Witam serdecznie. Chciałbym się dowiedzieć jakie powinno być ciśnienie w kolektorze dolotowym w mojej Mazdzie 6 2.0 GH 2.0 MZR-CD.
Od pewnego czasu zaobserwowałem spadek mocy, zamuliło mi się auto. Podejrzewam że pada mi turbina. Podczas jazdy z pedałem wciśniętym do dechy nie udało mi się uzyskać większego ciśnienia niż 1.4 bara (Boost) w kolektorze dolotowym. Czy ta wartość jest prawidłowa?
Spadek mocy i powolne auto
Strona 1 z 1
Sprawdziłem jeszcze boost sensor.
Pomiędzy kolektor dolotowy a czujnik ciśnienia wpiąłem trójnik z manometrem. Wskazania manometru dochodziły do 1.5 bara, wskazania na Torque Pro do 1.4 bara, czyli różnica żadna.
Manometr reagował dużo szybciej niż odczyty Torque Pro.
Wnoskuję że czujnik jest sprawny.
W Torque Pro Jest jeszcze jeden wskaźnik "Intake" wyskalowany w kPa. Wskazuje on maksymalnie 240 kPa. Czy to jest ciśnienie bezwzględne w kolektorze, tzn manometryczne + cisnienie atmosferyczne?
Koledzy, jakie Wasze turbosprężarki potrafią wygenerować ciśnienie maksymalne?
Pomiędzy kolektor dolotowy a czujnik ciśnienia wpiąłem trójnik z manometrem. Wskazania manometru dochodziły do 1.5 bara, wskazania na Torque Pro do 1.4 bara, czyli różnica żadna.
Manometr reagował dużo szybciej niż odczyty Torque Pro.
Wnoskuję że czujnik jest sprawny.
W Torque Pro Jest jeszcze jeden wskaźnik "Intake" wyskalowany w kPa. Wskazuje on maksymalnie 240 kPa. Czy to jest ciśnienie bezwzględne w kolektorze, tzn manometryczne + cisnienie atmosferyczne?
Koledzy, jakie Wasze turbosprężarki potrafią wygenerować ciśnienie maksymalne?
- Od: 1 lis 2014, 12:33
- Auto: MAZDA 6 GH 2.0 MZR-CD 2009
Wygląda na to że turbosprężarka jest sprawna. Może problem tkwi w przepływomierzu?
Jakie jest u Was maksymalne wskazanie wartości przepływu masowego MAF przy pełnej mocy silnika?
p.s. Przepływomierz czyściłem już izopropylenem
Jakie jest u Was maksymalne wskazanie wartości przepływu masowego MAF przy pełnej mocy silnika?
p.s. Przepływomierz czyściłem już izopropylenem
- Od: 1 lis 2014, 12:33
- Auto: MAZDA 6 GH 2.0 MZR-CD 2009
Może nagraj filmik z przyspieszania od 0 do 100 km/h
czy od 80 – 120 km/h
Wtedy będzie można na 100 % stwierdzić, że masz zamulone auto...
czy od 80 – 120 km/h
Wtedy będzie można na 100 % stwierdzić, że masz zamulone auto...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Strona 1 z 1