Prosiłbym o poradę.
Mam Mazdę 6 2008r. GH 2.0 147 km.
Na początku lutego 2024 kontrolnie spojrzałem na bagnet i nie było na nim nawet kropli oleju (3 miesiące wcześniej wymieniłem olej na MOTUL 5W 30, "aladyn" nie świecił się i prawidłowo działa, nie ma żadnych innych objawów typu kopcenie itp.).
Mechanik stawiał na 100%, że bierze olej.
Kupiłem tzw. Płukankę, mechanik wlał zgodnie z instrukcją do starego oleju, wszystko było przy mnie.
Następnie zaczął spuszczać stary olej z płukanką i byliśmy pewni, że zleci tam max 2-3 litry... zleciało ponad 5 LITRÓW (moja mazda ma zalecane 4.3 oleju), jestem pewien, że ponad 5L, bo podstawiałem dodatkową bańkę
Ok, zalałem znowu nowy olej ten sam co wyżej, wymieniłem filtry myślałem, że będzie spokój.
Sytuacja z przed 3 tygodni.
3 tygodnie temu analogicznie ta sama sytuacja, bagnet suchy, aladyn działa prawidłowo, nie kopci, brak innych objawów.
Musiałem skorzystać z pomocy innego mechanika, zalecił abym wlał 10w 40, wlałem i była ponad polowe na bagnecie, myślałem, że będzie spokój.
Sytuacja z dzisiaj
Bagnet suchy, aladyn działa prawidłowo, nie kopci, brak innych objawów.
Różnica jest tylko taka, że wróciłem do poprzedniego mechanika i znowu zlał olej, żeby zobaczyć ile jest na pewno oleju w silniku i dzisiaj było już tylko około 1.5 litra (przypominam, że aladyn działa prawidłowo i nawet ani razu nie mygnął po uruchomieniu silnika i brak żadnych innych objawów)
Następnie wróciłem do zalecanego oleju i mechanik wlał MOTUL 5W 30
Po zalaniu silnika olejem, sprawdził ciśnienie na cylindrach 1-prawie 10,
2-prawie 10, 3-prawie 8, 4-prawie 6
Ja nie ukrywam, żadnym mechanikiem nie jestem, więc proszę o jakoś poradę czy jest jakaś szansa bez remontu silnika
Dla mnie to jest po prostu mega dziwne, że żadnych objawów nie było te 4.5 miesiąca temu, ale bagnet był suchy i zleciało ponad 5 litrów z silnika
Dzisiaj jest tak samo, bagnet suchy, żadnych objawów, aladyn działa prawidłowo, ale faktycznie na tym oleju 10w 40 zleciało po 3 tygodniach od wymiany tylko około 1.5 litra.
Dodatkowe informacje:
-Nie ma żadnych wycieków oleju
-Samochód miał wstawiony w sierpniu 2023 gaz
-Max. robię 2 tysiące km. miesięcznie
-Bagnet na pewno jest prawidłowy, bo dzwoniłem o wymiar do serwisu mazdy.
Na wszelkie dodatkowe pytanie z chęcią odpowiem i z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.