poziom oleju mazda6 2.2 diesel
Strona 1 z 1
panowie witam mam pytanie odnosnie poziomu oleju mazda 6 2009 2.2 diesel(185)!otoz wymienialem olej ponad 7 tys km temu i dzis sprawdzalem na zimnym poziom pokazuje w polowie miedzy full a X,a na cieplym silniku troche ponad polowe w strone X!dzwonilem do mazdy i koles mowil ze po tak krotkim przebiegu czasami tak jest ze poziom idzie w gore i trzeba wymienic??ale tez mowil ze jak by bylo juz za duzo to dpf zacznie mrugac i wtedy wymiana!!troche nie pasuje mi ta wymiana teraz...to dopiero 7 tys km!!panowie czy moge tak smigac jeszcze a moze jest sposob na zmniejszenie ilosci oleju??dzieki za pomoc!!pozdrawiam ps jaki olej jest najlepszy do tego silnika!dzieki
- Od: 24 sie 2008, 21:52
- Auto: MAZDA6-2.2d(185)Sport hatchback-2009
U mnie poziom oleju zachowuję się podobnie przy podobnym przebiegu. Moim zdaniem ten typ tak ma. Co do obaw to śmiało śmigasz dopóki poziom oleju nie dojdzie do X – wtedy wymieniasz i znowu śmigasz
.
Niestety DPF robi swoje
Niestety DPF robi swoje
- Od: 11 sie 2010, 23:42
- Auto: Mazda 6 GH 2.2 Diesel Kombi wersja Sport
Mam nadzieję, że w dobrym temacie....
Dzisiaj byłem w serwisie mazdy (Irlandia) na wymianę filtrów, oleju, płynów eksploatacyjnych itp. itd.
ale pewna rzecz nie daje mi spokoju. Mianowice zalali mi olej CASTROL MAGNATEC PROFFESIONAL A5 5W30
. Zapytałem czy to na pewno odpowiedni olej, że dekselia dpf....blebleble..... ale advisor (doradca) z serwisu upierał się, że to odpowiedni olej do mojego auta – że taki leją od zeszłego roku do Mazd. Coś mi nie daje to spokoju bo na stronie Castrola po wybraniu auta takiego samego jak moje jest rekomendowany tylko jeden olej i nie jest to ten powyższy. Co o tym sądzicie? Nie uszkodzi mi DPFa? Dodam, że nie miałem z nim do tej pory żadnych problemów. Aha i jeszcze cena na fakturze za ten olej to 13.5 euro
. Coś tanio nawet za tanio...
Dzisiaj byłem w serwisie mazdy (Irlandia) na wymianę filtrów, oleju, płynów eksploatacyjnych itp. itd.
ale pewna rzecz nie daje mi spokoju. Mianowice zalali mi olej CASTROL MAGNATEC PROFFESIONAL A5 5W30

Jak nie ma polskich znaków to sorry ale pisze ze srajtfona Szajsunga... Amen
Powinien być 5W-30 C-1, chodzi o popiołowość oleju. Jeśli nie ma C-1 to może ale nie musi być lipa panie. Niestety doczekaliśmy sie takich czasów ze już byle jakiego oleju się nie wleje w samochód 
- Załączniki
-
Ulotka produkty Mazda Dexelia.pdf
- (402.07 KiB) Pobrane 244 razy
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Dzięki za odpowiedź Marianek.
Olej, który zakupiłem to Motul 8100 Eco-Clean+ C1 SAE 5W30 100% Syntetic. Zapłaciłem za 5 litrów 46 euro a w serwisie Mazdy chcieli za 5 litrów Mazda Original Oil (ponoć ale wiecie jak to jest kupować z beczki – kota w worku) lanego wedle uznania około 60 euro
. Motul w sumie był jedynym olejem, który udało mi się kupić na miejscu. Tak więc w ciągu tygodnia wymienię olej i przepłukam filtr oleju benzyną ekstrakcyjną bo nie chce mi się jechać do serwisu 100 kilometrów tylko po ten filtr.
Pozdrawiam.
Olej, który zakupiłem to Motul 8100 Eco-Clean+ C1 SAE 5W30 100% Syntetic. Zapłaciłem za 5 litrów 46 euro a w serwisie Mazdy chcieli za 5 litrów Mazda Original Oil (ponoć ale wiecie jak to jest kupować z beczki – kota w worku) lanego wedle uznania około 60 euro

Pozdrawiam.
Jak nie ma polskich znaków to sorry ale pisze ze srajtfona Szajsunga... Amen
CudownyBocianek napisał(a):Mam nadzieję, że w dobrym temacie....
ale pewna rzecz nie daje mi spokoju. Mianowice zalali mi olej CASTROL MAGNATEC PROFFESIONAL A5 5W30. Zapytałem czy to na pewno odpowiedni olej, że dekselia dpf....blebleble..... ale advisor (doradca) z serwisu upierał się, że to odpowiedni olej do mojego auta – że taki leją od zeszłego roku do Mazd. Coś mi nie daje to spokoju bo na stronie Castrola po wybraniu auta takiego samego jak moje jest rekomendowany tylko jeden olej i nie jest to ten powyższy. Co o tym sądzicie? Nie uszkodzi mi DPFa? Dodam, że nie miałem z nim do tej pory żadnych problemów. Aha i jeszcze cena na fakturze za ten olej to 13.5 euro
. Coś tanio nawet za tanio...
niestety ten olej nie jest dobry, chociazby dlatego ze nie ma nawet specyfikacji C4 ktora charakteryzuje sie najwieksza iloscia popiolow sposrod olejow o specyfikacji C(x).
Spokojnie mozna znalezc inne oleje, chociazby MILLERS http://www.millersoils.pl/produkty/premium-samochody-osobowe/oleje-silnikowe/xf-longlife-c1-5w30/
i wiele innych.
CudownyBocianek napisał(a):Dzięki za odpowiedź Marianek.
Olej, który zakupiłem to Motul 8100 Eco-Clean+ C1 SAE 5W30 100% Syntetic. Zapłaciłem za 5 litrów 46 euro a w serwisie Mazdy chcieli za 5 litrów Mazda Original Oil (ponoć ale wiecie jak to jest kupować z beczki – kota w worku) lanego wedle uznania około 60 euro. Motul w sumie był jedynym olejem, który udało mi się kupić na miejscu. Tak więc w ciągu tygodnia wymienię olej i przepłukam filtr oleju benzyną ekstrakcyjną bo nie chce mi się jechać do serwisu 100 kilometrów tylko po ten filtr.
Pozdrawiam.
nie wiem w czym problem. Na ebayu jest tego od zatrzesienia...
http://www.ebay.co.uk/itm/MAZDA-6-2-0-DIESEL-2-2-DIESEL-OIL-FUEL-AIR-POLLEN-FILTER-SERVICE-KIT-NEW-/271168643473?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&fits=Car+Make%3AMazda|Model%3A6&hash=item3f22e92191
http://www.ebay.co.uk/itm/Mazda-6-2-2-MZR-CD-Hatch-Muller-Oil-Filter-Genuine-OEM-Service-Replacement-New-/360785250304?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&fits=Car+Make%3AMazda|Model%3A6&hash=item54007a0800
- Od: 16 gru 2013, 16:10
- Auto: szukam Mazdy 6 GH 2008->xxxx diesel
obecnie opel vectra c 05' 1.9 16v cdti
nie majaca tylko navi
Strona 1 z 1