Mazda GH BCM i przeciwmgielne

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez tabulek » 19 sie 2024, 12:37

Witam koleżanki i kolegów.

Posiadam Mazde 6 GH 2009. Ostatnio miałem przegląd i niestety nie przeszedł z powodu braku światła przeciwmgłowego tylnego. Do tej pory sprawdziłem: żarówkę, przewód od bcm do żarówki i wejście od przełącznika. Do bcm dochodzi masa uruchamiająca światło. Jak widać na zdjęciach w parametrach widać włączone i wyłączone wejście. BCM nie uruchamia wyjścia i brakuje ikonki na zegarach od tylnego przeciwmgłowego. Przód działa razem z ikonką. Po podaniu zasilania na wyjście, przeciwmgielne świeci, więc w klapie wszystko dobrze. Przy szukaniu problemu odkryłem że to może być angol albo jaki składak bo widać spawy na ścianie grodziowej, a w oryginalnym kluczyku nie działa pilot, tylko jest dołożony moduł centralnego z dodatkowym pilotem. Myślę że ktoś tu coś wcześniej namieszał wymieniając BCM. I teraz prośba do was: Czy mógłby ktoś z was mający forscana i taką mazde 6 GH, sprawdzić i pokazać mi wasze kodowanie w bcm ? Nie mam już innego pomysłu.

Pozdrawiam

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Początkujący

Od: 19 sie 2024, 12:28
Auto: Mazda 6 GH 2009

Postprzez PitrekT » 15 wrz 2024, 19:05

Nie konicznie kodowanie z innego podobnego auta będzie takie same.
Forumowicz

Od: 27 wrz 2010, 17:58
Auto: Mazda 3 BL '12

Postprzez koolczas » 15 wrz 2024, 19:26

Jeśli szukasz oryginalnych wartości w BCM i nie tylko, to na stronie:
https://www6.b2b.mazda.co.jp/AsBuilt
wpisujesz VIN i wypluwa Ci fabryczne wartości. Jeśli podejrzewasz że VIN Twojego auta jest "angielski" to szukaj sztuki modelu jaki masz na otomoto i z takiej VIN wpisz i porównasz chociaż czy pochodzenie auta ma znaczenie, czy to BCM się wysypało może...
Forumowicz

Od: 26 gru 2015, 09:57
Auto: Mazda3 BL MPS '11 2.3T
Mazda3 BM '16 2.0 [*]

Mazda3 BN '18 2.0

Postprzez PitrekT » 16 wrz 2024, 20:11

koolczas napisał(a):Jeśli szukasz oryginalnych wartości w BCM i nie tylko, to na stronie:
https://www6.b2b.mazda.co.jp/AsBuilt
wpisujesz VIN i wypluwa Ci fabryczne wartości. Jeśli podejrzewasz że VIN Twojego auta jest "angielski" to szukaj sztuki modelu jaki masz na otomoto i z takiej VIN wpisz i porównasz chociaż czy pochodzenie auta ma znaczenie, czy to BCM się wysypało może...

Bardzo dobra dobra informacja jak sprawdzić oryginalne kodowanie na podstawie VIN-u <spoko>
Forumowicz

Od: 27 wrz 2010, 17:58
Auto: Mazda 3 BL '12