Dobor lancuchow na zime.
Panowie,
Mam Mazdę 6 z 2009 roku, GH, diesel 140 KM. Mam do niej 17 calowe felgi. W oryginale przypisane sa opony 215/50 R17. Czy można zakupić/zastosować inne opony o rozmiarze 17 cali? co toleruje mazda? pytam, gdyż szukam letnich opon, używanych i jest bardzo mały wybór w tym wymiarze. Czy mozna zmienic na 225/50 R17? prosze o fachową poradę. pozdrawiam, maciek
Mam Mazdę 6 z 2009 roku, GH, diesel 140 KM. Mam do niej 17 calowe felgi. W oryginale przypisane sa opony 215/50 R17. Czy można zakupić/zastosować inne opony o rozmiarze 17 cali? co toleruje mazda? pytam, gdyż szukam letnich opon, używanych i jest bardzo mały wybór w tym wymiarze. Czy mozna zmienic na 225/50 R17? prosze o fachową poradę. pozdrawiam, maciek
- Od: 10 kwi 2013, 20:08
- Auto: Mazda 6, 2009 rok, GH
Mazda 3, 2004 rok
Łącze z odpowiednim tematem, proszę nie zakładać dwóch takich samych tematów. Ten drugi leci do kosza. Marian
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
kandy82 napisał(a):Panowie,
W instrukcji masz opisane jakie rozmiary opon toleruje:) M6

Gerwazy22 napisał(a):Witam czy któs posiada na swojej M6 felgi od rx-8
jest
poszukaj w dziale Mazdy kolegi: tomas7
A tak w temacie...
Ogólnie bardzo podobają mi się oryginalne alufelgi z którymi oferowana jest Magdalena te 17" wzór 121 9965-30-7070 (wiem rzecz gustu), ale jakoś bardzo mnie ciągnie aby zakupić na przyszły sezon alufelgi 18 calowe.
Z rzadka poruszam się po mieście samochodem, bardziej jest on przeznaczony w dalsze trasy i wypady weekendowe poza miasto więc o stan dróg i co za tym idzie późniejszego stanu mojego zawieszenia martwię się mniej.
Problem w tym, iż we wszystkich broszurach występuje zapis "nie stosować do pojazdów o numerze VIN < 210.840 wyposażonych fabrycznie w koła 16" i 17". Spotkał się ktoś z odpowiedzią dlaczego? Przyznam, że do ASO z tym pytaniem jeszcze nie dzwoniłem.
No i suma summarum natknąłem się na http://www.fox.rzeszow.pl/FELGA-ALUMINI ... 506,252690).aspx ; biorąc pod uwagę fakt że nowa i oryginalna cena chyba jest rewelacyjna. Choć alufelga chyba przeznaczona do RX7 (ale to chyba bez różnicy)?
Ogólnie bardzo podobają mi się oryginalne alufelgi z którymi oferowana jest Magdalena te 17" wzór 121 9965-30-7070 (wiem rzecz gustu), ale jakoś bardzo mnie ciągnie aby zakupić na przyszły sezon alufelgi 18 calowe.
Z rzadka poruszam się po mieście samochodem, bardziej jest on przeznaczony w dalsze trasy i wypady weekendowe poza miasto więc o stan dróg i co za tym idzie późniejszego stanu mojego zawieszenia martwię się mniej.
Problem w tym, iż we wszystkich broszurach występuje zapis "nie stosować do pojazdów o numerze VIN < 210.840 wyposażonych fabrycznie w koła 16" i 17". Spotkał się ktoś z odpowiedzią dlaczego? Przyznam, że do ASO z tym pytaniem jeszcze nie dzwoniłem.
No i suma summarum natknąłem się na http://www.fox.rzeszow.pl/FELGA-ALUMINI ... 506,252690).aspx ; biorąc pod uwagę fakt że nowa i oryginalna cena chyba jest rewelacyjna. Choć alufelga chyba przeznaczona do RX7 (ale to chyba bez różnicy)?
- Od: 25 mar 2013, 00:51
- Auto: Mazda6 GH L8 2008
viewtopic.php?f=5&t=158864
Te felgi być może uda Ci się wyrwać jeszcze taniej. Na początku roku były w promocji w ASO w cenie ok 660 zł za komplet. Być może ktoś jeszcze ma do odsprzedania.
Popytaj jeszcze na innym forum...
Te felgi być może uda Ci się wyrwać jeszcze taniej. Na początku roku były w promocji w ASO w cenie ok 660 zł za komplet. Być może ktoś jeszcze ma do odsprzedania.
Popytaj jeszcze na innym forum...
Felgi kupilem ....16 cali.... stalowe ... na zime... i teraz zostalo jeszcze kupic opony... na zime
...
Drapie sie po jajach od kilku dni....
195/60 R16
195/55 R16
205/60 R16
Ktory rozmiar zalecacie...
Na ktorych bedzie zaklamanie predkosci najwieksze a na ktorych najmniejsze..?
Pozdro600
Drapie sie po jajach od kilku dni....
195/60 R16
195/55 R16
205/60 R16
Ktory rozmiar zalecacie...
Pozdro600
Dyzioo
dyzioo napisał(a):i teraz zostalo jeszcze kupic opony
w watku FAQ dzialu masz (na koncu pierwszego postu) rozmiary opon i ... kalkulator rozmiarow...
sam sobie mozesz sprawdzic przeklamanie
viewtopic.php?f=124&t=113799
Znaleźć nie znalazłem we wcześniejszych postach wiec może się przyda.
W sumie fajny przelicznik...
http://www.tacomaworld.com/forum/tireca ... -215-50r17
W sumie fajny przelicznik...
http://www.tacomaworld.com/forum/tireca ... -215-50r17
- Od: 25 mar 2013, 00:51
- Auto: Mazda6 GH L8 2008
mam takie pytanie mam zamiar kupic felgi stalowe i opony NA ZIME do mojej mazdy 6 2009 sport tylko niewiem jaki rozmiar wybrac doradzaja mi zeby opony byly jak najciensze ale niewiem moze ktos doradzi na forum dodam ze teraz mam 17 225 orginalne ale na zime jak bym takie zażucił to bym chyba nadkola oberwał no i chodzi troszki o oszczednosc diengów 
Powiem szczerze ze jezeli chodzi o te sprawy to wogóle sie nie orjentuje dlatego prosze o pomoc
myślałem o tych
http://allegro.pl/felgi-stalowe-16-mazd ... 08904.html
http://allegro.pl/debica-opona-zimowa-2 ... 38023.html
Powiem szczerze ze jezeli chodzi o te sprawy to wogóle sie nie orjentuje dlatego prosze o pomoc
myślałem o tych

-
vrob3l
Przestań słuchać tych "doradzaczy" . Gadają bzdury. Kup opony o takiej szerokości jaką zaleca producent samochodu czyli Mazda. 90% zimy (albo i więcej) przejeżdżasz na suchym lub tylko mokrym asfalcie więc żeby trakcja była dobra i samochód dobrze hamował musi być odpowiednia szerokość opon.vrob3l napisał(a):doradzaja mi zeby opony byly jak najciensze
- Od: 26 sie 2012, 21:22
- Auto: Aurora Blue
Witam, mam pytanie czy ktoś zakładał w maździe 6 opony o wysokości 55 na felgi 17 calowe? Obawiam się czy przy skręcaniu nie będą obcierały o nadkola? I jeszcze jedno pytanko mianowicie czy prawdą jest że opony o szerokości 225 zarzucają kamieniami na karoserię?
-
menolek
A dlaczego akurat 225?menolek napisał(a):czy prawdą jest że opony o szerokości 225 zarzucają kamieniami na karoserię?
Nie o to mi chodziło. Nie wiem dlaczego akurat 225 miałoby rzucać kamieniami a np. 215 nie. Poza tym u mnie nic na karoserie nie rzuca kamieniami a mam własnie 225
acha, własnie o to mi chodziło, czy ktoś taka szerokość ma u siebie. A jeśli o kamienie chodzi to właśnie dlatego że te 225 bliżej krawędzi karoserii bedą i mogły by te kamienie poza nadkole zarzucać
Dopisano 22 sie 2013, 18:52:
A Ty Sebal jaka masz wysokość na 17? może 55 właśnie?
Dopisano 22 sie 2013, 18:52:
A Ty Sebal jaka masz wysokość na 17? może 55 właśnie?
-
menolek