Środkowa konsola – czy jest różnica w demontazu pomiedzy GE i GF

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez medenes » 26 sie 2005, 00:26

Witajcie ponownie i pozwólcie dowiedzieć sie cośjeszcze laikowi w temacie Mazd.
Przeszukałęm tematy na forum zawierające info o srodkowej konsolce w Waszych Magdalenach. Najwięcej dowiedziałem sie tutaj: Jak rozebrać deskę rozdzielczą i wymienić żarówki ???

Ja zabieram sie powoli do wyjecia komputerka podającego zuzycie Pb. Coś sie na górskich drogach sp... i nie pali jeden segment w wyświetlaczu LCD. Podejrzewam, ze jest jakiś zimny lut. Tak samo zaczęło szwankować podświetlenie tego wyświetlacza.

Pytanko: Czy są jakieś istotne różnice w sposobie dobrania się do tej konsolki? Dzisiaj zrobiłem wizję lokalną. Wyciągnąłem radyjko i inne elemnety co sie dały zdemontować. Nie ruszałem ramki i reszty. Rozbierał ktoś w GF tą konsolkę? A moze kolega tco_tm znajdzie do GF podobne rysunki jak wrzucił do wspomnianego wątku dla GE?
Pozdrawiam serdecznie
medeneś
Forumowicz

Od: 23 sie 2005, 21:42
Auto: 626 GF FS '97 LPG SGI

Postprzez miesiek » 26 sie 2005, 01:16

Jezeli chodzi o ramke to przyznam ze nie demontowalem. Ale jak wynika z Twojego problemu to musisz sie dostac do wyswietlacza (zegarek). Mialem juz przyjemnosc rozbierac sordek bo chcialem sobie radyjko przesunac. Nie wiem czy masz klimatronic ale chyba to nie wplywa na sposob demontazu. Srodkowa konsola sklada sie z trzech segmentow. Miejsce na radyjko, sterowanie klimy, i mala wneka z zegarkiem (wyswietlacz spalania). Kazdy segment mozna wyjac bez zdejmowania ramki. Wiec najpierw proponuje wyciagnac radyjko, odkrecic poprzeczke podtrzymujaca i sukcesywnie pokolei. Nie wiem czy wyrazilem sie jasno ale tak u siebie rozbieralem.
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:10
Auto: 626 1.8 GF FP

Postprzez medenes » 26 sie 2005, 19:44

Dzięki misiek za radę. Myślałem, ze muszęnajpierw zdemontować tąramke, a nie wygląda ona na zbyt trwała. Jak się da, to ominę ten etap :)
Pozdrawiam serdecznie
medeneś
Forumowicz

Postprzez bery » 26 sie 2005, 20:59

Witam !!!
Trzeba śćiągnąć ramkę ponieważ wnęka z zegarkiem jest przykręcona do szkieletu konsoli. Musisz energicznie pociągać w różnych miejscach ,aż wyskoczy z zatrzasków. Pamiętaj , aby nie robić tego zbyt mocno .zeby nie połamać ramki . Powodzenia!!!
Bery
Początkujący

Od: 26 lut 2005, 22:05
Auto: MAZDA 6 2005 po lifcie 2.0 benzyna

Postprzez miesiek » 26 sie 2005, 21:30

Trzeba śćiągnąć ramkę ponieważ wnęka z zegarkiem jest przykręcona do szkieletu konsoli

Niesety ale bery ma racje. Dzis sprawdzilem to jeszcze dokladnie i nei ma innego wyjscia. Moj blad ale robilem to dawno. Powodzenia, nie powinienes miec z tym wiekszych problemow. Tak jak bery pisze tam sa tylko zatrzaski wiec troszke gimnastyki i uwazaj zeby nic nie polamac ;)
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:10
Auto: 626 1.8 GF FP

Postprzez medenes » 26 sie 2005, 22:20

Dzieki panowie. :)

Te zatrzaski zdaję się widać od wewnątrz, jak wyciągnie sie radyjko. Od dołu ramkę trzyma śrubka (widać ją po wyciągnięciu popielniczki) Mam nadzieję, ze to jest jedyna.

Miłego weekendu życzę.
Pozdrawiam serdecznie
medeneś
Forumowicz

Postprzez Jaksa » 26 sie 2005, 22:45

medenes napisał(a):Mam nadzieję, ze to jest jedyna
Tak ,reszta to spinki.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM

Postprzez medenes » 5 paź 2005, 23:15

Witam serdecznie po dłuzszej przewie ...
Zaraz zabralem sie za rozebranie konsolki. Faktycznie. Jedna srubka i reszta to spinki. Dzieki Jaksa. Miałem tylko lekkiego stresa, aby nie połamać czegoś. Obyło sie bez strat. Konsolka rozebrana. Tak jest zreszta do dzisiaj :) Radyjko, manipulaor klimatronika i zegarek poukładałem w kolejności jak mi wygodnie.
Niestety nie doszedłem dlaczego nie pali jeden segment w LCD. Chyba trafiło ten wyświelacz. Zimne luty odpadają, wsztstkie posprawdzałem. Nawet przelotki macałem miernikiem na wszystkie sposoby. Tak na wszelki wypadek, gdyby się jakaś wybiła od drgań. Nic z tego. Wszystko jak nalezy. A LCD nadal "okaleczony".
Zastanawiam sie nad zrobieneim własnego sterownika tego zegarka. Potrzebowałbym dokładnego rozpisania wiązki jaka dochodzi do tego komputerka, a moze nawet i sam schemat komputerka. Poratuje ktoś? Chętnie też kupił bym dodatkowy komplet tego modułu zegara/koputera. Szkoda mi rozwalać oryginalnego wyposażenia Mazdy. Gdzie takie coś mogę znaleść? Na allegro nie znalazłem.
Pozdrawiam serdecznie
medeneś
Forumowicz

Postprzez Gość » 24 paź 2005, 14:30

mam pytanko gdzie mozna dostac zaróweczki i mocowania do oswietlenia nawiewów brakuje mi 2 szt jak ktos moze pomóc to prosze o pomoc
Gość