Brak płynności przy zmianie biegów
Strona 1 z 1
Witam . Zauważyłem że w mojej mażdzie gdy ruszam i chcę dość szybko zmienić bieg z 1 na 2 to jest takie mocne przyhamowanie silnikiem wręcz szarpnięcie natomiast gdy zrobię to powoli to tego niema . Dzieje się to tylko tylko przy redukcji z 1 na 2 na wyższych już nie. Pytam bo jeżdziłem różnymi samochodami i tego nie było. Pozdrawiam
- Od: 28 gru 2013, 21:12
- Auto: mazda 6 GH 2008 r 140 km
Redukować to można co najwyżej z 2 na 1 ale na pewno nie odwrotnie
. U mnie jest to samo. Ten Typ Tak Ma (TTTM). Mnie też to irytuje ale nic na to nie poradzimy. Można jeszcze spróbować zmienić olej na jakiś z górnej półki
. Coś z gatunku Castrol Syntrans Multivehicle 75W-90 (to tylko taki pierwszy lepszy przykład). Chodzi o lepsze przełączanie biegów na zimnym silniku/oleju w skrzyni biegów.

Jak nie ma polskich znaków to sorry ale pisze ze srajtfona Szajsunga... Amen
Rozumiem że mazdy tak mają i nie ma się czym przejmować?
- Od: 28 gru 2013, 21:12
- Auto: mazda 6 GH 2008 r 140 km
Może odnośnie oleju to poczytaj na ten temat. Ja właśnie jestem po zmianie oleju na 75w80 i skrzynia lżej chodzi jak auto postoi pod chmurką i przymrozek jeszcze złapie, ale nie wiem jak to się ma do tego Twojego przyhamowywania... Może zwyczajnie za szybko puszczasz sprzęgło 

Ostatnio edytowano 18 mar 2014, 07:07 przez Wojtek, łącznie edytowano 2 razy
Powód: reklama
Powód: reklama
- Od: 11 lut 2013, 22:50
- Auto: Mazda 6 II 2,0 diesel
Strona 1 z 1