zaświeciła mi się kontrolka engine check i świeci się ciągle. W ASO orzekli że padła sonda lambda filtra dpf.
Kody błędów: P0133, P1391
Podali nr części do wymiany: RF8G 18 8G1 B i nigdzie tego nie mogę znaleźć (ani oryginału ani zamiennika) a cena z ASO to 2200...
czy można użyć sądy starszego typu (RF7J188G1B)? Tu jest sporo i używek i zamienników...
Macie namiary na jakiegoś godnego polecenia mechanika w Łodzi co by miał serce i wiedzę do Mazdy?
Mazda 6, 2,0MZR-CD 2009
Sonda lambda – problemy, zamienniki
Strona 1 z 1
Można użyć starszego zamiennika – troche trzeba powalczyć z kablami bo minimalnie za krótkie ale da się
Może się komuś przyda taka informacja
-
Yaskier
Gdzie znajduje sie dokłanie sonda lambda w mazda 6 gh 2.0 diesel z 2008 roku. pytam sie poniewaz pojawił mi się błąd p0154- brak zmiany sygnału sondy lambda.Czy oznacza to iż to własnie sonda jest uszkodzona czy też pokazuję ten błąd z uwagi na coś innego. auto stało nie odpalane przez około 3 miesiące i nie wiem czy to ma cos z tym wspólnego czy nie?
- Od: 28 lut 2013, 19:11
Sonda lambda powinna być wkręcona w wydech pomiędzy kolektorem wydechowym a filtrem cząstek stałych. Mogą być ich dwie : przed i za filtrem. Najpierw sprawdź przewody idące do niej/nich (może coś je przegryzło) a jak będą wyglądały na całe to spróbuj wypiąć kostki i wpiąć z powrotem. Po tym wszystkim spróbuj przegonić trochę magdalene i wykasować błąd. Może to pomoże.
tak własnie zrobiłem ale po skasowaniu błędu i po przejechaniu ok 50km błąd pojawił sie pomownie. Nowa sonda to koszt od 2500 zł w serwisie. a czy da rade dopasować inna o innym numerze?
- Od: 28 lut 2013, 19:11
Z tego co wiem to Mazdy nie lubią się niestety z zamiennikami. Dziwne, że sonda poszła po 3 miesiącach postoju auta. Weź może jeszcze wykręć ją i spróbuj delikatnie wyczyścić. Może się holersto zasyfiło czymś....
Strona 1 z 1