Czujniki cisnienia w kołach – pytania, problemy

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez MrScary » 5 lis 2011, 19:56

Jestem po kolejnej wizycie w serwisie i nic. Podmieniali juz centralke i zegary i dalej to samo. Sugerowalem im wymiane czujnikow, ale spece z Mazdy Poland twierdza, ze blad komunikacji kontrolki z centrala nie wynika z zepsutych czujnikow. Sprawdzali rowniez przejcie na kablach w wiazce i tez wszystko ok. Czujnikow nie wymieniali.
Kochani, mam zamiar kupic czujniki i zalozyc teraz do zimowych felg. Czy jak kupie wygladajace identycznie jak z logo mazdy, ale beda to czujniki siemensa z czestotliwoscia 433 MHz to wszystko bedzie ok? Czy mozna takie czujniki zakladac do nieorginalnych felg??? Mam felgi z zimowkami Enzo V.

Pozdr
M
Początkujący

Od: 16 mar 2010, 00:26
Auto: Mazda 6 GH

Postprzez Wojtek » 6 lis 2011, 01:38

MrScary napisał(a):Czy jak kupie wygladajace identycznie jak z logo mazdy, ale beda to czujniki siemensa z czestotliwoscia 433 MHz to wszystko bedzie ok? Czy mozna takie czujniki zakladac do nieorginalnych felg??? Mam felgi z zimowkami Enzo V.

napisze tak...
po pierwsze to ASO ma obowiazek wymiany czujnikow na poprawiona wersje... kolega glowasiek mial taka wymiane wszystkich czujnikow. Zwlaszcza, ze juz wszystko u ciebie powymieniali...
ile razy juz byles u nich z tym problemem?

jak nie pomoze Twoje zadanie zalatwienia tej sprawy, to tylko Mazda Motor Polska ze skarga na ASO...
moze Twojego problemu nie ma w systemie? tez znamy takie przypadki... MM Polska powinna rozpoczac badanie sprawy z ASO tzn. ile razy byles z ta usterka i co ASO zrobilo aby to zalatwic... czasem to pomaga ;)

ps. MrScary, prosze nie powielaj swoich watkow/postow wszedzie... nie pomoze to w 100%, a tylko zaszkodzi...

ps.2 poczekaj na odpowiedz... daj ludziom czas zapoznac sie z pytaniem. jestem pewien, ze jezeli ktos zna odpowiedz, to ja napisze...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Adamczyk » 11 lis 2011, 13:33

Witam!!!
Wiele tematów na forum opisuje rozmiary felg do Madzi, natomiast nie znalazłem odpowiedzi nigdzie na moje pytanie.
Czy na każde felgi, oryginalne, nieoryginalne, stalowe, aluminiowe da się zamontować czujniki?
Jeżeli ktoś już przerabiał ten temat to proszę o info :)
Ewentualnie proszę o nazwę felgi jaka ktoś już kupił i zamontował. Chodzi mi o 16 cali.
Bo już szukam od dwóch tygodni i jakoś nie mogę się zdecydować, nie wiem tez do końca czy wsio zapasuje czy nie.

P.S Jestem tez chętny na ewentualna zamianę. Mam 18-tki oryginalne, chętnie zamienię na oryginalne 16-tki. Mowa o samych felgach bez czujników i bez opon.

Pozdrawiam wszystkich :D

edit:

Koledzy pomocy
Naprawdę nikt nie przerabiał tego tematu???
Początkujący

Od: 11 lis 2011, 12:50
Auto: Mazda 6 Kombi
2.2 SkyActiv
2016

Postprzez Wojtek » 12 lis 2011, 11:04

Adamczyk napisał(a):Koledzy pomocy :D :D
Naprawdę nikt nie przerabiał tego tematu???

na oryginalne mazdowskie felgi, to slyszalem, ze tak...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Gumal » 19 lis 2011, 23:55

Hi,
ja miałem na 16 6j et 50 ale nie działały. Ale to nie iwna felg. A teraz szukam kogoś kto sie zna na rozebraniu deski rozdzielczej M6 2008 i zgasi na wieki cholerna kontrolkę od ciśnienia opon. Tematu nie potrafi załatwić nikt tj zgasić ją albo skomunikować z czujnikami. Nikt tj i Czach i Carclinic itd. Jakaś masakra. Auto lata super ale ta cholerna kontrolka. Przeprofesjonalne firmy typu salon mazda itp zalecają mi rozebrać deche i zakleic czujke albo ja wymontować (sami nie wiedza czy sie da <glupek2> ...szalenstwo). Help please...pozdro serdeczne
Gumal

Postprzez chmooreck » 20 lis 2011, 00:08

Jaksa gdzieś wspominał ( ile dobrze kojarzę), że można wyłączyć TPMS. Najlepiej poślij mu PW.
Forumowicz

Od: 17 maja 2008, 18:37
Auto: M3 BP '19 2.0 180KM
M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez misiektoja » 8 gru 2011, 18:09

Dzisiaj wymienialem sobie opony letnie na zimowe i co sie dowiedzialem ? Otoz nie mam czujnikow cisnienia (TPMS). Zwykle wentyle. Panowie wulkanizatorzy cos mowili, ze moze Mazda robi to w jakis dziwny sposob, dlatego zrobilem test i spuscilem cisnienie w jednym kole do 0,2 atmosfery – nic sie nie zapalilo. Potem zauwazylem, ze jak sie wlaczy zaplon to podczas diagnostyki nie zapala sie w ogole ta kontrolka. Czyli czujnikow nie mam. Fajnie sie tak dowiedziec po kilku miesiacach jazdy, ze jednak sie czegos nie ma :) Wydawalo mi sie, ze w wersji Sport z 18-calowymi felgami powinny byc czujniki cisnienia (wersja po FL), tym bardziej, ze bylem zapewniany o tym przez opiekuna z salonu. Czyzby moj kochany salon i serwis zrobil mnie w konia ? Czy ktos posiadajacy auto w wersji po FL moze potwierdzic, ze ma fabrycznie czujniki cisnienia ? Opiekun z salonu powiedzial, ze mozliwe, ze w wersji po FL wycofali sie z czujnikow, ale nie byl pewny, ma sprawdzic i oddzwonic. Jak to wyglada u Was ?

Pozdr,

misiek_to_ja
Ostatnio edytowano 8 gru 2011, 22:28 przez misiektoja, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 13 kwi 2011, 02:06
Auto: Infiniti Q50S 3.5L V6 364KM Hybrid AWD

Postprzez Marianek » 8 gru 2011, 18:48

Ze są czujniki widać na wentylu, teraz za ciemno ale jutro zrobię foto jak to wygląda.
pozdrawiam
Marian
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez misiektoja » 8 gru 2011, 18:57

A jaka wersje wyposazenia masz ? Excl+ czy Sport i ilu calowe kola masz ? Doplacales cos za te czujniki czy byly juz w wyposazeniu ? Ciekawe jest to, ze te czujniki cisnienia kol nie sa wymienione w zadnej oficjalnej liscie wyposazenia do Mazdy 6 (przy CX-7 jest odpowiednia pozycja). Jedynie jest wzmianka o tym w katalogu akcesoriow, ze jak ktos ma 17-calowe kola to przy zmianie na 18-cali do montazu wymagane sa dodatkowo zawory/czujniki systemu TPMS. To by swiadczylo, ze 18-stki powinny miec te czujniki, zatem czemu ja nie mam ? O co tu chodzi, bo juz zglupialem ?

UPDATE: Swoja droga maja chyba niezly balagan, tak z ciekawosci podzwonilem do roznych salonow i zdecydowana wiekszosc twierdzi, ze w wersji Sport z 18-calowymi felgami sa czujniki, jeden salon stwierdzil, ze nie ma w ogole czujnikow TPMS do Mazdy 6 w ofercie (!!!), a drugi, ze nie sa czescia zadnego wyposazenia.

UPDATE2: Wlasnie dzwonil do mnie czlowiek z salonu Boltowicz i powiedzial, ze sprawdzil gdzies tam "u gory" (pewnie MMP) i czujniki na bank sa w wersji Sport z 18-calowymi obreczami.
Forumowicz

Postprzez maciek.wilczak » 9 gru 2011, 00:46

Wygląda na to że salon rzeczywiście zrobił Cie w konia. Albo bardziej w fabryce się walnęli.
W sporcie z kołami 18stkami, nawet po facelifcie są czujniki TPMS.
Zresztą jaki to ma sens, że w wersji przed faceliftem były, a teraz się zmyły ? Z czasem raczej dodają, a nie zabierają.
Sam odbierałem auto z tym wyposażeniem kilka miesięcy temu (salon w Wawie) i mam na pewno czujniki (raz się aktywowały).
Za czujniki nic nie dopłacałem, po prostu jak masz 18stki to masz też czujniki.
Na fakturze nie było osobnej pozycji TPMS, chociaż pozostałe dodatki skrupulatnie były wyliczone.
A więc biegnij do salonu, żeby Ci do zamontowali, a jak nadal będą sobie lecieć w kulki to do TVN Turbo się zgłoś, oni chętnie łykają takie tematy i ostro ich przemaglują hahaha
Forumowicz

Od: 2 sty 2011, 21:45
Auto: Mazda 6 2,2D 180KM

Postprzez LordSeir » 9 gru 2011, 01:01

Wojtek napisał(a):
glowasiek napisał(a):moze bylo skorodowane od wewnatrz – widze ze koledze LordSeir odpadl dokladnie ten sam element.

czyli nie pozostaje nic innego jak jechac do ASO i zarzadac zdjecia tych "nakretek" i sprawdzenie jak wygladaja od spodu...

Dokładnie tak mi już drugi raz tak się zrobiło. Koroduje i odpada bez żadnej ingerencji osób 3cich.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 lut 2010, 00:34
Auto: Mazda 6 GH, MZR-CD 2.2 Sport

Postprzez glowasiek » 9 gru 2011, 09:21

dokladnie jak maciek mowi, czujniki byly przy wersjach SPORT przed liftem wiec i teraz na pewno sa...

LordSeir napisał(a):Dokładnie tak mi już drugi raz tak się zrobiło. Koroduje i odpada bez żadnej ingerencji osób 3cich.

Mi wymienili wszystkie 4 na nowe i od tamtego czasu nie myje felg zadnymi chemikaliami i musze powiedziedziec ze wygladaja jak nowe :) Staram sie dostosowac do porad ASO i jak narazie dziala :)
Swoja droga te czujniki to produkt siemensa instalowany rowniez w innych markach, czasami mozna dosc tanio dorwac jeden czujnik na ebay'u.
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport

Postprzez Marianek » 9 gru 2011, 12:43

Tak jest u mnie i chyba powinno być i u każdego kto posiada czujniki.
Przy załączeniu na "on" powinna zapalić się razem z innymi kontrolka ciśnienia opon
Obrazek
Jeśli się nie zapala to ich niema.
Nie robię zdjęcia bo kobita w robocie ale znalazłem u wujka googla
myślę ze wyraźnienie widać.
Obrazek
Pozdrawiam
Marian
Ostatnio edytowano 9 gru 2011, 14:41 przez Marianek, łącznie edytowano 1 raz
Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl

Postprzez ania80 » 9 gru 2011, 13:33

No to w takim razie tez mam czujniki u siebie i na pewno dodatkowo tego nie zamawialam i nic za to nie doplacalam. Po prostu byly i tyle. Mysle, ze po prostu sie pomylili.

Ale swoja droga przerazajaca jest swiadomosc ludzi pracujacych w salonach.
Początkujący

Od: 5 lis 2010, 01:02

Postprzez misiektoja » 9 gru 2011, 17:47

Wlasnie otrzymalem telefon z oficjalnym stanowiskiem salonu i MMP. Otoz w wersjach po FL nie ma czujnikow cisnienia. Jesli w jakichs sa to po prostu sa to auta z rynku innego niz polski. I badz tu teraz madry. W sumie jakos nie narzekam, bo na wiosne chce kupic nowe felgi i tak odchodzi mi koszt dodatkowych czujnikow, ale niesmak pozostaje.
Forumowicz

Postprzez Marianek » 9 gru 2011, 21:10

misiektoja napisał(a):Otoz w wersjach po FL nie ma czujnikow cisnienia.

A jak przekręcasz kluczyk na "on" widzisz kontrolkę ? foto parę postów wyżej?
Pozdrawiam
Marian
Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl

Postprzez chmooreck » 9 gru 2011, 22:28

Marianek napisał(a):
misiektoja napisał(a):Otoz w wersjach po FL nie ma czujnikow cisnienia.

A jak przekręcasz kluczyk na "on" widzisz kontrolkę ? foto parę postów wyżej?
Pozdrawiam
Marian

misiektoja napisał(a):Potem zauwazylem, ze jak sie wlaczy zaplon to podczas diagnostyki nie zapala sie w ogole ta kontrolka.
Forumowicz

Od: 17 maja 2008, 18:37
Auto: M3 BP '19 2.0 180KM
M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez Marianek » 9 gru 2011, 23:53

Ups,ale ciała dałem <glupek2>
Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl

Postprzez newbie » 27 lut 2012, 00:16

Gumal napisał(a):Hi,
ja miałem na 16 6j et 50 ale nie działały. Ale to nie iwna felg. A teraz szukam kogoś kto sie zna na rozebraniu deski rozdzielczej M6 2008 i zgasi na wieki cholerna kontrolkę od ciśnienia opon. Tematu nie potrafi załatwić nikt tj zgasić ją albo skomunikować z czujnikami. Nikt tj i Czach i Carclinic itd. Jakaś masakra. Auto lata super ale ta cholerna kontrolka. Przeprofesjonalne firmy typu salon mazda itp zalecają mi rozebrać deche i zakleic czujke albo ja wymontować (sami nie wiedza czy sie da <glupek2> ...szalenstwo). Help please...pozdro serdeczne

Jeśli dotąd nie znalazłeś rozwiązania to możemy Ci wyłączyć obsługę TPMSu.
Firma

Od: 31 paź 2003, 07:53
Auto: F20 M135i x
BP X AWD
F2 EQ

Postprzez Adamczyk » 27 lut 2012, 17:01

Można to dziadostwo wyłączyć??
Początkujący

Od: 11 lis 2011, 12:50
Auto: Mazda 6 Kombi
2.2 SkyActiv
2016