Spryskiwacz przedniej szyby nie działa.
Strona 1 z 1
Co jest? poproszę o radę.Zbiorniczek spryskiwacz przedniej szyby napełniony. Wycieraczki pracują, a płyn nie jest podawany na szybę. Zbiorniczek i to co do niego dochodzi jest gdzieś głęboko schowane, nic nie widać, a dostęp żaden. Jak sprawdzić co nie gra i jak to usunąć?
- Od: 20 sie 2008, 22:22
Wojciech Smaga napisał(a): Zbiorniczek i to co do niego dochodzi jest gdzieś głęboko schowane
Do zbiorniczka możesz się dostać od strony koła(od strony kierowcy),musisz tylko odkręcić kilka śrubek i odchylić plastikowy błotnik,wtedy najlepiej sprawdzić czy w ogóle pompka pracuje(najlepiej podpiąć przewód bezpośrednio od akumulatora,jeżeli jest sprawna to będzie ją słychać).Ja mogę się dostać do niego także odkręcając halogen ,mam xedosa ale jeżeli też masz halogeny to podejrzewam,ze będzie podobnie.
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=59617&hilit=%C5%82ysy
- Od: 25 maja 2008, 20:26
- Auto: CA B6 95'+gazBRC Blos
Subaru OBK EJ251 01'
Sadek883 napisał(a):a tak z innej beczki wie może ktoś z klubowiczów dlaczego może niedziałac [jaki?] spryskiwacz w wersji GW i gdzie jest zbiorniczek od tylnego spryskiwacza?????![]()
W GA był po lewej stronie w bagażniku pod tapicerką,spróbuj też w tych okolicach szukać
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=59617&hilit=%C5%82ysy
- Od: 25 maja 2008, 20:26
- Auto: CA B6 95'+gazBRC Blos
Subaru OBK EJ251 01'
Sadek883 napisał(a):spryskiwacz w wersji GW
Zbiorniczek jest jeden w GF-kach GW, dla przedniej szyby i tylnej, są tylko dwa silniczki/pompki zamocowane w tym zbiorniczku.
Też miałem problem że tył mi nie działał, a problemem okazała się odłączona kostka na silniczku odpowiadającym za tył.
Gdzie to ustrojstwo znaleźć i jak?
– skręć koła na maksa w lewo
– weź śrubokręt krzyżakowy
– odkręć wkręty mocujące prawe-przednie plastikowe nadkole w okolicy styku ze zderzakiem
– odciągnij z wyczuciem aby nic nie połamać
– a oczom twym ukarze się zbiorniczek wraz z dwoma silniczkami i kostkami.
Wszystko jasne

Każdy ma prawo do szczęścia, nie każdy ma szczęście do prawa. 
- Od: 1 wrz 2007, 00:55
A czy w Waszych GF/GW wycieraczki bez problemów zmywają lewą dolną część szyby przedniej
Ja już na dziesiątki różnych sposobów ustawiałem spryskiwacz lecz strumień płynu tam nie sięga ! Albo wali za wysoko albo haczy o wypukłość maski. Macie na to radę ?
- Od: 28 kwi 2008, 14:48
- Auto: 626 2.0 16v FS 1998 kombi
domingez napisał(a):A czy w Waszych GF/GW wycieraczki bez problemów zmywają lewą dolną część szyby przedniej
domingez, a może po prostu masz problem z nieodpowiednią dobraną długością wycieraczek
W GF/GW wycieraczka kierowcy jest dłuższa od tej pasażera. W workshopie Mazdy producent podaje szczegółowe dane jak ustawić wycieraczki i spryskiwacze, dobrze by było żebyś miał do niego dostęp.
Jak coś to służę pomocą, ale plik w formie .pdf ma prawie 30MB więc e-m@il odpada, jak już to gg z możliwością przesyłania plików, lub podjedź, bo widzę żeś ziomal.
Każdy ma prawo do szczęścia, nie każdy ma szczęście do prawa. 
- Od: 1 wrz 2007, 00:55
Dziękuję wszystkim Kolegom za sugestie i podpowiedzi – uczę się nowego (dla mnie auta). Prawdą jest, a okazało się, że mam dwa silniczki (pompki) na zbiorniczku spryskiwaczy, a jeden z nich ewidentnie uszkodzony. Jak do nich dotarłem ?, ano dzięki za podpowiedż: skręt kół w lewo, odkręcenie nadkola i dostęp jest. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam Mazdowiczów.
- Od: 20 sie 2008, 22:22
Strona 1 z 1