Witam, zapaliła mi się kontrolka od układu kierowniczego, jednocześnie wyłączyło się wspomaganie kierownicy, tzn. w momencie gdy samochód stoi potrzeba siły Herkulesa, aby ruszyć kierownicą, kiedy się jedzie jest możliwość skręcania (siła Pudziana). Byłem w ASO Mazdy w Bydgoszczy i powiedzieli, że wystąpił błąd w przekładni kierownicy. Ich sugestią jest, aby wymienić całą przekładnię. Tutaj następuje moje pytanie, czy znacie jakikolwiek serwis/ mechanika, który podejmie się konkretnego sprawdzenia co się zniszczyło. Oczywiście zależy mi na tym, aby nie kupować całej przekładni tylko konkretną zniszczoną część lub zregenerować jeśli się da.
Pozdrawiam
PAS – Wspomaganie kierownicy – Wyłączenie się całego systemu.
Strona 1 z 1
Pierwsze co musisz zrobić, to odczytać kody błędów DTC.
Niestety poszczególne części przekładni nie są dostępne. Oddzielnie można dostać tylko komputer i całą przekładnię – obydwa elementy w słonych cenach. Pozostaje więc jedynie regeneracja lub złożenie jednej z dwóch/kilku.
Niestety poszczególne części przekładni nie są dostępne. Oddzielnie można dostać tylko komputer i całą przekładnię – obydwa elementy w słonych cenach. Pozostaje więc jedynie regeneracja lub złożenie jednej z dwóch/kilku.
the right man in the wrong place...
Proszę o poprawne nazwanie tematu zgodnie z regulaminem
.

moze to jest problem ze psujacym sie wspomaganiem, ktore sie wylaczylo?
przeciez byly juz podobne przypadki...
1. tak jak napisal Paweł... bledy... a dokladniej ich kody poprasze
2. zresetowac PAS gdyz przewaznie traci on kontakt z autem na chwilke... a u kolegi wylaczylo na stale
przeciez byly juz podobne przypadki...

1. tak jak napisal Paweł... bledy... a dokladniej ich kody poprasze
2. zresetowac PAS gdyz przewaznie traci on kontakt z autem na chwilke... a u kolegi wylaczylo na stale
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Nie wiem tego...
kodów błędów mi nawet nie podali... Ale z tego co zdążyłem podzwonić po Polsce to tych przekładni z takim problemem raczej nie regenerują. Znalazłem gościa w W-wie, który ma taką przekładnię, pasującą do tego modelu za 1500zł. Chyba się na nią zdecyduję, chyba, że są inne sugestie, ale rozumiem, że bez tych kodów błędów to ciężko.
- Od: 10 paź 2012, 18:52
- Auto: Mazda 6, 2008, diesel, FL
drygi napisał(a):kodów błędów mi nawet nie podali...
to sie zapytaj...
jezeli to sensor w kolumnie kierowniczej to wymienisz dobra czesc na uzywke...

Arkana , Captur , Mii
Jako że w ASO zawołali ode mnie 7000 zł. zdecydowałem się na mechanika (pozdrawiam) z pod Bydgoszczy (Osielsko). Okazało się, że przekładnia jest ok, a problemem był brak prądu w przekładni. Rozwiązaniem okazało się wyczyszczenie styków, które dają prąd przekładni. Koszt- 250zł zamiast 7000.
P.S.
Pan mechanik z ASO po zrobieniu wielkich oczu nie mógł uwierzyć w swoją indolencję.
P.S.
Pan mechanik z ASO po zrobieniu wielkich oczu nie mógł uwierzyć w swoją indolencję.
- Od: 10 paź 2012, 18:52
- Auto: Mazda 6, 2008, diesel, FL
Dobrze, że się udało...
Dopytam tylko, czy trafiłeś do tego mechanika w Osielsku, który kiedyś był bodaj autoryzowanym serwisem Mazdy? Siedzę właśnie w ASO w Bydgoszczy i dowiedziałem się, że czeka mnie wymiana wahacza, bo zapiekła się śruba i bez wymiany całego tylnego wahacza nie sa w stanie ustawić geometrii....
Więc szukam kogoś, komu będzie się bardziej "chciało'.....
Dopytam tylko, czy trafiłeś do tego mechanika w Osielsku, który kiedyś był bodaj autoryzowanym serwisem Mazdy? Siedzę właśnie w ASO w Bydgoszczy i dowiedziałem się, że czeka mnie wymiana wahacza, bo zapiekła się śruba i bez wymiany całego tylnego wahacza nie sa w stanie ustawić geometrii....
Więc szukam kogoś, komu będzie się bardziej "chciało'.....
- Od: 8 lis 2010, 00:21
- Auto: Mazda 6 Kombi Sport 2.2 MZR-CD
Strona 1 z 1