Świecąca kontrolka ABS – problem z czujnikiem

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Piotrullo141 » 18 lut 2013, 21:46

Witajcie. Ostatnio często zapalają mi się w czasie jazdy kontrolki ABS, DSC(ta która się zapala podczas wyłączania DSC oraz kontrolka utraty przyczepności(samochodzik i taka kręta droga pod nim). Lampki zapalają się różnie. Czasami od razu po rozpoczęciu jazdy, czasami trochę później. Są koloru pomarańczowego i święcą się trwale, nie migają, tylko jak już się zapalą to święcą się aż do czasu zgaszenia silnika. Co to może być ? Pozdrawiam
Początkujący

Od: 18 lut 2013, 20:15
Auto: Mazda 6 1.8 MZR 120 KM rocznik 2008.

Postprzez Marianek » 19 lut 2013, 07:43

Prawdopodobnie siada, lub siadł czujnik ABS-u.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez feco1 » 25 lut 2013, 23:47

u mnie jest dokładnie ta sama sytuacja. poza tym lekko ściąga ją na bok (w prawo). sprawdzałem geometrię – ideał, felgi proste, wyważone odpowiednio, ciśnienie w kołach odpowiednie. pojęcia nie mam co to może być...
feco1

Postprzez feco1 » 11 mar 2013, 19:31

Piotrullo141 napisał(a):Witajcie. Ostatnio często zapalają mi się w czasie jazdy kontrolki ABS, DSC(ta która się zapala podczas wyłączania DSC oraz kontrolka utraty przyczepności(samochodzik i taka kręta droga pod nim). Lampki zapalają się różnie. Czasami od razu po rozpoczęciu jazdy, czasami trochę później. Są koloru pomarańczowego i święcą się trwale, nie migają, tylko jak już się zapalą to święcą się aż do czasu zgaszenia silnika. Co to może być ? Pozdrawiam

miałem dokładnie to samo. szukałem, czytałem i w końcu...
u mnie był to brak styku na wtyczce do pompy ABS (zimny lut). po wypięciu wtyczki i ponownym wpięciu problem znikał. pompa została wymontowana i poprawiony zimny lut i po kłopocie :))
feco1

Postprzez kamenic » 18 sie 2014, 11:54

Witam!
Od pewnego czasu również mam taki problem z tymi świecącymi kontrolkami. Opiszę po kolei, może ktoś pomoże.
Otóż w prawym przednim kole padło mi łożysko. Kupiłem nowe i zleciłem znajomemu jego wymianę. Łożysko wymienił, jednak nie mógł wyjąć czujnika ABS z piasty, więc kawałek dalej rozciął przewód od tego czujnika i po wszystkim połączył go i zaizolował. Od tej pory świecą te trzy kontrolki.
Istniała jeszcze możliwość, że łożysko jest odwrotnie ale to wykluczyłem, ponieważ przewód był sprawdzany miernikiem i nie puszcza sygnałów.
Zacząłem szukać czujnika ABS na allegro, ale tam pustka. Nie ma takich. Może ktoś z Was posiada? A może można jakoś inaczej rozwiązać ten problem?
Dodam że moje auto to: Mazda 6 GH 2008r. 2.0 Diesel 140KM Kombi.
kamenic

Postprzez Wojtek » 20 sie 2014, 10:04

kamenic napisał(a):Zacząłem szukać czujnika ABS na allegro, ale tam pustka. Nie ma takich.

Witaj :)
Podaj mi na PW numer VIN Twojego auta... :)

Edit:

No faktycznie... Nie ma zamienników na rynkach świata... :|

Pozostaje jedynie zapytać w ASO... Numer części to:
GS1D-43-70XA – prawy przedni ABS sensor...

Czy pytałeś się tutaj:
viewtopic.php?f=92&t=168266
Jest to ASO, a piszą, że mają niższe ceny... :)

Ps. Czy sprawdzałeś połączenie elektryczne wykonane przez mechanika?
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez mih_kaz » 12 wrz 2014, 10:11

Witam,
mialem ten sam problem. Wymiana lozyska, nie mozliwosc wyjecia bez uszkodzenia czujnika abs.
A niestety zamiennikow nie ma. Jedyne zrodlo to ASO. Podobno w ASO tez maja probklem z wyjmowaniem tego czujnika przy wymianie lozyska i nie zawsze daja rade, ale czasami jakos sobie radza... jednakze to glowny powod nie nie ma na necie uzywek.. bo sie nie wyjmuja.

Koszt czujnika w ASO 324PLN :(
Widzialem cos na ruskich stronach za 65EUR ale juz nie ryzykowalem.
Ogolnie koszty: lozysko 220, wymiana 100, czujnik 324 wiec total 644 PLN :(
cena pewnie jak w ASO.

A wczoraj odebralem czujnik i dzis jade go zamontowac mam nadzieje ze lampki zgasna bo aktualnie z calego ukladu hamulcowego dziala mi tylko hamowanie, brak trakcji, abs, asr itd...
Początkujący

Od: 7 sie 2014, 10:43
Auto: Mazda 6 GJ 2016, 2.5 benzyna