GW DiTD '99 nie chce połączyć się z komputerem.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez przem1806 » 5 cze 2010, 12:55

Czy wasze autka też mają ten problem?
Madzia nie chce się połączyć z komputerem.
GW 2.0 DiTD '99 ...
.....i teraz zgłupiałem od momentu kupna myślałem ze mam 90KM (66kw) jak to jest napisane w dowodzie ale po VIN-e na rosyjskiej stronie wynika ze powinno być 110KM...... :| ale o tym innym temacie.
Forumowicz

Od: 10 paź 2009, 19:16
Auto: Madzia 626 '99 GW 2,0 DiTD 90KM

Postprzez Riki » 5 cze 2010, 23:36

Jaki komp podpinasz? tester NGS?
mazparts.pl
Firma

Od: 29 sty 2004, 21:48
Auto: 626 GE KL '94

Postprzez przem1806 » 6 cze 2010, 01:12

:| eeee tester..... N...coś tam... ;) przepraszam ale jestem zielony jeśli chodzi o komputery samochodowe i powiem szczerze że boje się dobierać do takich rzeczy ;)
Jak kupowałem autko to szukałem gdzieś kogoś kto by mi sprawdził komp. jednak wszędzie gdzie dzwoniłem to mi zaraz mówili że z Mazdą to tylko do ASO ale tam to mi się nie widzi bo mi portfela zbraknie jak zacznę do nich jeździć.
Mam znajomego elektryka i powiedział żebym do niego przyjechał bo niedawno robił podobną mazdę wiec powinno się udać.

Komp jaki podpinał to coś takiego.
http://moto.allegro.pl/item1064680137_t ... _w_wa.html
Forumowicz

Postprzez xANDy » 6 cze 2010, 21:40

DiTD może mieć problem się połączyć – rzeczywiście. Tu nie ma szyny CAN; poza tym protokół jest dość.... hmm tajny – mało kto wie o nim tyle, żeby stało się to powszechne. Rzeczywiście komputer w ASO potrafi to rozczytać – poza tym właściwie nic. Nowsze modele mazd już prościej (nawet modele po lifcie są już przystępniejsze nieco).
Do czego Ci podpięcie pod komputer tak naprawdę? Dopóki nie świeci Ci się żadna kontrolka to nie masz kodów błędów więc spokojnie.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Forumowicz

Od: 27 lis 2004, 21:42
Auto: Mazda 6, MZR-CD, 136KM

Postprzez przem1806 » 7 cze 2010, 00:25

"Świecą mi poduszki" z migania wyszło że uszkodzony czujnik obecności pasażera. Wiem że są "magicy", którzy jak nie chcą naprawiać czegoś przed sprzedażą to "czarują" kontrolki i podpinają w różne miejsca.
Może faktycznie dać sobie spokój z tym komputerem, naprawić tą matę i uznać że już wszystko ok......

wielkie dzięki za każde słowo jakie piszecie w moich tematach bardzo mi to pomagają "zrozumieć" moją Madzię a przecież kobietę ciężko zrozumieć ;)
Forumowicz

Postprzez tomiq » 7 cze 2010, 00:30

Co do podpinania komputera w GW DiTD to dodam swoje 3 grosze. W mojej Mazdzie po lifcie z silnikiem 74 kW komputer chyba pochodzi z obcej cywilizacji. Żaden autoryzowany serwis na terenie Katowic mimo usilnych wielogodzinnych prób nie był stanie połączyć się z komputerem. Usterkę w końcu zdiagnozowałem sam (zwieranie pinów i liczenie błysków – usterka czujnika ABS tył lewy), natomiast spece z ASO podłączali różne typy komputerów i nic. Na koniec powiedzieli że w sumie oni od niedawna robią mazdy i tych starszych modeli nie bardzo, raczej nowe czyli 3,5,6 itp itd. Ponadto miałem problem z lewym zaciskiem (nie puszczał) też nie wiedzieli jak on działa.(problem mechaniczny ale dla ASO to czarna magia, tam pracują etatowi wymieniacze części nie mechanicy). Zregenerowałem oczywiście dzięki forum. Teraz czasami jeszcze migają kontrolki poduszek (mata pasażera) w zależności jak ktoś usiądzie. Co do tej maty zauważyłem że gdy pasażer nie opiera całych nóg na fotelu tylko tyłkiem się gnieździ wtedy najczęściej zaczyna migać, na razie wystarczy porządnie siedzisko sklepać i wraca do normy "jak narazie". Pozdrawiam
tomiq

Postprzez przem1806 » 7 cze 2010, 00:52

Ja tej dyskoteki od poduszek mam już dość, jutro mam zamiar rozbebeszyć fotel i pokombinuje coś z tą matą. Dam znać czy mi się udało w miarę możliwości postaram się jakąś foto relację zrobić.
Forumowicz