Panowie, sam w tym samym momencie mocno ćwiczyłem temat i mam parę ciekawostek
1) ASO mazda BMG Gdańsk i instrukcja: "na 17" i 18" cali nie można montować łańcuchów" tylko autosocks, ale tak jak pisał piecia_30 w Austrii to nie jest coś co Policaje uznają za łańcuch
2) Pewag: ostrzeżenie że wg. ASO i ich doświadczeń żadne łańcuchy nie wejdą na 17' w M6 GH
3) firmy sprzedające łańcuchy – zero pojęcia o problemach jak w pkt 1 i 2 – byle coś sprzedać, a jak ja mówiłem czy są pewni że wejdą bo słyszałem że mogą być z tym problemy, to po oględzinach kiwali głowami i mówili że jak tak to tylko "spikes-spidery" czyli 1500zł! – innymi słowy naciągacze – M A S A K R A
Kupiłem więc (między innymi po przeczytaniu Waszych postów) Pewag SMX 73 (370zł – AutoCaros Gdańsk) i stwierdziłem że przymierzę, a jak będzie mało miejsca to najwyżej na allegro za 300zł sprzedam i tyle.
W miedzy czasie zajrzałem jeszcze do Salonu obejrzeć dokładnie i porównać ilość miejsca w nadkolach innej 6-ki z oryginalnymi 17" i

faktycznie, na oryginalnych 17" jest bardzo mało miejsca ! właściwie 2x mniej niż przy moich 17".
Ja mam nie oryginalne alu tylko Alcara DOTZ Shuriken.
Pomyślałem, że nie rozmiar (215/50 R17) ma tu zasadnicze znaczenie, a ET, czyli odsadzenie felgi od piasty.
Przypomniało mi się, że pierwsze 17' które błędnie sprzedano mi do mojej M6 (bo taki wzór podobał mi się najbardziej) to AEZ Wave, które miały ET 40 i wystawały lekko za nadkola. Musiałem zmienić na DOTZ Shuriken, które mają ET 48!
Idąc dalej tym tropem zapytałem Pana w salonie jakie ET mają oryginalne
Pan w salonie BMG oczywiście nie wiedział jakie, ale wnioskuję że około 55, bo dużo bardziej siedzą w nadkolu a i odległość od barku opony do elementów zawieszenia i czujników ABS/ESP jest znacznie mniejsza.
Podsumowując, dla montażu łańcuchów na koło 215/50 R17 w Mazdzie 6GH (lifting 2010) nie rozmiar samego koła ma znaczenie a ET felgi. Jeśli ktoś ma oryginalne felgi z dużą wartością ET, może być problem. Ja na nieoryginalnych Shurikenach z ET 48 bez problemu założyłem łańcuchy Pewag Sportmatik (SMX 73) i przetestowałem w jeździe (szybko, wolno, mocno skręcone koła, przód/tył itp.) po śniegu i nie widzę problemów – jest jeszcze zapas miejsca.
Mam nadzieję, że przyda się ten mój przydługi wywód innym forumowiczom