłej kostki elektrycznej...
Też to muszę naprawić nie wiem tylko czy ta uszkodzona linka nie jest już za krótka. Ori z pancerzem w ASO (Łódź) kosztuje ponoć 130zł, ale przeca linka to linka. Wie może ktoś od czego innego by pasowała taka linka? Może inne pojazdy mają tańsze linki a rozmiar się zgadza (4 metry)? Oczywiście chodzi mi o samą linkę, bez pancerza.
Forumowicz

Od: 10 maja 2005, 17:03

Postprzez Xavier » 24 kwi 2006, 20:53

OK. – zrobione. Zamówiłem linkę (dorobienie) – koszt 30 zł. Zmieniłem sam i tyle. Zacisk zrobiłem z kostki elektrycznej. Działa.
http://madou-belochka.ru/a7d15
Forumowicz

Od: 10 maja 2005, 17:03