Świecące kontrolki Trakcji (DSC, TCS) i ABS – Różne zagadnienia.

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez popiel2008 » 30 mar 2014, 20:18

haha dziwne dziwne
wlasnie jestem w trakcie sprawdzania wiazki przewodow ale czarno to widze jako ze, ktos juz wpadl na ten pomysl wczesniej.
widzac te pourywane zatrzaski od plastikow i opaski na kablach to moge Tobie powiedziec ze raczej serwis tego nie sprawdzal <płacze>
Początkujący
 
Od: 30 mar 2014, 14:42
Posty: 13 (0/1)
Auto: Mazda 6 GH 2.0 diesel 2008rok

Postprzez Wojtek » 30 mar 2014, 20:30

ten błąd podają zegary...
Skoda Rapid Obrazek , Mii FR-line 1.0 Obrazek
byly: Mazda 323 BG, Tribute, M6 GG, M5 CR i M2 DE, SEAT Mii SE 1.0, Seat Toledo NH S 1.2
Avatar użytkownika
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Forum
 
Od: 21 gru 2013, 12:44
Posty: 17329 (116/432)
Skąd: UK
Auto: Rapid 1.2 SE-L 110KM
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Janusz626 » 30 mar 2014, 20:40

Popiel, możesz jaśniej?;)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 11 wrz 2007, 15:14
Posty: 1874 (52/17)
Skąd: PTR
Auto: Mazda 6 2.0 Sky-G 2017 SkyPassion

Postprzez popiel2008 » 30 mar 2014, 20:41

tak wiem tylko ze madzia byla z lewej strony lekko bita bita a wlasnie wszystkie kable ida no i puszka z bezpiecznikami jest tak wiec zaczalem sprawdzac wlasnie tam
Mam nadzieje ze to jakas zwara do masy albo cos. Pierwszy pomysl to byl przycisk DSC on/off ale to juz sprawdzilem i jest ok ...
Wiesz zdaje sobie sprawe ze p to nie bedzie takie latwe ja juz ja kupilem z tym problemem plus tryb awaryjny i DPF zapchany
ogulnie to swierzb taki ze szkoda gadac
Początkujący
 
Od: 30 mar 2014, 14:42
Posty: 13 (0/1)
Auto: Mazda 6 GH 2.0 diesel 2008rok

Postprzez Wojtek » 30 mar 2014, 20:46

słuchaj... dopisz skąd jesteś, bo moiże ktoś jest w pobliżu z dobrym sprzętem i poprawnie odczyta kody błędów...
Podejrzewam, że czegoś Twój skaner (program) nie widzi...
Skoda Rapid Obrazek , Mii FR-line 1.0 Obrazek
byly: Mazda 323 BG, Tribute, M6 GG, M5 CR i M2 DE, SEAT Mii SE 1.0, Seat Toledo NH S 1.2
Avatar użytkownika
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Forum
 
Od: 21 gru 2013, 12:44
Posty: 17329 (116/432)
Skąd: UK
Auto: Rapid 1.2 SE-L 110KM
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez popiel2008 » 30 mar 2014, 20:46

OK Panowie mam blad U0214 powodujacy zapalanie sie lampek DSC off i TSC autko z poslizgam. Auto kupilem juz z tym bledem bylem u kilku mechanikow kazdy rece rozklada. Auto bylo bite z lewej strony tam gdzie puszka z bezpiecznikami. Jeszcze moge wspomniec ze ABS dziala poprawnie...

Dopisano 30 mar 2014, 21:49:

Wojtek napisał(a):słuchaj... dopisz skąd jesteś, bo moiże ktoś jest w pobliżu z dobrym sprzętem i poprawnie odczyta kody błędów...
Podejrzewam, że czegoś Twój skaner (program) nie widzi...

Hej mieszkam w UK dokladnie CHESTER i okolice
blad byl sprawdzany na kilku systemach i ciagle ten sam problem...
Początkujący
 
Od: 30 mar 2014, 14:42
Posty: 13 (0/1)
Auto: Mazda 6 GH 2.0 diesel 2008rok

Postprzez Wojtek » 30 mar 2014, 21:23

popiel2008 napisał(a):blad byl sprawdzany na kilku systemach i ciagle ten sam problem...

w ASO Mazda również?
Skoda Rapid Obrazek , Mii FR-line 1.0 Obrazek
byly: Mazda 323 BG, Tribute, M6 GG, M5 CR i M2 DE, SEAT Mii SE 1.0, Seat Toledo NH S 1.2
Avatar użytkownika
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Forum
 
Od: 21 gru 2013, 12:44
Posty: 17329 (116/432)
Skąd: UK
Auto: Rapid 1.2 SE-L 110KM
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez popiel2008 » 30 mar 2014, 21:31

no nie tam akurat jeszcze nie bylem :D
ale bylem w lokalnych warsztatach i wszyscy ten sam blad pokazuja do ASO nie che jechac bo mam juz troszke nagrzebane w ECU bo DPF mialem usuniety i boje sie ze oni mi cos jeszcze bardziej pomieszaja :D
wszyscy wiemy jacy oni sa 'co ksiazka mowi tak musi byc'
Początkujący
 
Od: 30 mar 2014, 14:42
Posty: 13 (0/1)
Auto: Mazda 6 GH 2.0 diesel 2008rok

Postprzez banas » 9 kwi 2014, 11:46

Witam

Mam podobny problem do kolegów.
Mianowicie zaświeciły mi się trzy kontrolki na raz.
ABS, DSC i ta antypoślizgowa z samochodzikiem.
Podłączyłem pod kompa i wykrył mi błąd U0121 brak komunikacji z modułem sterowania układem ABS.
Oczywiście go wykasowałem ale kontrolki dalej się świecę. ABS-u też nie mam.
Dodam, że płyn i bezpieczniki sprawdzone i są ok.
Stąd moje pytanie co to może być?
Sterownik? Pompa? Bo jeszcze sprawdze kostke, może poszła.

Proszę o jakieś rady.

Dzięki i pzdr
banas
Obrazek
Początkujący
 
Od: 28 kwi 2012, 20:33
Posty: 21 (1/0)
Skąd: Piotrków Trybunalski
Auto: Mazda 6 LF 2004 rok 2.0 16V + LPG stag 300 premium

Postprzez popiel2008 » 9 kwi 2014, 23:03

ja bym sprawdzil masy tak na poczatek
pozdrawiam
Początkujący
 
Od: 30 mar 2014, 14:42
Posty: 13 (0/1)
Auto: Mazda 6 GH 2.0 diesel 2008rok

Postprzez banas » 11 kwi 2014, 20:43

masy i kostka sprawdzona.
Czy mógł paść sam sterownik?
Obrazek
Początkujący
 
Od: 28 kwi 2012, 20:33
Posty: 21 (1/0)
Skąd: Piotrków Trybunalski
Auto: Mazda 6 LF 2004 rok 2.0 16V + LPG stag 300 premium

Postprzez Wojtek » 11 kwi 2014, 20:57

banas napisał(a):błąd U0121 brak komunikacji z modułem sterowania układem ABS.

Odłącz aku. Następnie odłącz kostkę od modułu ABS i sprawdź jeszcze raz kable na przerwę...
Ewidentnie system zgłasza problem komunikacji...
I nie skasujesz błędu skoro uszkodzenie nadal występuje...
Skoda Rapid Obrazek , Mii FR-line 1.0 Obrazek
byly: Mazda 323 BG, Tribute, M6 GG, M5 CR i M2 DE, SEAT Mii SE 1.0, Seat Toledo NH S 1.2
Avatar użytkownika
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Forum
 
Od: 21 gru 2013, 12:44
Posty: 17329 (116/432)
Skąd: UK
Auto: Rapid 1.2 SE-L 110KM
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez banas » 11 kwi 2014, 21:20

było tak dzisiaj zrobione i nic :(
A na sam sterownik mi to nie wygląda.

I błąd był skasowany przez program na lapku.
No ale teraz nie sprawdzałem bo może od nowa się wyświetla.
Obrazek
Początkujący
 
Od: 28 kwi 2012, 20:33
Posty: 21 (1/0)
Skąd: Piotrków Trybunalski
Auto: Mazda 6 LF 2004 rok 2.0 16V + LPG stag 300 premium

Postprzez muniekwawa » 21 kwi 2014, 19:42

Witam panowie mialem podobny problem z tymi kontrolkami.Do tego od czasu do czasu auto mi delikatnie szarpalo-kopal abs.Wszystko sie zaczelo okolo miesiac po wymianie lozysk w przednich kolach.Zawiozlem madzie do magika i sie okazalo,ze jakims cudem pierscien od abs ktory jest na lozysku nie obracal sie i to powodowalo cale zamieszanie.Zamontowane nowe lozysko i kontrolki same zgasly plus znow mam ABS :)
Sprawdzcie moze u was tez podobna sprawa jest.Pozdro. :D
Forumowicz
 
Od: 23 cze 2011, 20:09
Posty: 31
Skąd: warszawa/uk
Auto: MAZDA 6 GH 2009 2.0 benzyna

Postprzez banas » 21 kwi 2014, 22:22

muniekwawa ale wszystkie trzy Ci się świeciły kontrolki?
Te od ABS, DSC i z tym samochodzikiem??
Bo jak tak to może u mnie to samo jest.
Będę szukał:–)
Obrazek
Początkujący
 
Od: 28 kwi 2012, 20:33
Posty: 21 (1/0)
Skąd: Piotrków Trybunalski
Auto: Mazda 6 LF 2004 rok 2.0 16V + LPG stag 300 premium

Postprzez muniekwawa » 22 kwi 2014, 21:05

Dokladnie tak-swiecily sie te trzy kontrolki.
Forumowicz
 
Od: 23 cze 2011, 20:09
Posty: 31
Skąd: warszawa/uk
Auto: MAZDA 6 GH 2009 2.0 benzyna

Postprzez mih_kaz » 7 sie 2014, 10:04

muniekwawa napisał(a):Witam panowie mialem podobny problem z tymi kontrolkami.Do tego od czasu do czasu auto mi delikatnie szarpalo-kopal abs.Wszystko sie zaczelo okolo miesiac po wymianie lozysk w przednich kolach.Zawiozlem madzie do magika i sie okazalo,ze jakims cudem pierscien od abs ktory jest na lozysku nie obracal sie i to powodowalo cale zamieszanie.Zamontowane nowe lozysko i kontrolki same zgasly plus znow mam ABS :)
Sprawdzcie moze u was tez podobna sprawa jest.Pozdro. :D



Ja wiem ze mam do wymiany lewe przednie lozysko.
Magik w warsztacie na podniesionym aucie zauwazyl jakis tam mikro luz kola, powiedzial ze lozysko do wymiany, ze sie nie pali ale warto zrobic. Dodam ze nic nie huczy itd.

U mnie sytuacja wygladala tak, ze po odpaleniu silnika na poczatku mrygala kontrolka cisnienia a potem zaczyna sie palic ciagle. Natomiast dzis doszly jeszcze kolejne zolte lampki (abs, poslisg itd wszystko od systemow hamowania). Dodam ze znikaja jak sie zgasi auto i czasami wystepuja po 5min jazdy a czasami po 30... co robic?
Początkujący
 
Od: 7 sie 2014, 09:43
Posty: 15 (4/0)
Auto: Mazda 6 GJ 2016, 2.5 benzyna

Postprzez Wojtek » 7 sie 2014, 11:34

odczytać błędy... :)
Skoda Rapid Obrazek , Mii FR-line 1.0 Obrazek
byly: Mazda 323 BG, Tribute, M6 GG, M5 CR i M2 DE, SEAT Mii SE 1.0, Seat Toledo NH S 1.2
Avatar użytkownika
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Forum
 
Od: 21 gru 2013, 12:44
Posty: 17329 (116/432)
Skąd: UK
Auto: Rapid 1.2 SE-L 110KM
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez CudownyBocianek » 7 sie 2014, 22:46

mih_kaz napisał(a):U mnie sytuacja wygladala tak, ze po odpaleniu silnika na poczatku mrygala kontrolka cisnienia a potem zaczyna sie palic ciagle. Natomiast dzis doszly jeszcze kolejne zolte lampki (abs, poslisg itd wszystko od systemow hamowania). Dodam ze znikaja jak sie zgasi auto i czasami wystepuja po 5min jazdy a czasami po 30... co robic?


A może to nie ABS i łożysko tylko "podkładki i smok" i konsekwencje tego duetu? :>
Jak nie ma polskich znaków to sorry ale pisze ze srajtfona Szajsunga... Amen
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 15 kwi 2013, 21:29
Posty: 314 (0/8)
Auto: Mazda 6 GH Kombi R2AA 2009 rok, Mazda 3 BK Hatchback Y6 2007 rok

Postprzez mih_kaz » 8 sie 2014, 05:39

To benzynka.
wiec tutaj chyba nie ma smoka. .
Początkujący
 
Od: 7 sie 2014, 09:43
Posty: 15 (4/0)
Auto: Mazda 6 GJ 2016, 2.5 benzyna

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6