Nabicie klimy – koszt, sposoby.
1, 2
Witam mam pytanko na temat kosztu nabicia gazu do kilmatyzacji moze ktos ostatnio nabijal podobno kosztuje kolo 300 zl jesli ktos wie gdzie jest taniej to niech napisze moga byc okolice Warszawy
-
virago
Obsługa klimatyzacji zaczyna sie od 150 zł wszystko zalezy w jakim stanie jest instalacja no i ile czynnika trzeba zaaplikować. Nie znam takiej firmy ktora przez telefon "na sztywno" ustali cenę za całą operację ( nie widząc auta ) Obecnie sporo jest takich punktów ( nawet szybkie serwisy mają tę usługę w swojej ofercie ) Ja mogę polecic kolegów z ASO mazdy na Dęblińskiej 17 ( www.auto2000.waw.pl ) robiłem u nich przeglad klimy + uzupełnienie czynnika koszt 200 zł.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
virago napisał(a):Witam mam pytanko na temat kosztu nabicia gazu do kilmatyzacji moze ktos ostatnio nabijal podobno kosztuje kolo 300 zl jesli ktos wie gdzie jest taniej to niech napisze moga byc okolice Warszawy
Cześć, byłeś już? Jakie wrażenia?
MAZDA 626, 2,0 16V, 1998, 116kM, GF, SGI
Volvo S80, 2,8 T6 Bi-turbo, 272kM, 2001, SGI
Volvo S80, 2,8 T6 Bi-turbo, 272kM, 2001, SGI
- Od: 12 paź 2005, 08:16
- Auto: MAZDA 626, Volvo S80 T6
Jescze nie niedluga pojade jak bede mial wjecej czasu dzieki za informacje tym bardziej ze mam blisko
-
virago
Ja napelniam sobie sam
) koszt operacji:
Butelka R134 -15$
Butelka + wsaznik napelnienia 25$
Oczywiscie polska kilka lat za muzynami, w usa w kazdym sklepie pulki az sie zarywają od roznego rodzaju czynnika
cos jak to http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eBayI ... _Stores_IT
Pozdrawiam Adam
Butelka R134 -15$
Oczywiscie polska kilka lat za muzynami, w usa w kazdym sklepie pulki az sie zarywają od roznego rodzaju czynnika
cos jak to http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eBayI ... _Stores_IT
Pozdrawiam Adam
- Od: 1 sty 2006, 23:01
- Auto: Chrysler
adikow napisał(a):Ja napelniam sobie sam usmiech) koszt operacji:
Butelka R134 -15$
a olej
Walus .. olej pan ten olej ..
A tak na powaznie moze juz jest w tej butli ..

- Od: 27 maja 2005, 16:49
- Auto: Mazda 6 GY Kombi 2,0 PB 2006
Marcin ( Pycia ) napisał(a):Walus .. olej pan ten olej ..![]()
A i owszem jest tam.
Zalezy jak trzymasz pusze napelniajac klime ...
Korkiem do gory – czynnik, korkiem do dolu – olej. Albo odwrotnie
Pzdr
- Od: 6 kwi 2005, 16:50
- Auto: 3 LF
R12 też sprzedają
:D 
Proszę , jaki wynalazek.tomekr napisał(a):Zalezy jak trzymasz pusze napelniajac klime ...
Korkiem do gory – czynnik, korkiem do dolu – olej. Albo odwrotnie
Do czerwonych nie mająWaluś napisał(a):R12 też sprzedają

Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa napisał(a):Do czerwonych nie mają
tak na wszelki wypadek pytałem,bo kupiłem już

Super, teraz tylko czekac na +40Waluś napisał(a):od niebieskiego, ale też pasuje

Jaksa napisał(a):teraz tylko czekac na +40
nu baaa hehe przy +20 chłodzi hihi
mozna kupic z olejem lub bez, mala ruznica w cenie. Mozna kupic tez z płynem ktory jest widoczny pod specjalną lampą (nie ultra fiolet) i wykryć przecieki i nieszczelnosci w uszkodzonym układzie.
R 134a jest zamienikiem R12 , R12 zostal wycofany ze wzgedu na wiekszą szkodliwość dla srodowiska
Mazdy tez czasami bywają czerwone (nie ze wstydu
)
R 134a jest zamienikiem R12 , R12 zostal wycofany ze wzgedu na wiekszą szkodliwość dla srodowiska
Mazdy tez czasami bywają czerwone (nie ze wstydu
fajna szybka sprawa, dla kogos kto ma pojęcie o klimie to naprawde wygodne i jakie szybkie, pierwszty raz widze coś takiego, dzięki adikow.
tyle ze jak ktos chce napełnić klime, a nie ma czynnika, to napełni
ale coś sie musiało stac ze nie ma freonu, i musi byc być nieszczelność – trzeba znależć i naprawić.
a nabicie nic nie pomoże skoro po kilku hmmm dniach znowu nie bedzie w układzie powiedzmy 134a.
tyle ze jak ktos chce napełnić klime, a nie ma czynnika, to napełni
ale coś sie musiało stac ze nie ma freonu, i musi byc być nieszczelność – trzeba znależć i naprawić.
a nabicie nic nie pomoże skoro po kilku hmmm dniach znowu nie bedzie w układzie powiedzmy 134a.
Ostatnio edytowano 22 kwi 2006, 23:32 przez iiyama, łącznie edytowano 1 raz
iiyama napisał(a):a nabicie nic nie pomoże skoro po kilku hmmm dniach znowu nie bedzie w układzie powiedzmy 134a.
chyba mnie nie zrozumiałes wlasnie poto jest ten freon z płynem ktory swieci pod specjalną lampą,
-nabijasz klime
-zakladasz specjalne okulary swiecisz lampą ,
-widzisz w ktorym miejscu ucieka freon
-lutujesz (tylko nie pod cisnieniem)
-nabijasz freonem na nowo
i tyle
Tak sięzastanawiam nad olejem w czynniku.
Czy jeśli czynnik mi wyparowałkidyś tam ale przez dziurawąrurkę, to czy wyparował z olejem czy tylko sam czynnik a olej został w sprężarce
Bo zatankowałem sam czynnik i się zastanawiam czy nie pojechać odciągnąć i wlaćrazem zolejem. Dodam że sprężarka nie była wyciągana. Jedynie felerne rurki iskraplacz.
Czy jeśli czynnik mi wyparowałkidyś tam ale przez dziurawąrurkę, to czy wyparował z olejem czy tylko sam czynnik a olej został w sprężarce
Bo zatankowałem sam czynnik i się zastanawiam czy nie pojechać odciągnąć i wlaćrazem zolejem. Dodam że sprężarka nie była wyciągana. Jedynie felerne rurki iskraplacz.
Do adikowa : zgadza sie jak bedzie nieszczelność na rurociągach, bądz będą poluzowane zaciski. to z tym nie ma wiekszego problemu
gorzej jak wyjdzie , że ucieka ze sprężarki lub z osusacza a ztym w polsce to nie tylko drogo to jeszcze różnie to wychodzi.
Do waluśa : Błąd, musisz pojechać odciągnąć czynnik, doleją ci ze ok. 50 g oleju, i załadują wszystko z powrotem. uwierz mi bezpieczniej – lepiej zeby spręzarka sie nie zatarła – to juz spory wydatek.
a koszt operacji to grosze ok 40 zł
gorzej jak wyjdzie , że ucieka ze sprężarki lub z osusacza a ztym w polsce to nie tylko drogo to jeszcze różnie to wychodzi.
Do waluśa : Błąd, musisz pojechać odciągnąć czynnik, doleją ci ze ok. 50 g oleju, i załadują wszystko z powrotem. uwierz mi bezpieczniej – lepiej zeby spręzarka sie nie zatarła – to juz spory wydatek.
a koszt operacji to grosze ok 40 zł
:) mx-3, 323F BA, M6 GG ASpec, Seat Ibiza
iiyama napisał(a):a koszt operacji to grosze ok 40 zł
fakt grosze ale do najbliższego servisu klimy mam 80 zł hehe
1, 2