Witam serdecznie wszystkich. Jest to mój pierwszy post co nie oznacza, że jest to moja pierwsza wizyta tutaj. Wasze forum studiuję już od ponad dwóch miesięcy. Po lekturze zdecydowałem się na zakup Mazdy 6 i od tygodnia jestem jej właścicielem. Kombi, wersja sport, 2011 rok, 2.0 benzyna, 90 tkm zakupiona w serwisie Mazdy w DE, serwis do końca. Aktualnie ja powinienem zrobić serwis. Minął rok od ostatniego.
Dziś miałem okazję po raz pierwszy wyskoczyć po za miasto i trochę pokręcić silnik. I wróciłem trochę zasmucony, otóż na drugim biegu w okolicach 4 tyś obrotów usłyszałem dziwne dźwięki, bardziej od strony pasażera w okolicach wlotu powietrza. Trochę metaliczny, rezonujący dźwięk. Na pierwszy ogień poszło opróżnienie schowka. Później wziąłem pasażera który potwierdził dziwny dźwięk. Dźwięk "współpracował" razem z obrotami, 4 tyś obrotów maxymalne natężenie, wyżej cisza, spadanie obrotów np. z 6 tyś w okolice 4 znów słyszalny. Na 3 biegu sytuacja analogiczna.
Na postoju kręcenie silnika-brak jakich kolowiek niepokojących dźwięków.
Jakieś sugestie, podpowiedzi od bardziej doświadczonych posiadaczy M6 ?
Za wszelkie wskazówki wielkie dzięki
Pozdrawiam
Dziwne odgłosy przy 4000 obrotów w 2.0 DISI
Strona 1 z 1
delikatne wibracje w okolicy 3k obrotów są chyba normą. w każdym razie u mnie w 2 egzemplarzach były i są (a mówimy o samochodach z małym przebiegiem). ale nie nazwałbym ich hałasem.
sprawdź może poduszki silnika?
sprawdź może poduszki silnika?
Strona 1 z 1