Panel sterowania klimatyzacji, prośba o objaśnienie

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez tomekkos » 17 gru 2009, 22:37

Witam wszystkich.

Niedawno stałem się posiadaczem Mazdy 626 hatchback z 2000r 2.0 vtdi. Powoli się z nią zapoznaję, ale jedną z rzeczy której nie ogarniam do tej pory jest sterowanie klimatyzacją i generalnie całym panelem od nawiewów wszelkiego rodzaju. Niestety książka, którą dostałem w zestawie nie dość, że jest w dziwnym języku, to jeszcze jest niekompletna.
Dlatego proszę jakąś życzliwą duszę o pomoc, co z czym i jak się je w tej sprawie.

To co wiem na chwilę obecną (większość pewnie oczywista):
– regulacja temperatury +/–
– off :)
– przełącznik wlotu powietrza z zewnątrz/wewnątrz
– wiatraczek :) siła dmuchania
– amb – temp. na zewnątrz
– mode – przełączanie stref nawiewu

A teraz czego nie ogarniam:
– dwa przełączniki po lewej stronie w pionie ze znaczkami szyby. Jak one się mają do trybu nawiewu na szybę ustawianego przyciskiem "mode"?
– ac, chodzi mi o tryby AC i ECON, czym się różnią i jak do tego ma się siła nawiewu ustawiana "wiatraczkiem"?
– przycisk AUTO, dlaczego w tym trybie nawiew jest tylko w jednym trybie (szyba i nogi)? i jak tryb auto ma się do całej reszty (temperatura, ac, wiatraczek)

Z góry dziękuję, jeśli znajdzie się jakiś dobry ludź, który mi to wyjaśni.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 21 gru 2009, 13:59 przez tomekkos, łącznie edytowano 1 raz
tomekkos

Postprzez alf28 » 17 gru 2009, 23:06

posiadasz model GF
Mazda 626 GE, r. 2000
i znowu piękny słoneczny dzień
Forumowicz

Od: 1 lip 2006, 10:20
Auto: 6 2.0i . i 323f BA z5

Postprzez Emliano » 18 gru 2009, 00:20

Witam.

Przyciski po lewej stronie panelu to:

-obieg zamknięty
-odmrażanie lub odparowywanie przedniej szyby (całośc nadmuchu skierowana jest tylko na przednią szybę)
-podgrzewanie tylnej szyby i lusterek

Nawiew tylko na przednią szybę dostępnny jest właśnie z tego przycisku po lewej, przyciskiem MODE możesz ustawić tryby: na nogi, na wprost, na wprost i nogi jednocześnie oraz na przednią szybę i nogi jednoczesnie.

Co do trybu Auto, jak sama nazwa wskazuje jest to tryb w pełni zautomatyzowany. Znaczy to, że jeśli wprowadzisz żądaną temeraturę, to sterownik będzie się starał jak najszybciej ją osiągnąć i utrzymać. Np. w upalny dzień ustawi pełną siłę nadmuchu i pełną moc sprężarki.

Tryn Econo jest trybem, w którym klima działa "na pół gwizdka" ale za to auto ma mniejszy apetyt na paliwo.

Pozdrawiam.
Forumowicz

Od: 18 gru 2009, 00:07
Auto: 626 GF 98r 2.0 FS 115km sedan

Postprzez Pankuba » 18 gru 2009, 01:17

tomekkos napisał(a): Niestety książka, którą dostałem w zestawie nie dość, że jest w dziwnym języku, to jeszcze jest niekompletna.

Załaduj sobie instrukcję ( jeśli nie pracujesz na Mozilli i będziesz miał problem ze ściągnięciem, daj znać).
Interesujące Cię sprawy zaczynają się w części 4-63

http://drop.io/u42u4hf
Obrazek
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 16:44
Auto: M6 GG '05 141 KM

Postprzez tomekkos » 18 gru 2009, 15:45

Dzięki serdeczne :)
tomekkos

Postprzez Pankuba » 18 gru 2009, 16:14

OK. Popraw tylko podtemat, czyli zmień "GE" na "GF" :P
Obrazek