Wyświetlacz czujników cofania – trzeszczy...

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Tomek6 » 20 kwi 2010, 12:39

Witam, od początku miałem problemy z trzeszczącym wyświetlaczem czujników cofania (w podsufitce, nad lusterkiem), trzeszczał na nierównościach.
Poruszałem nim trochę, uleżał się i długo miałem spokój do czasu, kiedy demonstrowałem kuzynowi audio :D Wraz z basem wyświetlacz znów się rozklekotał i doprowadza mnie do furii swoim trzeszczeniem na nierównościach <killer>
Przyglądałem się sposobowi jego montażu, ale nie wyciągnąłem powalających wniosków, które naprowadziłyby mnie na usunięcie upierdliwego dźwięku. Dwie metalowe, zagięte wypustki wchodzą między podsufitkę a dach, a reszta, nie wiem czy jest przyklejona, czy przyczepiona... Miał ktoś z was podobny problem lub ma pojęcie co z tym zrobić?
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42

Postprzez kkaczor » 20 kwi 2010, 12:44

Hmmm. Dlaczego ja nie mam wyświetlacza do czujników cofania? W podsufitce mam tylko diody sygnalizujące stan zapięcia pasów :| Jak to wygląda??
Forumowicz

Od: 25 sty 2010, 10:14
Auto: Mazda6 GH 2009 sedan 2.0

Postprzez Tomek6 » 20 kwi 2010, 13:07

Tak to wygląda:
Obrazek
Obrazek

W taki sposób jest zamocowane:
Obrazek

Mam obawy, żeby to ruszać bez jakiś przemyśleń, nie chcę narozrabiać z podsufitką.
Forumowicz

Postprzez kkaczor » 20 kwi 2010, 13:14

uuuuuu. Ja nie mam takich udogodnień, bo mam fabryczne czujniki :| Myślę, że najlepiej Ci odpowiedzą w salonie – tam je montowali...

ps. ale przyznaję, że jest wkomponowany bardzo gustownie. Brawa dla montażysty.
Forumowicz

Postprzez Tomek6 » 20 kwi 2010, 13:21

Na razie nie wybieram się do salonu, z doświadczenia wiem, że straciłbym tam trochę nerwów, a co trzeszczy trzeszczałoby nadal :/ ;) Dlatego próbuję sam coś ustalić, znaleźć złoty środek.
Forumowicz

Postprzez kkaczor » 20 kwi 2010, 13:25

Ja na wszelkiego rodzaju trzeszczenia kupiłem sobie silikon w szpraju. Na razie pomogło na fotel i zawieszenie w zimie. Może tu też da radę?
Forumowicz

Postprzez Tomek6 » 20 kwi 2010, 13:30

Na zawieszenie i fotel tak, ale gdzie ja psiknę tym sylikonem w moim przypadku? Zobaczymy, może ktoś ma pojęcie jak to jest dokładnie zamontowane i będę mógł to zrobić jeszcze raz, dokładniej niż w salonie ;)
Forumowicz

Postprzez Kamil » 20 kwi 2010, 16:47

w dieslach takiego cwancyka to chyba nie ma... (bynajmniej u mnie), jest tylko sygnalizacja dźwiękowa. Twoja madzia pochodzi z polskiego salonu?
Kamil

Postprzez Tomek6 » 20 kwi 2010, 19:19

No to niespodzianka <oczy>
Auto kupiłem w polskim salonie jako wersję Exclusive z dodatkowym wyposażeniem w postaci owych czujników. Widać te czujniki z "unikatowym" wyświetlaczem to kolejna ciekawostka, którą zafundował mi pobliski salon :D W każdym razie ciekawostka niezwykle trzeszcząca...
Czekam dalej, może któryś z kolegów jeżdżących GH ma taki wyświetlacz.
Forumowicz

Postprzez kkaczor » 20 kwi 2010, 22:17

w polskich dystrybucjach czujniki pojawiają się w exclusive plusie... i do tego nie mają wyświetlacza :/
Forumowicz

Postprzez airbob » 20 kwi 2010, 22:57

Coś mi się wydaje że to jest jakoś tylko wsunięte pod tą podsufitkę.
Proponowałbym zdemontować (odkręcić) osłony przeciwsłoneczne wtedy podsufitka się trochę poluzuje i może będziesz miał większe pole manewru.
Widoczny kabelek na zdjęciu sugeruje dokładany nie oryginalny sprzęt, aczkolwiek trzeba przyznać że ładnie wkomponowany i pasujący. Nie to co np. polski dystrybutor skody kiedyś dokładał jako elektryczne szyby i kasował jak za oryginał a na drzwiach zamontowana była taka huba z przyciskami.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Forumowicz

Od: 18 gru 2007, 10:55

Postprzez Tomek6 » 21 kwi 2010, 18:48

airbob napisał(a):Coś mi się wydaje że to jest jakoś tylko wsunięte pod tą podsufitkę.
Proponowałbym zdemontować (odkręcić) osłony przeciwsłoneczne wtedy podsufitka się trochę poluzuje i może będziesz miał większe pole manewru.

Tak właśnie wywnioskowałem. Widełki, czy ja to nazwać są wsunięte między podsufitkę a dach, ruszając nimi słychać stukot metalu. Z tymi osłonami przeciwsłonecznymi to słuszna uwaga ;) W wolnej chwili, czyli pewnie w weekend postaram się ogarnąć solidnie temat i usunąć przyczynę tego trzeszczenia.
Dzięki za odzew ;)
Forumowicz

Postprzez Lorento » 21 kwi 2010, 21:58

Nie rozumiem po co się tak chłopaki podniecata. To są, sądząc po wyświetlaczu czujniki z dolnej półki, do zanabycia na allegro za ok 100PLN-ów. Ciekawym ile wybecalował szcęśliwy nabywca nowej szóstki saloonie... <rotfl>
POGROMCA ZENONÓW!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Forumowicz

Od: 2 lip 2008, 21:21
Auto: mazda 6 MZR 2,3

Postprzez Tomek6 » 21 kwi 2010, 22:10

Lorento napisał(a):Nie rozumiem po co się tak chłopaki podniecata. To są, sądząc po wyświetlaczu czujniki z dolnej półki, do zanabycia na allegro za ok 100PLN-ów. Ciekawym ile wybecalował szcęśliwy nabywca nowej szóstki saloonie... <rotfl>

Nie ma takich czujników na allegro, nie ma tam też takiego wyświetlacza. Z czujników pod względem ich działania jestem bardzo zadowolony.
Forumowicz

Postprzez Lorento » 21 kwi 2010, 22:29

Tomek6 napisał(a):
Lorento napisał(a):Nie rozumiem po co się tak chłopaki podniecata. To są, sądząc po wyświetlaczu czujniki z dolnej półki, do zanabycia na allegro za ok 100PLN-ów. Ciekawym ile wybecalował szcęśliwy nabywca nowej szóstki saloonie... <rotfl>

Nie ma takich czujników na allegro, nie ma tam też takiego wyświetlacza. Z czujników pod względem ich działania jestem bardzo zadowolony.

Jasne, pokazują ci wysokość n.pm. :D . Są to zwykłe chińskie czujniki, których koszt zakupu wynosi kole 100 PLN-ów. Dla pocieszenia dodam, że: mam podobne i z ich działania też jestem jako tako zadowolony, Po drugie primo: nie złazi z nich lakier, tak jak z fabrycznych ;P . Jednakowoż płacenie za nie dealerowi ( wraz z montażem) powyżej 200 PLN-ów uważam za nieporozumienie.... <glupek2>
POGROMCA ZENONÓW!
Forumowicz

Postprzez Tomek6 » 21 kwi 2010, 23:11

Średnio mnie to interesuje, gdzie były wyprodukowane i za ile kupił je dealer. Kupiłem wóz w takiej konfiguracji w jakiej stał w salonie i bardzo mi taka odpowiada. Także pilnujmy się tematu, bo to nie jest dyskusja o pochodzeniu, cenie nabycia i zbycia czujników.
Forumowicz

Postprzez Lorento » 22 kwi 2010, 09:22

Tomek6 napisał(a):Średnio mnie to interesuje, gdzie były wyprodukowane i za ile kupił je dealer. Kupiłem wóz w takiej konfiguracji w jakiej stał w salonie i bardzo mi taka odpowiada. Także pilnujmy się tematu, bo to nie jest dyskusja o pochodzeniu, cenie nabycia i zbycia czujników.

Przeczysz sam sobie. Nie interesuje cie skąd pochodzą czujniki i kto je zamontował, ani to że dałeś za nie kupe siana?
To po co założyłeś ten temat?
Odpowiedź brzmi: wyświetlacz trzeszczy bo czuniki są nieoryginalne, tanie i niedbale założone, jak to w ASO., ale Ciebie to oczywiście średnio interesuje, bo one są ;P
Krótko mówiąc:
kkaczor napisał(a): Brawa dla montażysty.

<rotfl>
POGROMCA ZENONÓW!
Forumowicz

Postprzez miro81 » 22 kwi 2010, 12:01

U mnie wyswietlacz od czujnikow jest znacznie mniejszy i zostal przyklejony do lusterka w prawej-gornej jego czesci. Troche mnie to denerwuje jak przy przekrecaniu lusterka musze lapac za lewa strone lusterka no ale to juz moj problem ;/ Inna rzecz, ze lusterko ma dziwne luzy pionowe a ponadto ostatnio zauwazylem, ze cale lusterko nie jest zbyt styabilne przy nozce przytwierdzajacej do szyby (czy czegos tam) i troche sie rusza jakby zaczep nie trzymal.
mazda 6 ultra
2.5L full option
Forumowicz

Od: 29 lip 2009, 18:18
Auto: mazda 6 Ultra 2.5L

Postprzez Tomek6 » 22 kwi 2010, 15:36

Lorento napisał(a):Odpowiedź brzmi: wyświetlacz trzeszczy bo czuniki są nieoryginalne, tanie i niedbale założone

Rzeczywiście czujniki mają bardzo dużo do trzeszczenia w kabinie <rotfl>
Uprzejmie proszę – nie wypowiadaj się już w moim temacie. Nie wnosisz żadnych wartości merytorycznych poza zbędną dyskusją, która nie ma nic wspólnego ze sposobem montażu wyświetlacza i jego trzeszczeniem.
Forumowicz

Postprzez lukabrx » 7 mar 2011, 19:47

Witam.
A ja mam inne pytanie. Mam oryginalne mazdowskie czujniki parkowania, przód i tył. Jak wrzucam wsteczny, to mimo że nic nie ma z tyłu jest takie dość szybkie pikanie... które przechodzi w ciągły sygnał, jak coś jest już naprawdę blisko.
I teraz zastanawiam się, czy to takie czujniki "jednopoziomowe", czy mogą być uszkodzone?
Jak działają Wasze?

Mazda 6 GH 2.0 MZR-CD 2008
Początkujący

Od: 7 mar 2011, 19:00
Auto: M6 MZR-CD 2.0 kombi 2008