sterownik oswietlenia wnetrza – ale gdzie?
1, 2
Lampka w podsufitce nie reaguje na otwarte drzwi, zadne a w zeszlym tygodniu jeszcze dzialala sprawnie. Natomiast dziala swiecenie ciagle wiec to nie zarowka. Moj typ to jakis przelaczniczek, sterownik ktory odpowiada za czujniki otwierania drzwi...
Ktos wie gdzie go szukac jak on wyglada? Moze jest inna przyczyna o ktorej nie wiem... Bezpieczniki wydaja sie cale, lampki w slupkach tylnych (kombi) sa spraw.e i dzialaja po otwarciu klapy...
Ktos wie gdzie go szukac jak on wyglada? Moze jest inna przyczyna o ktorej nie wiem... Bezpieczniki wydaja sie cale, lampki w slupkach tylnych (kombi) sa spraw.e i dzialaja po otwarciu klapy...
- Od: 16 mar 2011, 18:53
- Auto: Mazda 626 '99 STV
1,8 – biedne 90KM
lucas83 napisał(a):Sprawdzałeś switch'a, który wciska się przy zamykaniu drzwi? Jak otworzysz drzwi kierowcy, to masz go nad progiem, łatwo zauważyć. Znajdziesz z pewnością.
No tak tak, sprawdzalem, nie wierze zeby padly 4ry na raz;:) bo lampka nie dziala niezaleznie od tego jakie drzwi otworze.
1,8 – biedne 90KM
Faktycznie, jest to mało prawdopodobne...tylko wydaje mi się, że na odcinku od tych switchy do lampki nie ma nic po drodze, może więc jakiś układ wewnątrz tego oświetlenia? Rozbierz oświetlenie i posprawdzaj połączenia, wtyczki, przełącznik, itp.
- Od: 14 kwi 2008, 19:17
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 '97 115 KM – była.
lucas83 napisał(a):Faktycznie, jest to mało prawdopodobne...tylko wydaje mi się, że na odcinku od tych switchy do lampki nie ma nic po drodze, może więc jakiś układ wewnątrz tego oświetlenia? Rozbierz oświetlenie i posprawdzaj połączenia, wtyczki, przełącznik, itp.
Wydaje mi sie ze do tych dzyndzli jest podlaczony na stale + a mase lampka pobiera ze sruby ktora przytwierdzamy lampke, czujnikow jest 4 albo 5 z bagaznikiem. Do lampki dochodza tylko dwa wiec gdzie musi byc jakis 'punkt zbiorczy' jakis lacznik lub rozdzielacz ktory zbiera te wszyatkie wlaczniki razem... tak na chlopski rozum... ale moge sie mylic...
1,8 – biedne 90KM
Urządzenie odpowiedzialne za światło w podsufitce znajduje się w desce z licznikami.Jest to jakiś triak czy coś podobnego.Jeśli znajdę go to podam symbol i fotkę.Na innym forum związanym z oświetleniem podsufitki załączyłem fotki jak ten element wygląda.
- Od: 27 sie 2008, 16:19
- Auto: Mazda 626 1.8 rocznik 1999
Witam. Od kiedy kupiłem mazdę, u mnie oświetlenie wnętrza nie działało nigdy, muszę zapalać ręcznie. Kiedyś rozebrałem licznik, ale oprócz przewodów do deski rozdzielczej nie rzuciło mi się w oczy nic co przypominałoby jakiś element tym sterujący, więc nadal muszę zapalać ręcznie. Jeśli ktoś ma jakąś koncepcję to proszę o uwagi. Dni coraz krótsze więc przydałoby się to usprawnić.
Mazda 626 GF 2.0 B
- Od: 21 kwi 2010, 22:32
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 benzyna 115 KM rok 1998
od pozycji T-18 (Strona 468 w PDF) w workshop manual masz diagnostyke oswietlenia wewnetrznego
Ostatnio edytowano 17 wrz 2011, 18:57 przez maxim_wawa, łącznie edytowano 2 razy
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
Światełko przy stacyjce działa bez najmniejszych uchybień. Instrukcji Workshop Manual nie bardzo mogę rozgryźć ale popracuje nad tym mam nadzieję. Gdyby komuś coś przyszło na myśl to będę wdzięczny za podpowiedź
Mazda 626 GF 2.0 B
nie rozmawiamy przeciez o swiatelku przy stacyjce! ,pytanie czy przy wyciagnieciu kluczykow ze stacyjki zaswieca ci sie lampka w suficie jak przelacznik jest w pozycji door
Historia;) --->323F 1.6 16v 91r.-->323F 1.8 16v 92r.-->626 2.0 FS 16v GW 98r.;–)-->w przyszłosci ?
Lampka podsufitki nie działa zupełnie, ani po wyłączeniu silnika, ani przy otwieraniu drzwi będąc w pozycji ,,door" zupełnie nic. Świeci jedynie przy włączeniu ręcznie na ,,ON"
Mazda 626 GF 2.0 B
a sprawdzales przelacznik w samej lampce moze tam jakies styki nie lacza
Historia;) --->323F 1.6 16v 91r.-->323F 1.8 16v 92r.-->626 2.0 FS 16v GW 98r.;–)-->w przyszłosci ?
musi byc jakis element steujacy bo sama z siebie zarowka nie wygasza sie powoli (dimmer) pytanie gdzie on jest
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE
Tu jest temat, w którym Kolega jar1270kolo wspomina o tym elemencie sterującym:
viewtopic.php?f=125&t=50802&start=0
viewtopic.php?f=125&t=50802&start=0
OK. Rozkręciłem deskę rozdzielczą i znalazłem faktycznie ten cudowny element (triak – tak go nazywają) znajduje się pomiędzy zegarami i jest sfajczony aż go rozsadziło
. Problem w tym skąd wziąć taki drugi element. Elektronikiem nie jestem, w serwisie tego nie dostanę chyba, że całe zegary, czy istnieje zamiennik który można kupić w sklepie elektronicznym. Sprawa wygląda prosto wylutować stary i wlutować nowy ale jaki 

Mazda 626 GF 2.0 B
Szukałem tego elementu po oznaczeniach, ale znalazłem bardzo mało informacji. Po cyfrach wychodzi na to, że to może być tranzystor, ponieważ w wynikach przewinął mi się symbol 2N2851, może to być zamiennik. Czy jesteś w stanie odczytać oznaczenie na płytce drukowanej, które widnieje przy tym elemencie? Jak przyjrzałem się zdjęciom zamieszczonym przez Kolegę jak1270kolo, to wygląda mi to na FET1. Jeśli tak jest, to na 100% jest to tranzystor (Field Effect Transistor). Może zanieś zegary z tym elementem do jakiegoś elektronika i niech zobaczy. Bardzo przydałby się tu schemat elektroniczny zegarów, marne szanse, że gdzieś się takowy znajdzie. Jeśli nic się nie uda, to pozostaje kupno zegarów ze sprawnym takim elementem i przelutowanie. Zegary zawsze można zostawić na zapas później, może kiedyś się jeszcze coś z nich przyda
Koszt niestety koło 100 PLN. Dobrze by było, jakby udało się dopasować taki tranzystor, wtedy koszt naprawy byłby śmieszny 
OK ja juz dotarlem do sedna sprawy o co chodzilo u mnie.
Otoz... montujac lampki do podswietlenia stop, chyba przez przypadek przy odizolowaniu przewodowspialem na krotko dwa i polecial dymek z okolic zegarow licznika i deski rozdzielczej.
poniewaz rownoczesnie zakladalem na zegary tarcze MOMAN IDIGLO zeplsulem zegary bo obortomierz przestal dzialac.
Na allegro kupilem drugi licznik uzywany i teraz wszystko dziala.
Ten dymek jak sie okazalo jak przekladalem ze swoichstarych zegarow na nowe tarcze indiglo poszedl ze sciezki konkretnie na tylach zegarow, licznika. Teraz dziala. Widocznie jest to razem gdzies tam spiete.
Tarcze MOMAN dzilaja, podwietlenie stop dziala, licznik dziala... tylko kilometry mi sie zmniejszyly.
Auto mialo swoje przejechane 190tkm a po wymianie licznika na uzywany zrobilo sie 140tkm.
Widocznie auto dawca tyle przejechalo.
Myslalem ze km zapisuja sie w centralnym komputerze a nie na wyswietlaczu.... a jednak nie.
Przynajmniej oko sie cieszy ze mniej
:):)
Otoz... montujac lampki do podswietlenia stop, chyba przez przypadek przy odizolowaniu przewodowspialem na krotko dwa i polecial dymek z okolic zegarow licznika i deski rozdzielczej.
poniewaz rownoczesnie zakladalem na zegary tarcze MOMAN IDIGLO zeplsulem zegary bo obortomierz przestal dzialac.
Na allegro kupilem drugi licznik uzywany i teraz wszystko dziala.
Ten dymek jak sie okazalo jak przekladalem ze swoichstarych zegarow na nowe tarcze indiglo poszedl ze sciezki konkretnie na tylach zegarow, licznika. Teraz dziala. Widocznie jest to razem gdzies tam spiete.
Tarcze MOMAN dzilaja, podwietlenie stop dziala, licznik dziala... tylko kilometry mi sie zmniejszyly.
Auto mialo swoje przejechane 190tkm a po wymianie licznika na uzywany zrobilo sie 140tkm.
Myslalem ze km zapisuja sie w centralnym komputerze a nie na wyswietlaczu.... a jednak nie.
Przynajmniej oko sie cieszy ze mniej
1,8 – biedne 90KM
1, 2