Brak mocy w 6-tce
Witam, pytanko odnośnie spadku mocy w mojej madzi, otóż jakis czas temu miałem podobny problem ale wtedy okazało sie ze wlot od podciśnienia na filtrze powietrza sie ułamał,w więc zamontowałem na to miejsce wybitego nita i wszystko było ok. Pare dni temu znowu straciłem moc ale teraz jest znacznie bardziej odczuwalne tzn po górke max predkosć to ok 100 na godzine gdy wciskam pedał gazu szarpie mnie ale nie przyśpiesza, turbina jest ok nic nie kopci. czy macie jakies sugestie, czy możliwe jest że to filtr paliwa 
- Od: 2 cze 2007, 13:57
- Auto: Mazda6 Ts 2004
wymien te filter ON!!!
koszt niewielki (ok.10 euro)
a jedno bedzie wykluczone!
E.
koszt niewielki (ok.10 euro)
a jedno bedzie wykluczone!
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
patrz na egr
Najlepiej go przeczysc , Przewody od podcisnienia sprawdz i ic czy ne jest pekniete
-
Peksu
spycam napisał(a):Oczywiście że wymienie tylko jak to nie pomoże to co dalej ?
ale bedzie on czysty!!!
a dodatkowo sprawdz maly filterek bialo-zielony, czy nie jest zapchany, jest on przy akumulatorze, z boku, troche ukryty!
i jeszcze czy dzwignia geometrii turbiny chodzi!!!!
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
=> Diesel – proszę Moderatora o zaopiekowanie się tematem.
Zapomniałem jeszcze dodać że ten spadek trwał około 60 kilometrów później zwolniłem wrzuciłem mu pierwszy bieg i skręciłem go maksymalnie, po tym jak tak zrobiłem za około 5 kilometrów wszystko wróciło do normy, i do tej pory jest ok, ale nie chce żeby się to powtórzyło . Na chłopski rozum myśląc coś jakby przytkane było, tak czy inaczej będą wymieniał filtr paliwa i spróbuje wyczyścić zawór EGR ponieważ mechanik ze mnie żaden będę (próbował) z zamieszczonych tutaj fotorelacji.
spycam napisał(a): ten spadek trwał około 60 kilometrów później zwolniłem wrzuciłem mu pierwszy bieg i skręciłem go maksymalnie, po tym jak tak zrobiłem za około 5 kilometrów wszystko wróciło do normy, i do tej pory jest ok, ale nie chce żeby się to powtórzyło .
mi to pachnie na problem elektryczny lub elektroniczny
i nie bedzie prosto go znalezc w momencie kiedy on nie wystepuje!
ale podepnij auto pod tester
i popatrz, co on powie..
pozdr.
E
jakby był pęknięty – to by kopcił.Peksu napisał(a):sprawdz i ic czy ne jest pekniete
Stawiam na wężyki podciśnienia i sterowanie z tej strony.
na chłopski rozum któryś z wężyków (od boost sensora, od sterowania elektrozaworami, solenoidami – np. tłoka sterowania turbiny)...spycam napisał(a):Na chłopski rozum myśląc coś jakby przytkane było,
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Witam,
u mnie występował podobny problem czyli brak mocy, szarpanie przy przyspieszaniu. Dodatkowo jeszcze wskazówka obrotomierza spadała do zera mimo, że silnik pracował. Na początku zdarzało się to sporadycznie a potem niestety już na dobre. Pech chciał, że awaria zdarzyła się podczas urlopu za granicą
Okazało się, że winny był uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu "dzięki" któremu silnik przechodził w tryb serwisowy.
Pozdrawiam
u mnie występował podobny problem czyli brak mocy, szarpanie przy przyspieszaniu. Dodatkowo jeszcze wskazówka obrotomierza spadała do zera mimo, że silnik pracował. Na początku zdarzało się to sporadycznie a potem niestety już na dobre. Pech chciał, że awaria zdarzyła się podczas urlopu za granicą
Pozdrawiam
Raven
Stawiam na wężyki podciśnienia i sterowanie z tej strony.
Strzał w dziesiątkę okazało się że wężyk od podciśnienia był sparciały ale był w takim miejscu że nie widziałem tego, dopiero po odkręceniu pokrywy silnika znalazłem usterkę, dziękuje wszystkim za pomoc. I małe pytanko czy nie wiecie gdzie można takie wężyki kupić? niedługo ich braknie
, jestem w UK.
Strzał w dziesiątkę okazało się że wężyk od podciśnienia był sparciały ale był w takim miejscu że nie widziałem tego, dopiero po odkręceniu pokrywy silnika znalazłem usterkę, dziękuje wszystkim za pomoc. I małe pytanko czy nie wiecie gdzie można takie wężyki kupić? niedługo ich braknie
xANDy napisał(a):Stawiam na wężyki podciśnienia i sterowanie z tej strony.
spycam napisał(a):okazało się że wężyk od podciśnienia był sparciały
Proroctwo....
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
Oddałem auto do magika od klimatyzacji. Pęknięta była rurka, która została wymontowana i zespawana.
Po odbiorze auta, silnik nie ma mocy. Zupełnie jakby turbo nie chodziło (nie czuć momentu, w którym się wkręca), choć wydaje mi się, że je słychać spod maski. Przyspieszenie do 120 zajmuje trochę czasu, a przy jeździe ze stałą prędkością daje się odczuć delikatne szarpnięcia. Człowiek twierdzi, że ruszał tylko filtr powietrza, żeby mieć lepszy dostęp. Check się nie świeci. Nie odnotowałem kopcenia.
Jakieś pomysły od czego zacząć?
Czy można autem w tym stanie jeździć bez ryzyka pogłębienia awarii?
Po odbiorze auta, silnik nie ma mocy. Zupełnie jakby turbo nie chodziło (nie czuć momentu, w którym się wkręca), choć wydaje mi się, że je słychać spod maski. Przyspieszenie do 120 zajmuje trochę czasu, a przy jeździe ze stałą prędkością daje się odczuć delikatne szarpnięcia. Człowiek twierdzi, że ruszał tylko filtr powietrza, żeby mieć lepszy dostęp. Check się nie świeci. Nie odnotowałem kopcenia.
Jakieś pomysły od czego zacząć?
Czy można autem w tym stanie jeździć bez ryzyka pogłębienia awarii?
- Od: 16 lis 2012, 21:21
- Auto: Mazda 6 '04 2.0 136KM
Traviz napisał(a):Człowiek twierdzi, że ruszał tylko filtr powietrza, żeby mieć lepszy dostęp.
Po lewej stronie obudowy filtra znajdują się cztery wężyki podciśnienia, może któryś został wypięty, zamieniony, zapchany itd. Może niedokładnie zapięty wtyk od przepływomierza.
Dzięki! Taka właśnie była przyczyna 
W międzyczasie zauważyłem jeszcze, że auto przy mocniejszym depnięciu nieźle dymi. Po usunięciu ustarki zdarzy się puszczenie bąka przy maksymalnym obciążeniu – co traktuję jako normalny objaw. Jestem teraz trochę wrażliwy na tym punkcie, dlatego obserwuję zachowanie spalin z wydechu – dziś gdy żona odjeżdżała zauważyłem delikatny jasny dymek (po przejechaniu 40km). Przejmować się tym?
W międzyczasie zauważyłem jeszcze, że auto przy mocniejszym depnięciu nieźle dymi. Po usunięciu ustarki zdarzy się puszczenie bąka przy maksymalnym obciążeniu – co traktuję jako normalny objaw. Jestem teraz trochę wrażliwy na tym punkcie, dlatego obserwuję zachowanie spalin z wydechu – dziś gdy żona odjeżdżała zauważyłem delikatny jasny dymek (po przejechaniu 40km). Przejmować się tym?
- Od: 16 lis 2012, 21:21
- Auto: Mazda 6 '04 2.0 136KM